Simpel leven

We leven in een drukke wereld waarbinnen informatie binnen luttele seconden beschikbaar is. Dit is geweldig, maar we snakken in ons leven ook naar een stuk rust en een thuis waarin we ons, indien we dat wensen, terug kunnen trekken na een lange, drukke werkdag. Jij hebt dat vast ook. Toch is het vaak zo dat je thuis terug komt en nog steeds vol zit met afleiding en gedachten van de gehele dag. Je denkt liever niet alle dingen die je nog moet doen alleen je kunt je zinnen niet verzetten, je hebt een plekje voor jezelf nodig!

Inrichting

Kijk om je heen. Kies een kamer / plekje in je huis en richt het zo in dat ze weinig prikkels bevat zodat je in alle rust kunt bijkomen. De ruimte hoeft niet groot te zijn, als hij maar lekker leeg is. Je gezichtsveld mag niet afgeleid kunnen worden. Immers, leegte om je heen zal eerder bijdragen tot leegte in je hoofd dan allerlei afleiding. Je wilt ten slotte tot rust komen.

Waar is het minimalistisch?

Nu volgen twee essentiële vragen:\

 • Wat heb je nodig om in een kamer te zitten als je tot rust komt?
 • Welke materialen moeten er in staan?

Als je hierover nadenkt, is dat eigenlijk heel weinig. Een stoel,vier muren om je heen, en stilte. Het tot rust komen moet bij jezelf van binnen uit komen, want zoals je misschien als wist wordt je gedrag voor een groot deel beïnvloed door je omgeving.

Aan de slag!

Probeer het eens. Ga er na zo’n lange,drukke dag even voor zitten. Misschien ga je, als je eenmaal zit, aan heel veel dingen tegelijk denken. Dat is niet erg, zo is de natuur. We hebben nogal wat te verwerken vanuit de snelle wereld waarin we leven. Omgaan met de gedachten in je nieuwe rusthonk!

Als je eenmaal in je nieuwe stekkie zit komen er vast en zeker gedachten bij je naar boven. Gedachten over werk, vrienden, relaties, noem maar op! Doen sommige gedachten pijn of laten ze je lijden? Wel als je jouw gevoel erop loslaat!

Probeer je gevoel voor te zijn

Een gevoel leidt tot lijden. Ik zal het je proberen uit te leggen:

 • Stel je voor, je zit in de kamer. Je denkt aan de middag waaraan je denkt aan de vervelende opmerking die je te horen kreeg (de gebeurtenis). Je voelt irritatie opkomen (je gevoel).
 • STOP precies hier!
 • Vervolgens: Herken het gevoel en zeg tegen jezelf: ik merk nu dat ik irritatie voel.
 • Herken het en laat het voor wat het is.
 • Ga geen strijd aan,denk er niet verder op door. accepteer het gevoel.
 • Zeg tegen jezelf: ,, Ik mag dit voelen, dit hoort bij mij.”
 • Doe dit bij iedere gedachte.
 • Hou vol zo lang als nodig, en wees geduldig voor jezelf en je gedachten!
 • Door de kracht van acceptatie zal innerlijke rust ontstaan.

Oké! Klinkt makkelijk!

Je komt niet van het één op het andere moment tot rust. Het kan een half uur duren, misschien vijf minuten, maar geef het even de tijd. Heb je weinig tijd per dag om dit te doen? Geen punt. Begin met elke dag “te zitten”.

Je leest het goed!

Ja! Gewoon zitten. Je hoeft niets meer of minder te doen. Ga elke dag even zitten. Als het bevalt, ga je iets langer zitten.

Bouw uit Zie wat het oplevert, misschien wil .... lees meer op http://www.b-basic.com