Hoe maak ik snel en effectief carriere

Inleiding

Moet iemand een echte rat zijn en met de ellebogen werken om carrière te kunnen maken? Vraagt het een strakke planning of is het wachten tot de juiste kans voorbij komt? Het Financieele Dagblad zet dertien tips voor carrièremakers op een rij.

Stappen

  1. Zorg voor een mooi verhaal

En straal dat uit. Dat gaat natuurlijk het meest eenvoudig als het echt is. Adriaan Hoogendijk, loopbaanadviseur en schrijver van het boek Loopbaanzelfsturing, raadt aan altijd uit te gaan van uw eigen verlangens. Dan bent u altijd uniek. In deze tijd moet u toch een mooi verhaal paraat hebben, authentiek zijn. Zo komt u geloofwaardig over.

  1. Waarom wilt u eigenlijk carrière maken?

Zorg ervoor dat u alleen doet wat u echt wilt. Krijgt u een kans op promotie, bedenk dan of u dat werk echt wilt doen, wat u van die nieuwe functie verwacht en of het wel bij u past. "Maakt het me gelukkig, moet de belangrijkste vraag zijn op zo'n moment," vindt Hoogendijk. De keuzes hangen overigens wel samen met leeftijd, denkt hij. "Twintigers en dertigers willen zo veel mogelijk meemaken. Dat is een goed streven en rechtvaardigt de keuze voor een opgaande lijn zeker. Het is een manier om jezelf te leren kennen, uit te vinden waar je goed in bent en wat je zinvol vindt." Na uw 35ste heeft het geen zin meer om zo veel mogelijk aan te pakken. Dan wordt het tijd om u af te vragen wat u nu werkelijk wilt en daar uw keuzes op af te stemmen.

  1. Onterechte bescheidenheid is zo deprimerend

De overtuiging dat leidinggeven nu eenmaal niets voor u is, dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt of dat dingen nu eenmaal zo gaan, kan u in de weg zitten. Zoek uit wat u het liefste doet, waar u energie van krijgt en wat u fascineert. De uitkomst daarvan laat zich vervolgens doorvertalen naar een concrete functie, afdeling of loopbaanstap.

  1. "Zo'n kans krijg ik maar één keer. Hier kan ik geen nee tegen zeggen"

De motivatie om carrière te maken is vaak om de beste te zijn, een mooi baantje voor de neus van de concurrent wegkapen, om gewaardeerd te worden, gezien te worden, bijzonder te willen zijn, etcetera. Hoogendijk noemt dat overlevingsstrategieën. �Die hebben we in onze kindertijd zeker nodig, maar als volwassenen moeten we langzaam maar zeker leren loslaten. Als u alleen maar carrière maakt omdat u bang bent dat er anders niet meer van u gehouden wordt, of omdat u denkt dat anderen dat van u verwachten, wordt dat op de lange termijn geen succes.�

  1. Maak af en toe een pas op de plaats.

Tanja Hulswit, vestigingsdirecteur en loopbaanadviseur bij GITP, is coauteur van Jij bent aan Z , het praktische handboek voor uw loopbaan. Zij vindt het belangrijk dat carrièremakers zichzelf goed kennen. �Als u weet waar uw kracht zit en u uw zwaktes accepteert, kunt u weloverwogen keuzes maken.�

  1. Organiseer uw eigen feedback

Stap naar uw chef of opdrachtgever en vraag of hij tevreden is over uw project of opdracht. Zo krijgt u complimenten, daar knapt u sowieso van op, plus tips hoe het nog beter zou kunnen.

  1. Niet alles is te plannen

Bepaal uw koers maar laat u daarna leiden door wat op uw pad komt. Wie op zijn 30'ste maar één doel heeft, namelijk CEO worden van Unilever , zet zichzelf muurvast. Tijdens een loopbaan doen zich vele keuzemomenten voor, er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

  1. Overdrijf niet

U hoeft niet elke dag op de top van uw kunnen te presteren. Gemiddeld een acht is goed genoeg. Behalve in de finale, dan moet u wel gaan voor die tien. Het herkennen van die finalemomenten is essentieel. Probeer op andere dagen zo ontspannen mogelijk te werken. Dat komt het plezier en de kwaliteit van uw werk ten goede.

  1. Maak fouten

Carrière maken is uw grenzen verkennen. U stoot uw neus, u struikelt en daar leert u van. Voor carrière hebt u nodig: ambitie, gedrevenheid en een portie geluk. Het helpt natuurlijk als het meezit.

10. Val op Carrière maken is presteren en zichtbaar zijn. Opvallen bij de mensen die ertoe doen. Maar ook daar maakt u alleen indruk als u zichzelf bent. Enthousiasme en gedrevenheid die uit uzelf komen, beklijven langer dan gladde praatjes.

11. Probeer niet perfect te zijn Maak u niet te druk over dingen waar u niet goed in bent. Extraverte mensen gaat netwerken makkelijker af dan introverte, maar die kunnen het wel leren. Maar forceer uzelf niet. Niets zo treurig als iemand die zich op een receptie onhandig blijft opdringen omdat hij zo nodig moet. Dan maar op een andere manier. Hulswit: "Ik zie te veel jonge mensen die zichzelf te veel onder druk zetten, en te veel van zichzelf eisen. Daar help je jezelf niet altijd mee."

12. Focus You can't have it all. U kunt niet op alle fronten een kroonprins zijn. Gaat u voor een flitsende carrière, vergeet dan uw wekelijkse schildercursus, yogales en volleybaltraining. Een topsporter traint ook zes keer per week en gaat de avond voor de wedstrijd vroeg naar bed. Maak keuzes bewust, en betaal de prijs die erbij hoort.

13. Ken de regels van het spel Hoe hoger in de organisatie, hoe belangrijker de politieke spelletjes worden. Politiek is niets anders dan het verkrijgen en gebruiken van (informele) macht om uw doel te bereiken. Naarmate de posities schaarser worden, zal de strijd harder worden. Vanaf nu moet u het helemaal op eigen kracht doen. Zorg dat u weet hoe het speelveld in elkaar zit, wie uw tegenspelers zijn, smeed allianties (niet alleen met uw bazen; een secretaresse kan u soms gouden informatie geven) en zorg dat u weet hoe en met wie het spel gespeeld wordt. Bepaal vervolgens hoe en of u daarin meegaat. U kunt ervoor kiezen om een 'rat' te zijn en alleen voor eigenbelang te gaan. U kunt ook zichzelf blijven. Dat maakt het wel zo leuk.

bron

  • http://www.fd.nl