Tips voor het kopen van een roeitrainer

Inleiding

De roeitrainer is een populair fitnessapparaat. Je zit op een zitvlak wat over een stang heen en weer schuift. Je schuift heen en weer door je af te zetten met je benen. Daarnaast heb je een handvat voor je armen. Deze trek je naar je toe om je armen te trainen. Het heet een roeiapparaat omdat je in principe hetzelfde soort beweging maakt als wanneer je aan het roeien bent. Met deze beweging train je veel spieren zoals de buikspieren, de rugspieren, armen en de benen. Een roeitrainer is uitermate geschikt als je een betere conditie wilt. Niet alle roeitrainers zijn hetzelfde. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in kwaliteit, maar ook belangrijk is de manier waarop de weerstand wordt geregeld. De weerstand is de kracht waarmee je het handvat naar je toe kan trekken. Bij weinig weerstand gaat dit heel makkelijk, bij een grote weerstand moet je veel kracht zetten. Waar moet je op letten als je een roeitrainer wilt kopen?

Waar moet je op letten als je een roeitrainer wilt kopen?

Wanneer je een roeitrainer wilt aanschaffen, dan zijn er een aantal dingen waar je erg in moet hebben. Het is belangrijk om een stevige en degelijke roeitrainer aan te schaffen. Er wordt toch aardig wat kracht gezet op de roeitrainer en je wilt wel stabiel zetten. Een goede roeitrainer voelt stevig aan en zal meer van metaal zijn gemaakt dan van kunststof. De meeste roeitrainers zijn geschikt voor een gewicht tot 150 kilo.

Weerstand van de roeitrainer

Er zijn verschillende systemen waarmee de weerstand van de roeitrainer wordt bepaald. Met de weerstand bepaal je de kracht die je moet zetten. Welke systemen om de weerstand te regelen zijn er?

  • Lucht weerstand. De weerstand wordt bepaald door de kracht van lucht. Wanneer je hard trekt, zal je merken dat je meer kracht moet zetten.
  • Water weerstand. In de roeitrainer zit een watertank die je kan vullen met water. In de watertank zit een schoep bevestigd. Des te meer water er in de watertank zit, des te meer weerstand je zult voelen.
  • Magneet weerstand. De luxe versie is om de weerstand te regelen door middel van een magneet. Er zit een magneet bij het vliegwiel. Deze kan je zelf verstellen. Als je de magneet dichtbij het vliegwiel plaatst, dan zal je het meeste weerstand voelen.
  • Hydraulische weerstand. Bij hydraulische weerstand heb je cilinders die gevuld zijn met gas. Je kan de stand van de cilinders veranderen en zo meer of juist minder weerstand creeëren.
Soort weerstand Voordelen Nadelen
Lucht weerstand Je kan zelf je tempo aangeven Maakt veel geluid
Water weerstand Variabele weerstand Niet geheel geluidloos
Magneet weerstand Weerstand makkelijk te regelen Duur
Hydraulische weerstand Goedkoop Weerstand moeilijk aan te passen

Extra's op de roeitrainer

De meeste roeitrainers hebben een display waarop je kan aflezen hoeveel je getraind hebt. Dit is erg handig als je voor jezelf een doel voor ogen hebt over bijvoorbeeld het aantal slagen dat je wilt maken. Wanneer je de roeitrainer gebruikt om echt te trainen, dan is het handig dat je precies weet hoe hard je iedere keer traint. Bij sommige roeitrainers kan je bijvoorbeeld alleen aflezen wat je deze trainsessie gedaan hebt, terwijl je bij andere roeitrainers de gegevens aan de computer kan koppelen. Dit kan je onder andere aflezen:

  • Verbruik
  • Tijd
  • Aantal slagen

Bij sommige roeitrainers heb je zelfs speciale trainingsprogramma's. Heel handig als je een bepaald doel wilt bereiken en op de juiste manier wilt trainen. Als laatste kan je er op letten of je bijvoorbeeld een hartslagmeter op de roeitrainer kan aansluiten. De prijzen van de verschillende roeitrainers liggen ver uit elkaar. Zo heb je een goedkope roeitrainer voor 100 euro, terwijl een luxe met alles er op en er aan rond de 1000 euro kost.

Conclusie

Trainen op een roeitrainer kan heel nuttig zijn. Je traint je armen, benen, buikspieren en rugspieren. Je krijgt een mooier figuur van trainen op de roeitrainer en je bouwt conditie op. Wanneer je een roeitrainer wilt kopen is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de roeitrainer stevig en degelijk is. Let op de onderdelen die je het meest gebruikt en kijk of de roeitrainer stabiel is. Ook de manier waarop je de weerstand kan regelen kan verschillend zijn. Roeitrainers met water en lucht weerstand komen het meeste in de buurt van echt roeien. Maar als je de weerstand makkelijk wilt stellen, dan kan je het beste voor een roeitrainer met magneet weerstand gaan. Houd ook in de gaten welke extra's er bij de roeitrainer zitten!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden