Aandelen obligaties en de beurs

Wat is de beurs

De beurs is een marktplaats waar makelaars aandelen en obligaties kopen en verkopen voor andere mensen. Veel landen hebben een of meer effectenbeurzen. Kleinere beurzen behandelen vaak alleen de nationale voorraad, terwijl de grote beurzen de voorraad verwerken van grote internationale bedrijven.

Geschiedenis van de beurs

De eerste Europese beurs werd opgericht in Antwerpen, België in 1531. De eerste beurs in Engeland werd opgericht door een groep van makelaars in Londen in 1773. Tot die tijd gingen de mensen meestal naar koffiehuizen om voorraden te kopen en te verkopen, omdat ze daar de makelaars vonden. In New York ontmoetten makelaars elkander onder een oude boom op Wall Street. Zij organiseerde de beurs van New York in 1792.

Al vele jaren kochten en verkochten alleen rijke mensen hun voorraad. Het was tot de Eerste Wereldoorlog dat meer en meer particuliere begonnen met hun geld te investeren in aandelen. Er was een enorme stijging in waarde en investeerders maakte een hoop geld.

Corporatie

Een corporatie is een bedrijf dat het recht heeft om aandelen te gevenZe zijn geregistreerd bij de overheid en hebben wetten die hen en hun aandeelhouders beschermen. Elk bedrijf heeft een raad van bestuurdie beslissingen maakt voor het bedrijf.

Mensen die investeren in een bedrijf hebben meestal beperkte aansprakelijkheid. Als een bedrijf failliet gaat verliezen investeerders alleen het geld dat zij hebben geïnvesteerd.

Aandelen en obligaties

Een persoon die een voorraad koopt wordt eigenaar van de onderneming. Je koopt een aandeel van een bedrijf. Een obligatie is een overeenkomst om geld te lenen aan een bedrijf voor een bepaalde periode van tijd. Bedrijven verkopen aandelen en obligaties aan mensen, omdat ze geld nodig hebben en willen uitbreiden. Soms willen ze meer fabrieken bouwen of meer producten ontwikkelen.

Als een bedrijf winst maakt kan het verdiende geld gebruikt worden op een paar manieren. Je kan besluiten om meer te investeren in het bedrijf om uit te breiden of je neemt een dividend. De meeste aandeelhouders van het bedrijf nemen een dividend, dat is een onderdeel van de jaarlijkse winst. Dit dividend is niet altijd hetzelfde en kan van jaar tot jaar verschillen.

De meeste bedrijven bieden twee soorten voorraad. Eigenaars van de gewone aandelen kunnen naar de jaarlijkse vergaderingen gaan van de aandeelhouders, zij presenteren er hun eigen ideeën, je kan vragen stellen over het bedrijf en je hebben het recht om te stemmen op de raad van bestuur. Eigenaren van preferente aandelen hebben meestal geen stemrecht of het recht om de vergaderingen bij te wonen van de aandeelhouders. Echter, krijgen ze wel dividenden.

Een persoon die een obligatie koopt, koopt niet de eigendom in een bedrijf, maar leent het bedrijf geld. Het bedrijf belooft het geld terug te geven aan de obligatiehouder na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld na tien of twintig jaar. In ruil voor het geld, betalen de bedrijven rente. Niet alleen bedrijven, maar ook overheden kunnen obligaties verkopen als ze geld nodig hebben.

Mensen kopen aandelen en obligaties, omdat ze hopen dat een bedrijf geld zal verdienen als het groeit. Naarmate de tijd vordert verdienen de aandeelhouders meestal meer geld door het bezitten van een voorraad, in plaats van hun geld te zetten op een bank of te investeren in andere dingen.

Het kopen van een voorraad is ook een riskante zaak. Als u een aandeel koopt van een bepaald bedrijf dat het goed doet in de jaren van uw aandelen dan zal de waarde omhoog gaan. Je zou ze kunnen verkopen tegen een veel hogere prijs dan wanneer u ze kocht. Maar soms gebeuren er dingen die de waarde van bepaalde voorraden naar beneden laten gaan. Als een bedrijf het slecht doet of failliet gaat dan gaat de waarde van uw aandelen naar beneden en dan ga je eigenlijk geld verliezen.

