Bamboemassage

Introductie

Bamboe Massage is een relatief nieuwe massagevorm maar wint in Nederland in een snel tempo aan bekendheid. De bamboe massage heeft Chinese uitgangspunten en is gebaseerd op de 5 elementen namelijk vuur, hout, aarde, water en metaal. Bamboestaven worden gebruikt om zenuwuiteinden in de huid en de oppervlakkige spieren te prikkelen. De bloedsomloop komt op gang, wat zorgt voor meer zuurstof en voedsel voor de cellen. Een natuurlijke ‘high’ is het resultaat.

Kenmerken

 • Warme bamboestaven worden gebruikt als hulpmiddelen
 • De bamboe massage is ontspannend en stimulerend voor het energieniveau
 • Helpt opgeslagen giftige stoffen beter af te voeren
 • Helpt bloedsomloop te verbeteren
 • Kan verlichtend werken bij krampen en triggerpoints

Meer info

Volgens Chinese levensopvattingen beschrijven de 5 elementen onze relatie met interne of externe fenomenen, zoals natuurlijke processen van het leven.

De massagetechnieken van de bamboe massage vinden we ook terug in andere massages zoals Shiatsu en de Ayurvedische massage. In de Bamboe massage worden vijf elementen verwerkt: Vuur, Hout, Aarde, Water en Metaal. Men gebruikt de Bamboestaven als een verlengstuk van de handen. Ook worden bij deze massage de voorarmen en ellebogen gebruikt.

De 5 elementen op een rijtje:

 1. Vuur: houdt verband met het Zuiden, de kleur rood en de planeet Mars.
 2. Hout: houdt verband met het Oosten, de kleuren blauw en groen en de planeet Jupiter.
 3. Aarde: houdt verband met het Midden, de kleur bruin en de planeet Saturnus.
 4. Water: houdt verband met het Noorden, de kleur zwart en de planeet Mercurius.
 5. Metaal: houdt verband met het Westen, de kleur wit en de planeet Venus.

De 2 belangrijkste eigenschappen van de Bamboe massage zijn de Piëzo-elektriciteit en Pyro-elektriciteit.

 1. Piëzo-elektriciteit komt voort uit het toepassen van druk. (Piëzo is afgeleid van het Griekse woord piezein, wat drukken betekent.
 1. Pyro-elektriciteit wordt geactiveerd door warmte. ( Pyro is afgeleid van het Griekse woord pyr , wat vuur betekent)

Met behulp van de bamboe staven kan er dieper worden doorgedrongen in het weefsel. worden Piëzo-elektriciteit en Pyro-elektriciteit geactiveerd en hebben een verwarmend effect. De massage kan zacht of juist met veel druk worden toegepast.

Bamboe is uitermate geschikt om energie over te brengen en en heeft een positief effect op het zelfhelend proces van het lichaam. Bij de Bamboe massage worden de bamboestaven meestal eerst verwarmd en in combinatie met verschillende massageoliën gebruikt. Door het gebruik van massageolie glijden de bamboestaven beter over het lichaam en wordt wrijving beperkt. Meestal maakt men gebruik van Etherische oliën.


Etherische oliën

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën en worden gewonnen uit planten.

Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel "aetherische oliën" gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.


Soorten etherische olie

Er zijn vele verschillende soorten etherische /essentiele oliën. De meest bekende zijn: Citroen, Eucalyptus, Lavendel, Pepermunt Rozemarijn, Sandelhout, Sinaasappel, Steranijs, Tijm, Manuka, Olibanum en Patchouli