Basta met ballast

Wat doe jij met versleten meubilair of kapotte schoenen? Het antwoord is zo logisch dat de vraag eigenlijk niet hoeft gesteld te worden. Wat we niet meer nodig hebben, gooien we weg. Maar waarom hanteren we die vanzelfsprekende wet dan niet voor onszelf? En sleuren we steeds meer ballast mee?

Hoe sta jij tegenover het verleden? Misschien hoor jij bij de groep mensen die ervan overtuigd zijn dat je het verleden beter kan loslaten. Het verleden kan nu eenmaal voor heel wat ballast zorgen. Maar laat ons eens eerlijk zijn. Het verleden krijgt te vaak de zwarte piet. De last op onze schouder heeft met veel meer te maken.

Welke ballast sleur je mee?

Op welk domein sleur je de meeste ballast mee? Zou je wat minder moeten piekeren? Minder consumeren? Minder vriendschappelijke relaties onderhouden? Het is mogelijk dat je op de drie domeinen ballast mee sleurt, maar welk weegt het zwaarste? De mentale, de materiële of de relationele ballast?

Mentale Ballast

Weet jij al lang niet meer hoe het voelt om even niet te piekeren. Spoken er op elk moment van de dag gedachten door je hoofd. Je denkt voortdurend na, ziet over problemen en oplossingen bestaan gewoon niet. Je staat er mee op en je gaat er mee slapen, of beter gezegd woelen. Je piekert niet alleen over de dagelijkse sleur, maar het lukt je ook niet om het verleden te laten rusten.

Ballast of karakter?

Toegegeven. Er zijn denkers en doeners en het is inderdaad belangrijk dat iedereen zijn eigenheid bewaart. Er is niets mis met nadenken, maar als je blijft stilstaan bij gedane zaken, roep dan een halt toe aan je gedachten. Enerzijds door je te laten inspireren door hetgeen je omringt en anderzijds door te ontspannen.

Tem je gedachten!

Piekertijd

Plan dagelijks een moment in om na te denken over wat je bezighoudt en hou de duur zo beperkt mogelijk.

Piekerlijst

Schrijf op wat je bezighoudt. Door het op papier te zetten, is het makkelijker om de gedachten los te laten.

Pieker off

Zet je piekerknop uit en ga sporten. Je onderbewustzijn zal aangewakkerd worden en je komt vanzelf bij goede oplossingen.

Materiële ballast

Je hebt te veel van alles. Je zou probleemloos met veel minder kunnen leven. En toch heb je nog zin in veel meer…Het kan absoluut geen kwaad om eens niet in te gaan op die verlangens. Het zou je zelfs goed doen. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer zorgen en niet in het minst geldzorgen. Bovendien zorgen te veel spullen voor chaos in je hoofd.

Noodzaak of behoefte?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee koopgedragen. We kopen spullen uit noodzaak of om een psychologische leegte op te vullen. Shoppen terwijl je kleerkast nog vol hangt met nieuwe kleren, wees dan eerlijk tegen jezelf. Dan ga je shoppen om jezelf op te peppen of te belonen.

Less is more

Vervangen

Sta je na een baaldag op het punt om een winkelcentrum binnen te holen, kies dan voor een andere, even leuke activiteit. Drink bijvoorbeeld een koffie met een vriendin of zoek een creatieve hobby. Wedden dat je je achteraf veel minder schuldig voelt?

Ontwijken

Vermijd reclamespots en reclamefolders. Je hebt toch geen reclame nodig om je eigen verlangens te kennen?

Uitstellen

Stel een aankoop een maand uit. Vaak zal blijken dat je het al lang vergeten bent. Wat je niet nodig hebt, vergeet je nu eenmaal.

Relationele ballast

Je voelt je verplicht om altijd en overal bereikbaar te zijn, om beschikbaar te staan voor allemaal en iedereen. Te veel met anderen bezig zijn, maakt dat je geen ruimte hebt om stil te staan bij je eigen behoeften. Bijvoorbeeld je behoefte aan rust.

Alleen of samen?

Je kan om een aantal redenen een te veeleisend sociaal leven hebben. Het kan zeker geen kwaad om even bij de reden stil te staan. Misschien ben je bang om alleen te zijn. Of misschien voel je je te snel schuldig als je eens liever geen gezelschap hebt. Maar dat is absoluut niet nodig. Jij neemt het toch ook niet iemand kwalijk als hij eens niet beschikbaar is?

Kies voor jezelf

Denk even na

Ga niet altijd meteen akkoord, maar stel je antwoord even uit zodat je tijd hebt om er over na te denken.

Plan tijd

Kom je niet toe aan je hobby of ontspannen? Plan tijd in voor jezelf en hou je eraan.

Wees eerlijk

Durf zeggen dat je geen tijd hebt. Niemand heeft er baat bij als je zogezegd tijd maakt, maar de hele tijd denkt aan wat je nog allemaal moet doen.