BKR opvragen

Heel veel mensen weten niet wat het BKR is. Wij leggen het hier kort uit, bij deze link staat het veel uitgebreider. Bij iedere rekening die je opent, bij iedere lening die je aanvraagt, wordt je BKR registratie getoetst. Dit houdt in dat de bank bij het BKR aanklopt en jouw naam onder de loep gaat nemen. De bank kan alle gegevens die bekend zijn bij het BKR zien. Die gegevens zijn niet bijvoorbeeld je postcode, maar juist alle gegevens die met vorige leningen te maken hebben. Als je namelijk al een heleboel leningen hebt openstaan, en je wilt bijvoorbeeld een nieuwe lening aanvragen, kan de bank beslissen om je kredietaanvraag af te wijzen. Waarom? Omdat het niet verantwoordelijk is. Het BKR houdt dus de burgers een beetje in bedwang.

Geld lenen zonder BKR

Het kan nuttig zijn om op voorhand te weten of je een slecht bekend staat bij het BKR. We spreken in zo'n geval ook wel van een negatieve BKR registratie. Je hebt in dat geval een BKR codering. Als je een BKR registratie hebt betekent het overigens niet dat je meteen betalingsproblemen hebt. Pas als je een negatieve BKR registratie hebt, of een BKR codering (codering A1, A2, A3, A4, A5 of H), dan zal je wel problemen hebben. Niet direct betalingsproblemen, maar wel problemen met de aanvraag van een nieuwe lening. Bij banken is dit simpelweg onmogelijk, je zult dan geld moeten lenen zonder BKR registratie. Geld lenen zonder BKR registratie gaat gepaard met hogere rentepercentages.

Simpel nadenken

Als je je BKR wilt opvragen, kun je ook heel simpel het verleden inkijken om te zien of je in het verleden gebruik hebt gemaakt van leningen bij banken (of andere financiële kantoren die zijn aangesloten bij het BKR). Vijf jaar na het succesvol aflossen van je lening vervalt een BKR registratie (dus ook een negatieve BKR registratie!). Als je geen leningen meer aan het afbetalen bent, en de afgelopen vijf jaar ook geen leningen hebt gehad, dan kun je wel voorzichtig zeggen dat je geen negatieve BKR registratie hebt. Als je dan toch een lening hebt gehad, dan moet die lening ook nog eens voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • tussen de €500 en de €175.000
  • jij moet hem hebben aangevraagd, dus niet je bedrijf, echt een natuurlijk persoon
  • je hebt minstens 3 maanden het krediet gehad.

Als dit allemaal niet het geval is, dan heb je dus geen BKR codering of BKR registratie. Je kunt het nog extra checken door je BKR registratie op te vragen. Dat kan je doen door bij een bank langs te gaan, hiervoor een formulier in te vullen en hiervoor €4,95 te betalen. Je komt zo niet voor onaangename verrassingen te staan. Belangrijk is dat je dit alleen bij jezelf kan doen en daarvoor ook identificatie nodig hebt. Je kunt het dus niet even voor je zieke buurman doen. Het overzicht wordt vervolgens thuisgestuurd. Je kunt ook naar het hoofdkantoor van het BKR gaan, dat ligt in Tiel (Gelderland).

Aparte gegevensoverzichten van het BKR

Je kunt niet alleen je eigen BKR registratie opvragen, je kunt ook opvragen welke bedrijven en/of instellingen er de afgelopen 12 maanden naar jouw gegevens hebben gevraagd. Hiervoor moet je een speciale brief sturen naar het BKR, de afdeling 'inlichtingen en inzage'. Je moet dit doen onder vermelding van 'protocol inzage'. Je moet ook een kopie van een geldig identificatiebewijs meesturen. Het kost ook €4,95. Postbus 6080, 4000HB Tiel.

Vanuit het buitenland kun je ook je BKR gegevens opvragen. Dit gaat echter niet zomaar, dit vereist een aparte aanpak. Hiervoor moet je bellen met de afdeling 'inlichtingen en inzage', bereikbaar op werkdagen vanaf half 9 tot en met 5 uur 's middags. Telefoonnummer 0900-2578435. Vanuit het buitenland moet je natuurlijk de 0 weghalen en +31 ervoor in de plaats zetten.