Glinsterende ogen

Inspiratie

Zee

Veel mensen hebben het over het idee van anderen inspireren. Onder andere Antoine de Saint Exupéry die schreef: Als je een boot wilt bouwen, verzamel dan geen mensen om hout te zoeken, planken te zagen het werk te verdelen, maar wek in het hart van de mensen het verlangen naar de uitgestrekte en grote zee. Of korter zoals Benjamin Zander in zijn TED voordracht zei: Wat doe JIJ om de ogen van mensen te laten glinsteren.

⟱ Index

Inspireren

Anderen inspireren is misschien wel het moeilijkste wat er is. We hebben voor ons gevoel namelijk geen enkele invloed op anderen. Het gevoel dat we in plaats daarvan hebben is dat anderen invloed hebben op ons. Wij zijn de slachtoffers van onze omgeving. Het gevolg is dan ook dat we niet op zoek zijn naar wat ons inspireert, maar hoe we onder de invloed van anderen uit kunnen komen. Kijk maar naar hoe we reageren op de invloed van anderen waarvan we vinden dat ze ons niet mogen vertellen hoe we moeten leven of ons moeten gedragen. We staan dan heel snel klaar met negatieve reacties en afkeurende opmerkingen. We gaan zelfs in de tegenaanval om te laten blijken dat anderen ons niet mogen vertellen hoe wij moeten leven of zijn.

⟱ Index

Stenen en water

Bergstroom
Je zou ons gedrag kunnen vergelijken met stenen in een razende rivier. We rollen mee ondanks het feit dat we eigenlijk stil willen blijven liggen op de plek waar we lagen. We hopen dat we een nog grotere rots zullen tegenkomen waarbij we steun kunnen vinden of waar we ons achter kunnen verbergen. Maar toch blijven we bewegen omdat de rivier en het water sterker blijken te zijn dan wij als enkele steen zijn. We wensen vaak zelfs dat we net zo zwaar worden als die grote stenen die niet lijken te verschuiven. Maar zien niet dat zelfs die grote stenen bewegen onder de kracht van het water. We zien ook niet dat zelfs die grote stenen beïnvloed worden door het water, omdat ze langzaam maar zeker afgesleten worden door het water, hoe hard ze ook mogen zijn. Het maakt uiteindelijk niet uit, water is in zijn zachtheid sterker dan de hardste steensoort. Kijk maar naar al die rivieren die zich in miljoenen jaren een dal hebben uitgegraven door bergen en landschappen. Het water maakt het dus niet uit hoe hard je er mee vecht, het vindt zijn weg wel en heeft het geduld van de eeuwigheid.
⟱ Index

Inspiratie

Maar wat zou je dan kunnen doen om in een wereld waarin inspiratie vaak aangeroepen wordt, maar het minst belangrijke lijkt te zijn geïnspireerd te raken. Veel adviezen op dat punt komen eigenlijk niet verder dan de opmerking je moet je passie volgen. Soms zit er een slimmerik tussen die dan zegt dat je niet je passie moet volgen, maar dat wat je doet met passie moet doen. Zoals de oprichter van Holiday Inn die zei:

Als je niet kunt doen wat je leuk vindt, dan kun je maar beter dat wat je doet leuk vinden.

Of wat te denken van een Luc Hoebeke, die ingaat op authentiek zijn:

Authenticiteit is niet zozeer jezelf zijn, maar elke rol authentiek kunnen spelen.

Tja, op die manier hoef je niet geïnspireerd te zijn, maar moet je gewoon doen wat je aan het doen bent, dat is natuurlijk niet erg inspirerend. Want dan is er iemand anders die voor jou bepaalt wat goed voor je is. Ook adviezen als ‘succes is een werkwoord of een keuze’ is een advies dat eigenlijk niet inspireert. Want waarin wil ik dan succesvol zijn. Of maakt het eigenlijk niet uit, als ik maar ergens succes mee heb, dan is het wel goed. Het is allemaal zo inspiratieloos.

⟱ Index

Wat inspireert?

Eigenlijk is het enige advies dat je kunt geven als het gaat om inspiratie het advies:

Waar droom je van?
Zonsondergang
Een belangrijk punt daarbij is echter niet te vergeten dat wij vaak van dingen dromen die iets heel anders betekenen, dan ze op het eerste oog lijken te zeggen. Zo kan ik dromen van een bed and breakfast in Zuid-Frankrijk. Maar wat zit er achter die droom van dat B&B bij Nice? Eigenlijk moet je jezelf dan vragen:
Wat zie je als je die droom voor ogen haalt?