Er zijn vele redenen waarom de prijs van een voorraad van een bedrijf gaat stijgen of dalen. Bijvoorbeeld als mensen bang zijn dat de prijzen omlaag zullen gaan, kunnen ze beginnen met de verkoop van hun aandelen. Als veel mensen een groot aantal van de voorraden verkopen, kunnen ze eigenlijk de prijzen naar beneden laten gaan. Als dit voor een langere tijd blijft dan kan dat leiden tot een crash. De prijzen van de voorraden dalen dan zo laag dat de mensen niet meer willen kopen omdat ze bang zijn dat ze hun geld niet meer terug krijgen. 

Effectenbeurs

Om aandelen te kopen gaan de meeste mensen naar een makelaar, een persoon die lid is van een bedrijf dat toelaat om obligaties en een voorraad te kopen en te verhandelen.

Laten we zeggen dat iemand in Californië 2000 aandelen wil kopen van een bedrijf. Dan hoeft hij niet te reizen naar de New York Stock Exchange. We noemen hem een effectenmakelaar, meestal een lid van een makelaarskantoor, die geeft hem informatie over het bedrijf en vertelt hem de prijs van de voorraad. Wanneer de belegger hem vertelt om te kopen, dan stuurt de makelaar de bestelling naar zijn firma trading desk genoemd op de beurs, die vervolgens de bestelling plaatst. Kopen en verkopen van aandelen wordt geconcentreerd op een plek, daar ken je de prijs van elk bestand of voorraad.

Voorraden worden vaak verhandeld onder een contract en dat heet een optieHet laat een persoon toe om te kopen of te verkopen van een voorraad tegen een bepaalde prijs binnen een bepaalde tijd. Als de waarde stijgt binnen die tijd en binnen de vastgestelde prijs word de voorraad snel weer verkocht. De prijzen veranderen gedurende de dag, afhankelijk van hoe goed of slecht de handel is. Kleine bestellingen worden meestal automatisch uitgevoerd door een computers. Grote bestellingen echter worden direct verhandeld op de beurs.

Elk jaar verhandelen beleggers miljarden van aandelen ter waarde van honderden miljarden dollars. Maar niet alle bedrijven zijn beursgenoteerd. Je moet vrij groot zijn en veel macht hebben. U moet eveneens de beurs bewijzen dat u zich in een goede financiële positie bevind en je moet laten zien dat je bedrijf het goed doet. 'S werelds grootste beurs in New York heeft ongeveer 3oooo bedrijven genoteerd.

Om te zien hoe goed of slecht de voorraden het aan het doen zijn hebben de meeste beurzen een index. Dit is een getal dat de gemiddelde beurskoersen van de grote bedrijven toont. De belangrijkste indexen zijn de Dow Jones (New York), FTSE ( Londen ), DAX (Frankfurt), Nikkei (Tokyo), Hang Seng (Hongkong) 

Bulls en Bears

Beren (bears) zijn voorzichtige dieren die niet graag snel bewegen. Stieren (bulls) zijn dieren die hun lading graag vooruit willen. Beren zijn op de beurs beleggers die geloven dat de prijs van de voorraad naar beneden zal gaan. Een stier is van mening dat de prijzen omhoog zullen gaan. Een bearmarkt is een periode waarin de voorraden meestal zakken in waarde, een bull markt is een moment dat de voorraden meestal stijgen in waarde.

Beurscrash van 1929

Het ergste ongeluk gebeurde in de Verenigde Staten in oktober 1929. Gedurende vele dagen verkochten beleggers zoveel aandelen dat de hele markt instortte. Dit beïnvloedt de economie niet alleen in Amerika maar ook in Europa. Boeren konden hun gewassen niet verkopen,  fabrieken konden hun producten niet verkopen, banken moesten sluiten en werknemers verdienden heel weinig geld. Dit duurde bijna tien jaar en werd later bekend als de Grote Depressie.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden