Sapkuur, hoe werkt het

Inleiding

Sapvasten, of sapkuren is een manier om je lichaam te ontgiften en te ontdoen van afvalstoffen. Het is een reinigingmethode die vrij rigoureus werkt. Immers, je eet geen vast voedsel maar je drinkt alleen. Het drinken bestaat uit groente- en vruchtensappen thee en water. Sapkuren is populair omdat het mogelijk is om én je lichaam te reinigen én je kunt afvallen. Maar hoe werkt nu zo’n sapkuur?

Sapkuur, hoe werkt het

Een sapkuur dient om je organen en spijsverteringskanaal te reinigen en heeft als prettige bijkomstigheid dat je snel een paar kilo in gewicht verliest, dit is echter niet het hoofddoel van sapvasten.

Wat kun je bereiken na het volgen van een sapkuur

Het maakt fit en geeft meer energie;

Door de reiniging van je lichaam zul je je fitter en energieker voelen.

Reinigen van je lichaam;

Tijdens de sapkuur wordt je lichaam grondig gereinigd en zal zich ontdoen van allerlei schadelijke afvalstoffen die in de loop van de tijd in je lichaam zijn achtergebleven (ontslakken). Door verkeerde eetgewoontes kunnen er verschillende afvalstoffen in het lichaam achterblijven waardoor er allerlei ongemakken kunnen ontstaan. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid en lusteloosheid maar ook een vale of onzuivere huid en bv menstruatieklachten. Tijdens het sapvasten/kuren wordt je lichaam gereinigd en komt het spijsverteringkanaal tot rust, dit proces heeft een positieve uitwerking met name op de lever, de nieren en de darmen.

Verhogen van de weerstand;

Doordat de stofwisseling verbeterd en je minder afvalstoffen in je lichaam hebt zal je weerstand toenemen.

Verbetering darmflora en darmwerking;

Door het volgen van een sapkuur worden je spijsverteringsorganen ontlast. Door de reiniging verbeterd de darmwerking en zal je spijsvertering worden gestimuleerd

Afslanken;

Door een sapkuur te volgen zul je ook afvallen. Bij een kuur van 7 dagen kun je ongeveer tussen de 1 en 3 kilo verliezen. Stop je echter met de sapkuur en ga je weer gewoon eten dan zullen de kilo’s er weer snel aanzitten. Voor een goed resultaat kun je de sapkuur zien als een snelle start die je dan vervolgd met een goed dieet waarbij je ook je eetgewoontes aanpast. Vergeet niet om naast je dieet voldoende te bewegen.

Mag iedereen sapvasten?

Als je goed gezond bent is een sapkuur geschikt voor iedereen. Ben je net ziek geweest, of je zit niet helemaal lekker in je vel, wacht er dan even mee want sapvasten is niet eenvoudig. Als je ermee begint zorg dan voor een goede voorbereiding en planning. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met eerst twee dagen alleen fruit te eten en daarna overgaan op het echte werk, dus alleen sap. Plan in de periode van de sapkuur voldoende rust en ontspanning, lekker ontspannen bewegen is natuurlijk prima, denk hierbij aan een lekkere wandeling of bv yoga-oefeningen. Een sapkuur is niet geschikt voor kinderen, bejaarden en mensen die ziek zijn. Bij twijfel moet je natuurlijk met je huisarts (of natuurarts) overleggen.

Hoelang sapvasten;

Een sapkuur duurt in de regel 7 dagen, voel je je heel fit dan mag je uitbreiden tot 10 dagen. Langer dan 10 dagen is niet aan te bevelen omdat je dan toch essentiële voedingsstoffen zult missen. Is 7 dagen te lang voor je, dan kun je er ook voor kiezen om regelmatig een dag sapvasten in te plannen.

Geschikte sappen;

Omdat je tijdens het sapkuren geen vast voedsel eet, moet je erop letten dat de sappen die je gebruikt van hoogwaardige kwaliteit zijn. Als je besluit om zelf sap te maken in een keukenmachine of blender, zorg er dan voor dat je fruit en groenten van de beste kwaliteit zijn, liefst biologisch geteeld. Voor vruchtensap kun je alle vruchten gebruiken, maar laat de citrusvruchten niet de overhand krijgen, teveel sap van citrusvruchten belast je lever. Voor groentesap kun je zuurkool en witte kool gebruiken, maar ook wortelen, tomaten, andijvie, spinazie, bieten, knolselderij, aardappelen en sla. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om kant-en-klare sappen te gebruiken. In natuurwinkels zijn heerlijke groente- en vruchtensappen te koop die uitstekend geschikt zijn voor een sapkuur.

Tenslotte:

Een sapkuur is bedoeld om je lichaam te reinigen. Groente- en vruchtensappen maar ook mineraalwater en kruidenthee zijn belangrijk. Je moet voldoende vocht binnenkrijgen om je lichaam door te spoelen en te reinigen. Het spreekt dan ook voor zich dat je tijdens de sapkuur geen alcohol, koffie en zwarte thee drinkt. Ook is het niet verstandig om tijdens de sapkuur te roken. Succes!

Wil je meer weten over afvallen? Kijk dan even op http://www.gezondafvallenvooriedereen.nl  Hier vind je alles over gezond afvallen.