Vaak zul je dan als antwoord krijgen:

Ik zit te genieten van gezellige gesprekken met mijn gasten in de schemering, met een smakelijk glas wijn.

Want er zullen niet veel mensen het beeld hebben van:

Ik ren van hot naar her om alles voor mijn gasten gereed te maken. Van het opmaken van hun bedden, het schoonmaken van de badkamer, het klaarzetten van het ontbijt en het avondeten, het doen van de boodschappen, het aannemen van reserveringen en het afrekenen van de verblijfskosten.
Dat beeld hebben de meeste mensen namelijk al van zichzelf op dit moment als ze de droom hebben over die Bed and Breakfast in Zuid-Frankrijk.

Maar nu ben je er nog steeds niet als je weet dat iemand droomt van gezellige gesprekken in de schemering met een smakelijk glas wijn. Want wat houdt dat beeld echt in? Wat betekent het echt om te dromen van gesprekken en wijn drinken. Het algehele beeld dat er mee opgeroepen wordt is ontspanning, rust en aandacht voor elkaar. Dus misschien is de droom van die persoon niet een b&b in de buurt van Marseille, maar een leven waarin hij meer aandacht heeft voor zichzelf en anderen. Om dat voor elkaar te krijgen hoef je natuurlijk niet naar Zuid-Frankrijk te verhuizen.

Dus waar we van dromen hoeft niet dat te zijn waarvoor we geïnspireerd zijn, onze droom kan ook een verbeelding zijn van dat waarover we ons geïnspireerd voelen.

⟱ Index

Anderen inspireren

Maar hoe kun je anderen dan inspireren, als je voor jezelf niet duidelijk hebt wat je inspireert. Nu kun je je afvragen waarom je anderen zou willen inspireren. Zou het eigenlijk niet zo moeten zijn
Inspiratie
dat anderen zichzelf inspireren. Want is het eigenlijk wel inspiratie als een ander de energie levert, is dat niet meer exspiratie. Is dat niet gewoon een voorbeeld van het aanbieden van externe waardering , als je doet wat ik wil. Iets wat we nu alweer een paar eeuwen proberen toe te passen en waarvan we eigenlijk steeds meer merken dat het niet creëert wat we willen, namelijk een eerlijke verdeling van de de materie over alle mensen.

Maar als anderen inspireren, eigenlijk alleen maar een andere vorm van waarderen is, wat kun je dan nog doen. Zou het dan niet beter zijn als we inplaats van te exspireren anderen de kans geven om te ontdekken waar zij warm voor lopen. Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet vanuit hun inspiratie mee zouden mogen doen aan een groter project van iemand met grote aspiraties. Of zoals Antoine de Saint Exupéry met veel meer woorden zei:

Om mensen hun inspiratie te laten ontdekken, moet je ze laten dromen van hun bijdrage aan een doel.

Of zoals Benjamin Zander laat zien:

Als je zelf geïnspireerd bent over wat je doet, dan inspireert dat anderen om ook geïnspireerd te raken over wat zij belangrijk vinden.

Maar als je iemand toch wilt helpen om te ontdekken wat hem inspireert, dan kan het geen kwaad om eerst even te vragen of hij wel echt geholpen wil worden. Want hoeveel mensen zijn er niet die zeggen hun inspiratie te zoeken omdat het nu eenmaal zo hoort, maar die eigenlijk het liefst hun leventje zouden blijven leiden zoals ze dat nu al doen. Waarom zou je zulke mensen inspireren, blijkbaar hebben ze al gevonden wat ze zochten.

⟱ Index

Extra

Afbeeldingen

Zee door Manfred Gawe / pixelio.de

Bergstroom door siepmannH / pixelio.de

Zonsondergang door Ulla Trampert / pixelio.de

Inspiratie door ME creative / pixelio.de

Index van koppen

↕ Inspiratie
⇅ Inspireren
⇕ Stenen en water
⇳ Inspiratie
⇵ Wat inspireert?
⬍ Anderen inspireren
⤩ Extra
⥑⥏ Afbeeldingen
⥯ Index van koppen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden