Ben jij een geboren leider

Een geboren leider

Sommige mensen zijn van nature graag haantje de voorste. Dit wil niet automatisch zeggen dat andere mensen dit waarderen. Sommige mensen hebben echter een eigenschap waardoor ze vrijwel automatisch leiding nemen. Sterker nog, andere mensen verwachten zelfs dat zij dat doen en willen niets liever dan volgen. Deze leiders worden geboren leiders genoemd.

Leiderskwaliteiten

Hoe komt het dat sommige mensen van nature leiderskwaliteiten hebben? Blijkbaar beschikken deze mensen over eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen vertrouwen in hen stellen en hen graag willen volgen. Een geboren leider heeft dan ook veel macht. Mensen volgen deze leider niet omdat ze in het doel of de werkwijze geloven maar omdat ze blind vertrouwen hebben in hun leider. Een geboren leider beschikt over een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen hem graag volgen.

  1. Een geboren leider beschikt ten eerste over daadkracht, doelgerichtheid en visie. Hij weet waar hij heen wil en wat hij gaat doen om daar te komen.
  2. Een geboren leider heeft duidelijk interesse en passie in zijn bezigheden. Bovendien is hij in staat deze passie over te brengen op andere mensen. Enthousiasme is een van de krachtigste motivatiemiddelen.
  3. Vaak heeft een geboren leider een charismatische uitstraling. Mensen zijn eerder geneigd iemand te volgen die een sterke persoonlijke aantrekkingskracht of uitstraling heeft.
  4. Een goede leider heeft oog voor zijn volgers. Met enkele woorden kan hij een gevoel van medegevoel en begrip geven. Hij is in staat met de minste moeite een gepast complimentje of bemoediging te geven waardoor zijn volgers nog meer toewijding vertonen.
  5. Een geboren leider beschikt over een goede portie overtuigingskracht. Hij kan zijn meningen zo presenteren dat ze door anderen als feiten worden aangenomen.

Een geboren leider kan goud waard zijn voor een bedrijf. Een dergelijke leider motiveert zijn personeel namelijk zonder enige beloften te doen. Ook in andere opzichten is een geboren leider waardevol. Denk aan veldslagen waarbij soldaten door het vuur gaan voor hun commandant. De Amerikaans president, Barack Obama, is een voorbeeld van een geboren leider.

Hoe word je een natuurlijke leider?

Ook als je geen geboren leider bent, kun je veel doen om een natuurlijke leider te worden. Een natuurlijke leider lijkt veel op een geboren leider. Een geboren leider ben je echter wel of niet. Een natuurlijke leider kun je altijd worden. Een natuurlijke leider hoeft geen druk of dwang uit te oefenen maar wordt vrijwillig gehoorzaamd en gevolgd door zijn ondergeschikten. Om een natuurlijke leider te worden, kun je een aantal dingen doen.

  1. Ken je sterke en zwakke punten. Een goede leider komt altijd bekwaam over. Focus dus op het laten zien van je sterke punten en werk ondertussen aan het verbeteren van je zwakke punten. Sta open voor feedback en wees altijd redelijk.
  2. Bedenk wat voor soort leider je wilt zijn en kies een rolmodel. Verdiep je in de eigenschappen die deze persoon had en kijk welke overeenkomen met jouw persoonlijkheden.
  3. Toon betrokkenheid en luister naar je ondergeschikten. Toon altijd interesse maar houd het wel oppervlakkig. Het is niet de bedoeling dat je ondergeschikten wekelijks hun hart bij je uitstorten. Onthoud wel de naam van de partner en kinderen van je ondergeschikten. Informeer op gezette tijden naar deze personen en gebruik dan altijd hun namen. Als een van je ondergeschikten bijvoorbeeld twee maanden geleden vader is geworden, kun je informeren hoe het nu met zijn vrouw en kindje gaat. Het gaat om de kleine details.
  4. Herken de talenten van je ondergeschikten en gebruik deze. Zo krijg je de juiste mensen op de juiste plek waardoor de algemene tevredenheid hoog zal zijn.
  5. Denk altijd aan je houding en je lichaamstaal. Je moet ten alle tijden zelfverzekerdheid en vertrouwen uitstralen. Je moet met mate toegankelijk zijn. Je ondergeschikten moeten met problemen naar je toe durven komen maar niet met alle wissewasjes aankloppen.

Tot slot

Verwacht niet van de ene op de andere dag een natuurlijke leider te worden. Deze dingen hebben tijd nodig. Door de jaren heen zul je steeds meer leren en begrijpen. Er wordt niet voor niets gezegd dat wijsheid met de jaren komt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden