Online jaarverslag, de toekomst

Jaarverslag, definitie

De definitie van jaarverslag luidt voor dit artikel als volgt: het jaarverslag presenteert de resultaten van het afgelopen jaar, inclusief financiële verantwoording. Behalve een terugblik op het afgelopen jaar wordt er tevens een statement gemaakt over het komende jaar, een vooruitblik.

Jaarverslag, diversiteit

Er zijn verschillende soorten jaarverslagen. De meest bekende is het financieel jaarverslag. Het financieel jaarverslag wordt meestal jaarrekening genoemd. In mijn definitie is de jaarrekening onderdeel van alle andere soorten jaarverslagen. Het jaarverslag van een onderneming vertelt wat er het afgelopen jaar gebeurt is en blikt vooruit naar de plannen voor het komende jaar. Naast dit algemene jaarverslag bestaan er het sociaal jaarverslag en het milieu jaarverslag.

Financieel jaarverslag

Het financieel jaarverslag, of jaarrekening genoemd, bevat de financiële verantwoording van het afgelopen jaar (winst en verlies rekening). Tevens bevat de jaarrekening de financiële stand van zaken aan het begin en eind van het afgelopen jaar (de balans).

Er worden verschillende eisen gesteld aan de jaarrekening, de meest algemene eis is dat de stukken moeten kloppen. Het Burgerlijk Wetboek formuleert deze eis als volgt:

Art. 2:362 lid 1 BW De jaarrekening geeft volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent het vermogen en het resultaat, alsmede voor zover de aard van een jaarrekening dat toelaat, omtrent de solvabiliteit en liquiditeit van de rechtspersoon

Art. 2:391id 1 BW Het jaarverslag geeft een getrouw beeld omtrent de toestand op de balansdatum en de gang van zaken gedurende het boekjaar van de rechtspersoon

Sociaal jaarverslag

Het sociaal jaarverslag bevat de algemene gegevens van de personeelsleden (aantallen, verschillende groepen). Tevens bevat het sociaal jaarverslag gegevens over het gevoerde sociale beleid ten aanzien van de personeelsleden. In het bijzonder rapporteert het sociaal jaarverslag over het instemmingsrecht van de personeelsleden, de ARBO en diensttijden van het personeel en tot slot het adviesrecht bij benoeming en ontslag van bestuursleden. Behalve een terugblik moet het sociaal jaarverslag ook vooruit kijken en een verwachting uitspreken over deze punten ten aanzien van het komende jaar. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wet op de OndernemingsRaden, de WOR. Voor wettelijke eisen omtrent het sociaal jaarverslag kunt u artikel 31b van de WOR lezen. In dat artikel wordt weer verder verwezen naar artikel 27, 28 en 29 van de WOR.

Milieu jaarverslag

Het milieu jaarverslag bevat gegegevens over het milieubeleid van ondernemingen. Het milieujaarverslag is vanaf 1999 verplicht geworden voor grotere ondernemingen met specifiek milieubelastende activiteiten. Omdat er niet heel veel ondernemingen zijn die verplicht zijn een milieujaarverslag te schrijven wil ik het, voor dit artikel, hier bij laten.

Online jaarverslag

Het online jaarverslag is een online publicatie van de informatie uit voorgaande jaarverslagen. Vijf tot tien jaar geleden bestond de online publicatie van het jaarverslag nog uit een PDF versie die online beschikbaar was. Zelfs nu, anno 2011, is het zo dat de meeste ondernemingen geen gebruik maken van de vele mogelijkheden die internet ze kan bieden.

Van PDF naar interactief

Met de vele mogelijkheden dat internet kan bieden aan ondernemingen, groot en klein, kan het online jaarverslag zo veel meer zijn dan alleen een beschikbare PDF op de website. Het online jaarverslag kan gepresenteerd worden in de vorm van een compleet interactieve website. Meer dan ooit kan het jaarverslag in de online versie gebruikt worden als communicatiemiddel naar klanten, leveranciers en aandeelhouders.

De voordelen van het onlinejaarverslag ten opzichte van de traditionele wijze van verslaglegging zijn groot. Denk alleen maar aan het besparen van (druk) kosten en de milieubesparing omdat er veel minder papier gebruikt wordt.

Tot slot

Het online jaarverslag heeft de toekomst. De papieren versie is achterhaald en zelfs het online beschikbaar maken van het jaarverslag in PDF vorm kan niet meer. Het wordt tijd dat ondernemingen volledig gebruik gaan maken van het online jaarverslag als verkoopmiddel en communicatiemiddel naar (potentiële) klanten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden