Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is voor een werknemer erg heftig. Hij raakt niet alleen per direct zijn baan kwijt, maar hij verspilt ook zijn recht op bijvoorbeeld een ww-uitkering. Ontslag op staande voet mag gelukkig niet zomaar. Een werkgever moet een zeer goede reden hebben om iemand op staande voet te ontslaan. Wanneer je als werknemer het ontslag op staande voet niet terecht vindt, dan is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en wat je moet doen. Wat wil je allemaal weten over ontslag op staande voet?

Redenen voor ontslag op staande voet

In veel gevallen is de reden voor het ontslag op staande voet dat een werknemer een strafbaar feit heeft gepleegd. Denk hierbij aan:

  • Diefstal
  • Fraude
  • Bedreiging

Wanneer je als werknemer je hieraan schuldig hebt gemaakt en het kan bewezen worden, dan is het ontslag op staande voet terecht. In principe kan je er als werknemer niks tegen doen. Wanneer er twijfel is dan zal een rechter zich over de zaak buiten om te kijken of het ontslag terecht is.

Geen reden voor ontslag op staande voet

In de praktijk komt het nog al eens voor dat een werknemer op staande voet ontslagen wordt. Maar dit is niet altijd terecht. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet goed functioneert of een conflict heeft met zijn werkgever, dan mag dit geen reden zijn voor ontslag op staande voet. Er moet eerst een oplossing gevonden worden en de werknemer moet de kans krijgen om te bewijzen dat het wel goed kan gaan.

Tips bij ontslag op staande voet

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je op staande voet ontslagen wordt. Onthoud dat als je per direct ontslagen wordt, je ook geen salaris meer zult krijgen. Wanneer je als werknemer vindt dat het ontslag op staande voet onterecht is, dan is het slim om deze tips door te lezen.

  • Schakel zo snel mogelijk de hulp in van een advocaat of bijvoorbeeld je vakbond.
  • Wanneer je op staande voet ontslagen wordt, zorg dat je weet waarom je bent ontslagen. Je doet er slim aan om dit schriftelijk vast te leggen door je werkgever.
  • Zet nergens je handtekening onder. Wanneer een werkgever van mening is dat je per direct weg moet, dan kunnen de gemoederen nog al eens hoog oplopen. Toch moet je er als werknemer erg in hebben dat je nooit zomaar iets tekent. Neem de papieren mee naar huis en laat er een jurist naar kijken. Wanneer je eenmaal hebt getekend voor je ontslag, dan is het een stuk moeilijker om dit terug te draaien.
  • Wanneer je het niet eens bent met je ontslag op staande voet, maak dit dan gelijk duidelijk. Doe dit mondeling, maar vooral ook schriftelijk.

En dan?

Wanneer je vindt dat het ontslag op staande voet onterecht is, schakel zo snel mogelijk een advocaat in. Deze zal zich over de zaak buigen om te kijken of je ontslag terecht is. Wanneer er twijfel is of als je ontslag op staande voet onterecht is, dan wordt er een zaak van gemaakt. Een rechter moet beoordelen of het ontslag terecht is.

Wanneer het ontslag op staande voet terecht is, dan zal je niet terug mogen komen, je krijgt geen ontslagvergoeding en ook heb je geen recht meer op een ww-uitkering.

Wanneer het ontslag op staande voet onterecht is, dan zal de rechter beoordelen of je terug mag komen. In veel gevallen zal een rechter oordelen dat dit niet mogelijk is omdat de verhoudingen verstoord zijn. Werkgever en werknemer zullen nog maar moeilijk samen met elkaar kunnen werken. Maar wanneer een rechter besluit dat het ontslag op staande voet onterecht is, zal je wel je loon krijgen uitgekeerd en een ontslagvergoeding mee krijgen. Ook heb je nog steeds recht op een ww-uitkering.

Conclusie

Ontslag op staande komt gelukkig niet zo vaak zijn maar het kan behoorlijk heftig zijn! Je kunt op staande voet ontslagen worden als je een strafbaar feit hebt gepleegd. In dat geval wordt gezegd eigen schuld, dikke bult. Maar wanneer je vindt je het ontslag op staande voet niet terecht is, dan kun je het beste zo snel mogelijk stappen ondernemen!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden