Voorbeeld slechtnieuwsgesprek

Het slechtnieuwsgesprek

De redenen om een slechtnieuwsgesprek te voeren, kunnen heel uitlopend  zijn. Misschien moet het bedrijf inkrimpen vanwege de economische situatie, vanwege een dreigend faillissement of de medewerker functioneert gewoon niet naar behoren. Hoe dan ook, het voeren van een slechtnieuwsgesprek blijft voor beide partijen vervelend. Niemand houdt ervan om slecht nieuws over te moeten brengen, en zeker niet wanneer je je gesprekspartner graag mag. Daarom staat hieronder een voorbeeld van een slechtnieuwsgesprek uit de praktijk.

Voorbeeld Slechtnieuwsgesprek

A = Leidinggevende

B = Werknemer

A: Goedemorgen, (naam werknemer). Kom binnen en ga zitten.

 B: Goedemorgen, (naam leidinggevende). U heeft me gevraagd of ik bij u langs kon komen? Ik hoop dat er niets ergs aan de hand is.

A: Ik heb helaas vervelend nieuws voor je.

B: O jee. Wat is er aan de hand? Heb ik iets niet goed gedaan?

A: Ik moet je helaas mededelen dat we je contract niet zullen verlengen vanwege de financiële crisis.

(korte stilte)

B: O nee. Dit overvalt me echt. Dit had ik totaal niet verwacht.

A: Vanwege de financiële crisis die er op dit moment gaande is, zullen we het aantal werknemers moeten inkorten. Ik heb gisteren met het hoger management besloten dat we je contract helaas niet kunnen verlengen omdat we er de middelen niet voor hebben.

(korte stilte)

B: Ik had er echt op gerekend dat mijn contract zou worden verlengd. Wat een tegenvaller zeg. Ik heb mijn werk altijd goed gedaan en ik heb een partner en kinderen die ik moet onderhouden. Ik weet echt niet wat ik moet doen.

Dit overvalt me echt en ik vind het een heel vervelende situatie. Maar ik neem het jullie ook niet kwalijk, ik begrijp dat het voor jullie ook niet leuk is.

A: Ik begrijp je volkomen. Ik vind het ook erg vervelend voor je, ik vond je een fijne collega om mee te werken en ik had de situatie graag anders gezien maar dat kan helaas niet. Ik begrijp dat je weinig tijd hebt gehad om deze hele situatie te bevatten, maar heb je misschien andere opties voor de toekomst van je loopbaan?

B: Ik weet echt niet hoe ik verder moet. Ik ging er echt van uit dat ik hier nog wel een tijdje zou blijven werken.

A: Dat kan ik me goed voorstellen, ik begrijp je frustraties volkomen. Maar voor jou is het beter als we reëel blijven. Je hebt nog 2 maanden de tijd om een andere werkgever te vinden. Weet je al misschien of je soortgelijk werk wilt doen of dat je een andere richting op wilt gaan?

B: Ik vond deze functie wel leuk, ik had het er erg naar mijn zin. Ik zou graag weer een soortgelijke baan willen vinden.

A: Wat zijn de mogelijkheden voor jou op dit moment? Heb je al een idee over wat je gaat doen?

B: Ik heb wel een goede indruk achter gelaten bij mijn vorige werkgever, dus ik zal hem bellen om te vragen of ze nog een nieuwe collega nodig hebben. Maar ik schat mijn kansen somber in.

A: Je kunt het altijd proberen. Wie weet hebben ze er iemand nodig. Ik kan ook het Centrum voor Werk en Inkomen voor je bellen, dan kan ik ze jouw situatie voorleggen en zeggen dat je je morgen komt melden. Morgen is het vrijdag en dan krijg je voor deze ene keer een dag vrij en dan kan je daar naartoe gaan en je eventueel inschrijven. Ik stel voor dat we een nieuwe afspraak maken voor komende maandag. Dan kinnen we de situatie bespreken en overige zaken afronden.

B: Bedankt voor je hulp.

A: Je contract eindigt dus over 2 maanden vanwege de financiële situatie. Gezien je kennis en ervaring ga ik ervan uit dat het goed zal komen bij het CWI. Maar mocht je nog vragen hebben of mogen er enige onduidelijkheden zijn, dan kun je altijd bij mij terecht.

B: Dat stel ik erg op prijs, bedankt.

A: Jij ook bedankt voor je begrip.