Kundalini Yoga

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga wordt als moeder van alle yogavormen als de meest krachtigste en doeltreffendste ervaren. In het Westen is deze vorm van yoga geïntroduceerd door de Indiase Yogi Bhajan, die als meester van de Kundalini Yoga wordt gezien. In 1969 richtte hij de 3HO-beweging op: 'Healthy, Happy, Holy Organization' (gezonde, gelukkige heilige organisatie). Uit deze non-profitorganisatie kwamen 300 yogacentra voort in 35 landen.

Kundalini Yoga wordt ook wel bewustzijnsyoga genoemd. Deze vorm van yoga maakt de mens bewuster van zichzelf, waardoor het communiceren in het hier en nu wordt bevorderd.

De Yoga oefeningen

De yoga-oefeningen zijn gericht op het in balans brengen van de chakra's (energiecentra) door middel van bepaalde ademhalingstechnieken in combinatie met bepaalde bewegingen. Deze oefeningen werken zodoende in op de energiebanen van het lichaam, waardoor het zenuwstelsel (kundalini) wordt aangesproken en gesterkt. Daarnaast werken de oefeningen tevens in op het klierensysteem. Het gevolg is een toename in gevoelens van ontspanning, alertheid en vitaliteit.

De beoefening van Kundalini Yoga verlaagt de biologische leeftijd aanzienlijk. Een bekende oefening is de 'vuuradem'. Deze ademhaling wordt gekenmerkt door een snelle ritmische ademhalingsmethode met de concentratie op het navelgebied. De vuuradem heeft in combinatie met bepaalde meditatiehoudingen een verjongend effect op het lichaam doordat zij het bloed reinigt en afvalstoffen verwijdert uit longen, bloedvaten, slijmvliezen en cellen.

Stress reducerend

Een grote factor in de verjongende werking, ligt in de stress-reducerende invloed die de oefeningen hebben op lichaam en geest. Door daling van het stresshormoon cortisol, daalt de afbraak van spierweefsels, veroudert de huid minder snel (minder rimpelvorming), wordt het vet beter verdeeld over het lichaam (geen buikje) en daalt de kans op verschrompeling van bepaalde hersendelen.

Wat betreft de chakra's, wordt elk afzonderlijk chakra in verband gebracht met bepaalde fysieke en geestelijke toestanden. Stimulering van deze chakra's, stimuleert zodoende processen die bijdragen aan specifieke toestanden van geluk en welzijn. Zo zorgt de stimulering van de Muladhar Chakra (in het basisgebied van de wervelkolom gelegen) voor ontspanning, waar geluk, perfecte gezondheid en fysieke kracht, schoonheid en magnetische persoonlijkheid. Activatie van de Anahat Chakra (gelegen in de wervelkolom tegenover het hartgebied) stimuleert onder andere bevrijding van hartproblemen, bevordert grenzeloze goddelijke vreugde, brengt de geest tot rust en zorgt voor toename van zachte emoties als vriendelijkheid, liefde en genegenheid.

Naast de ademhalingsoefeningen, meditatiehoudingen en concentratiepunten van de chakra's, wordt tijdens Kundalini Yoga ook vaak gebruikt gemaakt van gezongen mantra's. Hoewel deze Indiase wijsheden van ver dateren, is het voor iedereen mogelijk deze yogavorm aan te leren. Wel wordt aangeraden dit als beginner onder begeleiding te doen, om te kunnen garanderen dat de energie die vrijkomt een positieve uitwerking heeft op lichaam en geest.

Conclusie

Indien de stroom aan informatie, bezigheden en verantwoordelijkheden je in het dagelijkse leven teveel stress bezorgen, kan de beoefening van deze vorm van yoga je geest en lichaam weer in balans brengen. Hierdoor sta je weer zelf achter het roer: je kan weer de volledige verantwoordelijkheid dragen voor je eigen leven vanuit een gezonde, ontspannen, vitale en alerte houding.

  • www.kundaliniyoga.org
  • www.3ho.org
  • www.lyfestylestudio.nl
  • www.gurunikhil.nl