Tips voor pilates oefeningen

Tips voor Pilates oefeningen

De Pilates bestaat uit een aantal oefeningen voor het lichaam. Pilates is opgesteld door Joseph Pilates die leefde van 1880 tot 1967. Bij Pilates staat een goede uitvoering van de oefeningen centraal. Je ademhaling en de focus op bepaapde spiergroepen vormen de basis voor iedere Pilates oefening. Het resultaat van de Pilates oefeningen zijn langere spieren, soepele gewichten en een lichaam dat in balans is.

Pilates oefeningen

Joseph Pilates opende zijn eerste Pilates Studio in Broadway. Van hieruit zijn de Pilates oefeningen bekend geraakt over de hele wereld en zijn er nog steeds veel fanatieke beoefenaars. In dit artikel staan een aantal pilates oefeningen beschreven die je kunt uitproberen.

De onderstaande oefeningen zijn klassieke pilates oefeningen. Deze oefeningen zijn dus ook ontwikkeld door Joseph Pilates. Officieel dienen deze oefeningen uitgevoerd worden op een Pilates mat, een ander zacht oppervlak kan echter ook volstaan.

==Pilates oefening The Hundred==

The Hundred is een klassieke Pilates oefening. Vaak wordt deze oefening gebruikt om je buikspieren op te waren. Voor deze oefening moet je ongeveer 5 minuten uittrekken.

* Ga op je rug liggen met gebogen benen, je enkels en schenen liggen hierbij parallel met de vloer. Adem vervolgens een keer in en uit.

* Breng je hoofd omhoog met je kin naar beneden gericht. Gebruik je buikspieren om je bovenlichaam van de grond op te tillen. Houd deze positie vast en adem in.

* Adem uit en span tegelijkertijd je buikspieren verder in. Steek hierbij je armen en benen uit. Hierbij moeten je benen gericht zijn op het punt waar de muur en het plafond elkaar raken. Je armen zijn gestrekt en liggen juist zo laag mogelijk; enkele centimeters van de vloer.

* Houd deze positie vast. Adem ondertussen vijf keer kort in en vervolgens vijf keer kort uit. Wanneer je in en uit adem beweeg je je gestrekte armen een paar centimeter omhoog en omlaag. Probeer hierbij je schouders en nek ontspannen te houden, je buikspieren moeten hierbij al het werk doen.

* Herhaal punt 4 tien keer.

* Als afsluiting breng je je benen weer richting je borst. Pak je knieën en laat je bovenlichaam rustig horizontaal op de grond zakken, adem vervolgens een keer diep in en diep uit. 

Pilates oefening The Roll Up

The Roll up is tevens een klassieke Pilates oefening. Deze Pilates oefening is voornamelijk voor de buikspieren. Deze oefening duurt ongeveer 5 minuten.

* Ga op de vloer liggen met gestrekte benen. Ontspan je buik en schouders. Haal een paar keer diep adem en zorg dat je ontspannen op de vloer ligt. Wanneer je ontspannen bent breng je je armen recht omhoog, over je hoofd en naar achteren. Je armen moeten nu zo liggen dat ze gericht zijn op de muur achter je. Dit is de startpositie.

* Adem in. Breng je armen omhoog en over je hoofd, houdt hierbij je schouderbladen op de grond. Wanneer je armen je oren passeren probeer dan je kin in te trekken. Breng je bovenlichaam omhoog.

* Adem uit. Ga verder met de vorige beweging. Probeer in een vloeiende beweging je lichaam op te rollen en vervolgens je armen uit te strekken naar je tenen. Trek je buikspieren in en probeer je ruggengraat verder door te buigen terwijl je uitademt. Ideaal gesproken blijven je benen tijdens deze oefening uitgestrekt.

* Adem in. Trek je buikspieren in en laat je heel rustig terug 'rollen' naar de oorspronkelijke positie. Als het goed is lig je nu weer uitgestrekt op de vloer met je armen gericht op de muur achter je. Wanneer je weer uitgestrekt gaat liggen probeer dan je benen op de grond te houden. Probeer steeds je schouders ontspannen te houden.

* Herhaal deze oefening 6 keer. Let er op dat het 'oprollen' en 'terugrollen' vloeiend gebeurt. Probeer je bewegingen af te stemmen op je ademhaling.

Afsluiting Pilates Oefeningen

Bovenstaande oefeningen geven je een indicatie van wat Pilates precies is. In de loop van de tijd is een grote verscheidenheid aan Pilates oefeningen ontwikkeld. Via internet zijn verschillende oefeningen te raadplegen. Ook kan het interessant zijn om een keer deel te nemen aan een Pilates klas.


Reacties (1)

Reageer
Johan44 reageerde 10 jaar geleden
13 Aug 16:07
leuk artikel