Waarom is het beter om in de ochtend te sporten

In de ochtend sporten

De meeste mensen beoefenen een sport omdat ze zich daar prettig bij voelen of voor de resultaten. Het meest gebruikte excuus van mensen die niet sporten is “geen tijd”. Maar door 2 à 3 dagen in de week een half uur of een uur eerder op te staan kun je gemakkelijk tijd maken voor wat lichaamsbeweging. Door eerder op te staan om te gaan sporten zul je meer energie krijgen dan wanneer je dat uurtje zou blijven slapen. Dus laat die wekker een uur eerder afgaan en ga sporten!

Waarom in de ochtend sporten?

 • Het is aangetoond dat 90% van de mensen die in de ochtend sporten daadwerkelijk alle geplande oefeningen uitvoeren. De meest gebruikte excuses van mensen die in de middag sporten om hun oefeningen niet af te maken, is dat ze nog veel te doen hebben. Mensen die in de avond sporten, gebruiken soms als excuus om te stoppen dat ze moe zijn of nog van hun avond willen genieten. Om consequent te sporten, is het dus ideaal om in de ochtend te sporten wanneer je hoofd nog leeg is en je geen verplichtingen hebt.
 • De dag beginnen met sporten is ideaal voor een verbeterde stofwisseling. Deze blijft zelfs vele uren ná het sporten verhoogd. Dit betekent dat je meer calorieën gedurende de dag, zelfs tijdens de rust, zult verbranden.
 • Wanneer je in de ochtend sport, zul je de dag energiek beginnen. Probeer het maar eens uit en je zult merken dat je direct veel energie hebt aan het begin van de dag. In tegenstelling tot andere dagen, zul je geen tijd nodig hebben om 'wakker te worden'.
 • Mensen die in de ochtend sporten merken vaak dat ze minder behoefte hebben aan junkfood en dat ze betere keuzes omtrent voeding maken. Door in de ochtend te sporten, zul je je gezonder en energieker voelen en hierdoor heb je simpelweg minder behoefte aan de snelle energietoevoer van ongezonde snacks.
 • Wanneer je iedere ochtend sport, zal je lichaam zich beginnen aan te passen. Enkele uren voordat je wakker wordt zal je lichaam zichzelf voorbereiden op de oefeningen en hierdoor zullen je oefeningen steeds effectiever zijn.
 • Door in de ochtend te sporten, ondersteun je je lichaam bij haar belangrijke activiteiten zoals het reguleren van de bloeddruk, hartslag, bloedtoevoer etc.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging de mentale scherpte verhoogt. Dit houdt gemiddeld vier tot 10 uur aan na de lichamelijke inspanning.
 • Veel mensen vinden het moeilijk om echt tijd vrij te maken voor zichzelf. Wanneer je iedere ochtend eerder opstaat om te sporten, zul je speciaal voor jezelf tijd reserveren. In de ochtend ben je nog vrij van spanningen en stress, dus je kunt je optimaal concentreren op de oefeningen.
 • Door iedere ochtend te sporten, krijg je een beter zelfvertrouwen. Omdat je iedere dag tijd vrij maakt om iets goeds te doen voor jezelf, zul je over het algemeen een beter zelfbeeld krijgen. Daarnaast zullen je lichaamscontouren verbeteren en dit draagt natuurlijk ook bij aan een beter zelfvertrouwen.

Tips

 • Hardlopen is een goed begin van de dag omdat je in de frisse buitenlucht bent én je wordt niet gestoord door de partner, kinderen etc.
 • Als je in de ochtend sport, zorg er dan wel voor dat je iedere ochtend ontbijt. Zelfs als je dit niet gewend bent. Wanneer je wél sport maar niet eet, heb je kans dat je in plaats van vet ook spieren zult 'verbranden'. En dit is uiteraard niet de bedoeling.
 • Heb je moeite met vroeg opstaan? Ga dan samen met een vriend/vriendin of je partner sporten. Je maakt dan een soort 'verplichting' waar je je veel makkelijker aan houdt.