Bkr registratie door betalingsachterstand

Een bkr registratie kan het u soms knap lastig maken. In veel gevallen komt dit voor als men een lening af wil sluiten. Men noemt dit dan ook wel lenen met bkr of een lening met bkr.

Ongeveer 95 procent van alle consumenten die bij het bkr bekend zijn komen zonder veel problemen hun betalingen gewoon na. Als een van deze deelnemers informatie opvraagt over hun bkr registratie zien zij ook dat zij altijd voldoende aan hun betalingen hebben voldaan. Helaas is ongeveer 6 procent van de consumenten negatief bij het bkr geregistreerd. Deze groep mensen heeft moeite met het terugbetalen van bepaalde dingen. Hierdoor moeten zij helaas het betalingstermijn uitstellen. Het bkr geeft aan mensen die een betalingsachterstand hebben of andere problemen hebben met de looptijd van hun overeenkomst een paar codes. Deze noteringen worden weergegeven als volgd: 

'A' (van Achterstand) 

'H' (van Herstel) 

 Deze codes geven zonder oordeel aan wat er aan de hand is met de bkr registratie.Alle bedrijven die bij het bkr zin aangesloten zijn verplicht om de betalingsachterstand van deze overeenkomst aan het bkr door te geven. Uiteraard wordt dit niet zomaar gedaan. Voordat dit gebeurt moet het bedrijf u vooraf een melding hiervan geven. Zodat u op de hoogte bent wat er gaan de is. Hierdoor kunt u nog snel aan uw overeenkomst voldoen voordat het gemeld wordt aan het bkr.  De periode dat het gemeld wordt kan nogal eens verschillend zijn. Het kan zelfs zijn dat deze periode ligt tussen de twee en vier maanden nadat de betalingsachterstand is ontstaan. het melden van een achterstand heet een 'Achterstandsmelding'. Als u uw gegevens opvraagt is dit aangegeven met de letter A bij het juiste krediet.

Wat er ook gebeurd, een achterstand wordt altijd geregistreerd. Of het nu gaat om een lening of een gsm abonnement.Bent u bezich met de lening of achterstand te herstellen? Dan wordt dit ook geregistreerd.  Een 'H' van Herstel bij de overeenkomst geeft dit aan. De 'H' wordt alleen vermeld als de overeenkomst doorloopt. Als u de achterstand hebt hersteld en daarmee ook de overeenkomst heeft beëindigd, wordt hierna een einddatum bij de overeenkomst geplaatst. De 'A' van Achterstand blijft nog 5 jaar met de einddatum zichtbaar bij de overeenkomst. De de 'A' en de 'H' zijn niet de enige codes. Naast deze codes zijn er nog vier bijzonderheidscodes die aangeven dat er iets aan de hand is.

  • Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie er is.
  • Code 2: De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.
  • Code 3: Er is een bedrag van €250 of meer afgeboekt.
  • Code 4: De kredietnemer bleek/blijkt onbereikbaar.

Anders dan bij de Achterstands of Herstelmeldingen geldt voor het aanmelden van bijzonderheidscodes geen wachttijd. Deelnemers hoeven u het ook niet percee te melden als ze een bijzonderheidscode doorgeven aan het bkr.

Uiteraard is er vaak wel een uitweg na een bkr registratie. In sommige gevallen is zelfs lenen met bkr toch mogelijk.

Bron: Bkr (Bureau krediet registratie)