Welke kosten heb je bij een uitvaart

Inleiding

Een uitvaart is niet goedkoop. Gemiddeld kost een uitvaart in 2011 rond de 7000 euro. Je kan een uitvaart zo goedkoop of juist zo duur maken als dat jezelf wilt. Maar de meeste mensen proberen zoveel mogelijk de wensen van de overledene te volgen. Een uitvaart is over het algemeen niet iets waarop mensen bezuinigen. Het is toch de laatste eer die je kan geven aan iemand. De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering. Deze keert een geldbedrag uit na iemands overlijden. Van dit geld kan (een deel) van de begrafenis worden betaald. Wanneer er niks geregeld is zullen de nabestaanden voor de kosten opdraaien. Welke kosten heb je bij een uitvaart?

Welke kosten heb je bij een uitvaart?

Er komt nog heel wat bij kijken als je een uitvaart moet regelen. De meeste mensen regelen een uitvaart met behulp van een begrafenisondernemer. Deze zal een hoop werk uit handen nemen. Maar het kan helemaal geen gek idee zijn om je eens te verdiepen in de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Wanneer je een uitvaart moet regelen, dan weet je wat je ongeveer kan verwachten. Hieronder staan de gemiddelde kosten die je bij een uitvaart hebt. Sommige kosten zijn optioneel.

Vaste gemiddelde kosten bij een uitvaart

Kosten In euro's
Begrafenisondernemer 1500
Verzorging van overledene 150
Opbaren thuis of in een uitvaartcentrum 500
Kist Tussen de 400 en 2000 euro
Lijkwade 100
Laatste vervoer met volgauto's 200 + 180 per volgauto
Crematorium 1200
Begraafkosten 750

Optionele kosten bij een uitvaart

Er zijn bij een uitvaart ook allerlei optionele kosten. Een crematie is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een begrafenis. Bij een begrafenis komen allerlei extra kosten zoals de huur van het graf en de grafsteen. Verder is ook de grootte van de uitvaart belangrijk. Komen er veel mensen of wordt het bescheiden gehouden? Hieronder een overzicht van de gemiddelde optionele kosten bij een uitvaart.

Kosten In euro's
Advertentie in de krant 500
100 rouwkaarten 250
Thanatopraxie overledenen 500
Kerkdienst 475
Bloemstuk op de kist 125
Gebruik aula op de begraafplaats 200
Het huren van een graf 700
Eigen graf 3300
Grafsteen 2000
Urn voor de as 250
Koffie na de uitvaart 350

Hoe regel je je uitvaart financieel voor je nabestaanden?

Zoals hierboven beschreven kost een uitvaart een hoop geld. De verwachting is dat deze kosten alleen maar gaan stijgen. De meeste mensen willen hun uitvaart financieel goed voor hun nabestaanden regelen. De makkelijkste manier hiervoor is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Je kan zelf kiezen voor welk bedrag je je wilt verzekeren. Het is daarom makkelijk om vast een schatting te maken van de kosten aan de hand van je wensen. Hoeveel je per maand aan premie gaat betalen is afhankelijk van het te verzekeren bedrag en je leeftijd. Sluit je op je twintigste een uitvaartverzekering af, dan zal je premie laag zijn. Na je overlijden keert de uitvaartverzekering het geld uit aan de nabestaanden, zodat hiermee de uitvaart kosten betaald kunnen worden.

Conclusie

Er komen aardig wat kosten bij een uitvaart kijken. Er moet namelijk heel wat geregeld worden. De meeste mensen hebben eigenlijk geen flauw idee wat een uitvaart precies kost. Het is altijd handig om een beetje inzicht in de kosten van een uitvaart te hebben. Veel mensen moeten vroeg of laat een uitvaart regelen. Ook is het handig om alvast na te denken over je eigen uitvaart. Dit is zeker het geval wanneer je het financieel goed wilt regelen voor je nabestaanden. Door een uitvaartverzekering af te sluiten ben je verzekerd voor een bepaald bedrag. Vaak kost een uitvaartverzekering maar een paar tientjes per jaar!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden