Zweedse massage

Zweedse massage

Intro

Dit wordt ook wel klassieke massage genoemd waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer strijken, kneden en kloppen. De Zweedse massage is een van de meest gebruikte massagevormen. Meestal wordt een crème of lotion gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen

Kenmerken

  • Massagebewegingen richting het hart
  • Bloedcirculatie wordt gestimuleerd
  • Diep ontspannende werking
  • Krachtige massage

Meer info

Door in de richting van het hart te kneden en te wrijven word de bloedcirculatie gestimuleerd. Ook worden afvalstoffen verwijderd en de knopen uit de spieren gehaald. De doorbloeding wordt dus bevorderd en vermoeide en gespannen spieren worden verlicht. Er wordt ook op de gewrichten gewerkt. Naast alle fysiologische voordelen is een Zweedse massage natuurlijk ook heerlijk ontspannend voor lichaam en geest.

De Zweedse massage is geschikt voor mensen met pijn of blokkades maar is ook zeer geschikt voor iedereen die een diepe ontspannende massage wil krijgen. Het is een vrij krachtige massage. Tijdens de behandeling worden er langzame, glijdende bewegingen richting het hart gemaakt. Hierbij word vaak wat crème of lotion gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen

Zweedse massage is in het westen een van de bekendste massagevormen. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd deze vorm ontwikkeld door de Zweed Per Henrik Ling.

Op z'n Zweeds maak je langzame, glijdende bewegingen, kneed je en wrijf je in de richting van het hart om de bloedcirculatie te stimuleren. Naast de huid worden ook de gewrichten behandeld . Op deze manier wordt ook de bewegingsvrijheid vergroot.

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben emotionele spanningen vrij te maken en balans te vinden tussen lichaam en geest.

Esalen massage

Esalen is een moderne vorm van de Zweedse massage. Bij Esalen gaat het meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.Esalen werkt in tegenstelling tot de klassiek Zweedse massage langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.

Geschiedenis

Esalen massage is meer dan veertig jaar geleden in de Amerikaanse staat Californie ontwikkeld. In 1982 werd deze unieke holistische massagestijl door Currie Prescott, senior docent en directeur van THE CENTER”® het Europese instituut voor Esalen® massage, in Europa geïntroduceerd en verder in omvang en diepte ontwikkeld.

Vanaf die tijd wordt Esalen massage, ook wel de kunst van het bewuste aanraken genoemd. Bij Esalen massage worden grote verbindende strijkingen over het gehele lichaam gecombineerd met verschillende massagetechnieken en lichaamswerk. Emotionele- of energetische blokkades kunnen hierdoor verminderen, waardoor meer ontspanning, energie en minder pijn.

Omschrijving

De basis van Esalen massage bestaat uit een traditionele massage met een uitgekiende werking op het spierstelsel en circulatiesysteem van ons lichaam. Naast deze traditionele massage wordt de Esalen massage aangevuld met lichaamswerk ontwikkeld door Charlotte Selver. Door dit lichaamswerk zullen de diepe ontspanning en emotionele reacties van het lichaam, bij een continue gestructureerde en zachte aanraking, verder worden benadrukt. Ook wordt de Esalen massage nog aangevuld met licht schommelende bewegingen van het lichaam, verbindende oefeningen met spieren en gewrichten en het in harmonie brengen van de energie in het lichaam. Ze vormen allemaal onderdeel van het “ervaren” van Esalen massage en zorgen voor een evenwichtige balans.

In de loop van de jaren zijn verschillende behandel- en massage methoden zoals: Trager lichaamswerk, Feldenkrais bewegingsmethode , Craniaal Sacraal Therapie, Bindweefselmassage, Rolfing, Polariteitsmassage en Acupressuur geïntegreerd in de filosofie en de uitvoering van Esalen massage. Om zo optimaal mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van een cliënt worden bij een Esalen massage verschillende elementen uit de diverse therapieën, “naast het intuïtieve gevoel” van de behandelaar samengevoegd tot één geheel. Op deze manier zal elke beoefenaar van Esalen massage met zijn of haar achtergrond, gevoel en ervaring een eigen unieke Esalen massage stijl ontwikkelen.