Wat moet je weten als je je wilt inschrijven bij een casting bureau

Inleiding

MIsschien droom je er wel van om beroemd te worden en wil je graag een carriére als acteur of actrice. De eerste stap naar beroemdheid is door je in te schrijven bij een casting bureau. Een casting bureau is de tussenpersoon tussen jou en een opdrachtgever. Wanneer een opdrachtgever werk heeft en iemand nodig heeft, dan kan hij naar een casting bureau gaan om de juiste persoon hiervoor te zoeken. Je kan je inschrijven bij een casting bureau als je echt acteur of actrice wilt worden, maar ook als je figurant wilt zijn of in reclame spotjes wilt spelen. Je moet toch ergens beginnen en een casting bureau kan je daar bij helpen. Wat moet je weten als je je wilt inschrijven bij een casting bureau?

Een betrouwbaar castingbureau

Wanneer je je wilt inschrijven bij een casting bureau, dan is het belangrijk dat je een betrouwbaar casting bureau uitkiest. Er zijn genoeg castingbureau's die er alleen op uit zijn om zoveel mogelijk geld te verdienen en niet om jou aan een rol te helpen. Een castingbureau is niet te vertrouwen als je veel geld moet betalen om je in te mogen schrijven. Een castingbureau verdient genoeg aan je als je ergens voor wordt geboekt, het is niet de bedoeling dat je al van tevoren veel geld moet betalen.

Wanneer je je gaat inschrijven bij een castingbureau moet je verschillende foto's mee nemen. Het is belangrijk dat dit duidelijke foto's zijn, maar je mag ze wel zelf laten maken. Bij een onbetrouwbaar casting bureau willen ze bijvoorbeeld zelf foto's maken voor veel geld of ze willen pikante foto's. Een betrouwbaar casting bureau zal hier nooit om vragen.

Inschrijven bij een casting bureau

Wanneer je je wilt inschrijven bij een castingbureau, zal je over het algemeen eerst een vragenlijst moeten invullen. Op deze vragenlijst vul je al je persoonlijke gegevens in. Verder zal je vragen moeten beantwoorden over je ervaring en opleiding. Een opdrachtgever vindt het belangrijk om te weten wat je allemaal in huis hebt. Verder krijg je vragen over je uiterlijk. Een opdrachtgever zoekt vaak iemand met een bepaald uiterlijk. Er wordt onder andere gevraagd naar je:

 • Lengte
 • Gewicht
 • Haarkleur en lengte
 • Ogen
 • Huidskleur
 • Kledingmaat
 • Schoenmaat 

Vaak zoeken opdrachtgevers naar iemand met een naturel uiterlijk. Iemand met een naturel uiterlijk kan je makkelijker aanpassen en veranderen dan iemand met allemaal opvallende kenmerken. Hier wordt bijvoorbeeld naar gekeken:

 • Tatoeages
 • Bril
 • Piercings
 • Littekens

Verder zal er aan je gevraagd worden voor wat voor soort werk je beschikbaar bent. Wil je bijvorbeeld alleen werk in Nederland of wil je ook internationaal gaan? Wil je alleen acteren of ook in shows?

De foto's

Wanneer je je gaat inschrijven bij een casting bureau, dan zal er ook om foto's gevraagd worden. Deze foto's moeten een duidelijk beeld van je laten zien. Ook moeten de foto's zo naturel mogelijk zijn, dus geen muts of pet of een dikke laag make-up. Dit soort foto's worden gevraagd bij het inschrijven bij een casting bureau:

 • Een portret foto
 • Een foto waar je helemaal opstaat
 • Een foto vanaf je middel

Je cv

In principe kan je het inschrijven bij een casting bureau vergelijken met een sollicitatie gesprek. Een goed en duidelijk cv is dus belangrijk. Op je cv noteer je welke opleidingen je gevolgd hebt en welke ervaring je al hebt opgedaan. Op die manier krijgt de opdrachtgever een duidelijk beeld met wat hij kan verwachten van je. Voor een rol in bijvoorbeeld een tv serie, zal een opdrachtgever iemand zoeken met meer ervaring dan iemand voor een reclame spotje.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je je wilt inschrijven bij een casting bureau. Het uiterlijk is heel belangrijk, dus je zal je uiterlijke kenmerken duidelijk moeten beschrijven. Ook goede foto's zijn belangrijk. Met een cv kan je laten zien dat je bijvoorbeeld al ervaring hebt, misschien heb je wel op toneel gezeten. Wanneer je je hebt ingeschreven bij een casting bureau is het afwachten. Of je ergens een rol voor krijgt is afhankelijk van het type dat een opdrachtgever zoekt!