Tips om vermoeidheid tijdens het autorijden te voorkomen

Vermoeidheid en autorijden

Een belangrijke oorzaak van veel verkeersongevallen is vermoeidheid. Het lijkt misschien vrij onschuldig om te gaan rijden wanneer je moe bent, maar vergis je niet. Iemand die moe is kan zich minder goed concentreren, kan situaties minder goed inschatten en heeft een lagere reactiesnelheid. Bovendien komt het ook voor dat mensen in slaap vallen achter het stuur. En dit kan allemaal voor levensgevaarlijke situaties zorgen! Pas daarom onderstaande tips toe zodat de kans kleiner is dat je onveilige situaties in het verkeer veroorzaakt.

Vermoeidheid en autorijden: een slecht combinatie!

Wanneer je je moe of slaperig voelt, kun je de auto beter laten staan. Er zijn genoeg alternatieven te vinden. Moet je maar een klein stukje rijden? Dan kan je misschien ook te voet of op de fiets gaan. Het is nog beter voor de conditie ook en door de frisse lucht zul je je minder vermoeid voelen! Een andere optie is het openbaar vervoer. Of als je samen met iemand anders gaat, vraag dan of de ander deze keer wil rijden. Als het echt niet anders kan, dan zul je genoodzaakt zijn om zelf te rijden. Maar pas dan in ieder geval wel onderstaande tips toe zodat je geen gevaar op de weg bent.

Tips om vermoeidheid tijdens het autorijden te voorkomen

  • Zet de airco niet aan, maar doe de ramen open. Wat frisse lucht zal zorgen voor een helder hoofd en je zult je minder vermoeid voelen.
  • Drink genoeg water voordat je gaat rijden. Als het lichaam niet gehydrateerd genoeg is, zal je je vermoeid voelen. Drink daarom een glas koud water zodat je je weer lekker fris voelt. Vergeet ook niet om altijd een flesje water mee te nemen als je gaat rijden. Je weet immers nooit wanneer je in een file verzeild raakt.
  • Moet je lang autorijden? Las dan genoeg pauzes in omdat je van lang rijden vermoeid wordt en je concentratie zal flink afnemen. Neem liefst om de twee uur een korte pauze om lekker de benen te strekken. Dit zal de doorbloeding bevorderen en het resultaat is meer energie. In combinatie met een lekkere kop koffie kan je er weer even tegenaan.
  • Rijden er mensen mee? Wissel dan, indien mogelijk, om de zoveel tijd af met rijden. Terwijl er iemand anders rijdt kun je dan lekker een dutje doen waardoor je daarna meer energie hebt.
  • Ga niet met een lege maag of juist heel volle maag de weg op omdat je je minder goed kunt concentreren als je lichaam niet de benodigde voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Als je te vol zit, zal je je lui en slaperig voelen en dat is ook niet de bedoeling. Eet van tevoren iets gezonds dat snel de nodige energie levert, zoals bijvoorbeeld een banaan en/of noten.
  • Voel je je heel moe worden tijdens het rijden? Parkeer de auto dan op een veilige plaats en neem een korte power nap.

Conclusie

Vermoeid achter het stuur gaan zitten is geen slim idee omdat vermoeidheid een van de grootste veroorzakers is van verkeersongevallen. Probeer daarom een andere optie te vinden als je de weg op moet. Kan het echt niet anders, houd je dan in ieder geval aan bovenstaande tips om vermoeidheid zo veel mogelijk te voorkomen tijdens het autorijden.

Lees ook