Werken aan je conditie

Conditietrainingen trainen het uithoudingsvermogen van de longen en het hart. Deze training wordt ook wel een aerobetraining, van het Griekse 'aer' wat lucht betekend of cardiofitness genoemd, wat een verwijzing is naar 'cardio' het Latijnse woord voor het hart. Wanneer we het in de volksmond over de conditie hebben wordt meestal het cardiovasculair uithoudingsvermogen bedoeld. Dit uithoudingsvermogen is het vermogen om gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden

De voordelen

De voordelen van regelmatig conditionele - activiteiten zijn onder meer een:

  • verbeterde gezondheid
  • verbeterde hartfunctie
  • verlaagde hartslag in rust
  • verlaagde bloeddruk
  • verbeterd cholesterolgehalte
  • verlaagd percentage lichaamsvet
  • vergrote longcapaciteit en functie
  • verhoogd energiepeil
  • verhoogd gevoel van eigenwaarde
  • verbeterde stressbestendigheid
  • verlaagd risico op depressies
  • verlaagd risico op welvaartsziekte


Hoe werkt het?

Belangrijk bij cardiotraining is het vermogen van je lichaam om gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden. Hoe beter je hart en longen functioneren, hoe meer zuurstof ze kunnen opnemen. Het wordt wel eens vergeten, maar je hart is een spier. Hoe sterker die spier is, hoe krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt. Die zuurstof komt in je bloed. Dat bloed transporteert die zuurstof naar je spieren. Hoe meer zuurstof er naar je spieren gaat en hoe beter je spieren de zuurstof kunnen opnemen, hoe langer je spieren een bepaalde prestatie kunnen volhouden zonder te vermoeid te raken. Hoe langer je een prestatie volhoudt, hoe meer energie (lees: calorieën) je gebruikt.

Ontstaansgeschiedenis

Dr. Kenneth H. Cooper wordt ook wel ‘de vader van conditietraining’ genoemd. In 1968 verscheen zijn boek met als titel; aerobic. Dit boek had echter nog weinig te maken met de training op muziek die we tegenwoordig aerobic noemen. Dr. Kenneth Cooper werkte als een Amerikaanse militaire arts en in zijn publicatie beschrijft hij methoden die hij gebruikten voor de militairen om het prestatie- en weerstandsvermogen te vergroten en te testen (de Cooper-test). Deze trainingen waren vooral gebaseerd op duurlopen, het zogenaamde joggen. Dit joggen werd wereldwijd overgenomen en het werd een populaire manier van trainen.

Basis principes Conditietraining

Frequentie: Hoe vaak?

3-5 keer per week. Onderzoeken laten zien dat meer dan 5 dagen trainen weinig effect hebben en de kans op blessures toeneemt.

Tijd: Hoe lang?

Een cardiovasculaire training zou 20-60 minuten moeten duren. Het moet een continue inspanning zijn. De duur van de training hangt sterk samen met de intensiteit.

Intensiteit / trainingsniveau: Hoe zwaar?

Het trainingsniveau is vaak het lastigste te bepalen van alle trainingsonderdelen. De intensiteit hangt nauw samen met de duur van een training. Een lange duur training met een lage intensiteit kan dezelfde voordelen opleveren als een training van korte duur met een hoge intensiteit.

De intensiteit of het trainingsniveau is voor ieder individu verschillen en hangt af van factoren zoals; leeftijd, conditie, gewicht. Verschillende studies hebben aangetoond dat het beste resultaat verkregen wordt als de training niet te zwaar maar ook niet te licht wordt uitgevoerd.

Vitaliteit

Het is van vitaal belang dat lichaamsbeweging meer energie oplevert dan het kost, een overweging die vaak over het hoofd wordt gezien. Het doel zou niet moeten zijn inspanning en zweten, zwoegen om de spieren in vorm te brengen. Bij trainingen is het ook de bedoeling dat je een band smeet tussen jezelf en je lichaam, zodat je lichaam een krachtig instrument wordt voor het dagelijkse leven uiterlijk en innerlijk.

Luister naar je lichaam om de juiste intensiteit te bepalen!