Personal branding

Wat is het?

Personal branding is een fenomeen dat is overgewaaid uit, hoe kan het anders, Amerika. Om tegenwoordig op te vallen tussen alle anderen (bijvoorbeeld bij een sollicitatie) moet je uniek en onderscheidend zijn. Nu is ieder mens vanzelf natuurlijk al uniek en onderscheidend, maar door personal branding maak je van jezelf een 'merk'. Een merk is een woord, beeld, geluid of kleur waaraan iedereen het 'product' herkent. Als je '501' zegt, denken een heleboel mensen automatisch aan levis jeans. Als je een grote, gele M langs de kant van de weg ziet, weet je dat er een mcDonalds te vinden is. En bij cola kan je niet om coca cola heen. Een paar voorbeelden van Nederlanders die een herkenbaar personal brand hebben zijn: Johan Cruijff; Edwin Evers; Paul de Leeuw

Waarom personal branding?

Door de digitale mogelijkheden van deze tijd, wordt het steeds aantrekkelijker om producten te verkopen of diensten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan marktplaats. Wil je daar nog opvallen met je advertentie, dan moet je wel wat speciaals aan te bieden hebben. Maar denk ook aan solliciteren. Hoe valt jouw CV en brief nog op tussen al de anderen. Of denk aan bepaalde beroepen waarbij het handig is als het netwerk weet wat ze kunnen verwachten van iemand. En dan de ZZP-ers niet te vergeten. Hoe onderscheiden die zich van al hun concurrenten?

Hoe begin je met personal branding

Om een goed personal brand neer te kunnen zetten moet je eigenlijk precies weten wie je bent, waar je voor staat, wat je wilt bereiken en wie je doelgroep is. Dat lijkt heel makkelijk, maar daar kan best wat tijd in gaan zitten. Je hebt er namelijk niets aan om dit allemaal in een boek te zetten. Je moet het ook nog eens in een paar zinnen kunnen uitdrukken (denk bijvoorbeeld aan een elevator pitch) En als je dat allemaal bedacht hebt, begint eigenlijk pas het echte werk. Bij alles wat je doet moet je bedenken hoe je dat zichtbaar kunt maken (in ieder geval voor jouw eigen doelgroep). Dit kun je doen door bijvoorbeeld een eigen website te beginnen of een blog, een hyves pagina, facebook of linkedinprofiel op te zetten. Of door een artikel te schrijven op LeerWiki.

Let op

Probeer bij je 'branding' jezelf niet anders voor te doen dan dat je bent. En bedenk dat er heel veel vindbaar is op internet. Als jij jezelf wilt voortstellen als een serieuze accountant, maar op internet zijn alleen foto's van jou op feestjes te vinden, dan kun je misschien beter een andere beschrijving kiezen voor 'serieuze accountant'.