Waarom is door je neus ademen gezonder dan door je mond ademen

Inleiding

Ieder gezond mens kan op twee manieren ademhalen: door de neus en door de mond. Hoewel beide wegen uiteindelijk uit komen in de longen en er eigenlijk niet zo veel verschil is tussen beide wegen, is het wetenschappelijk bewezen dat door je neus inademen veel meer voordelen heeft ten opzichte van door je mond inademen. Maar wat zijn deze voordelen? Wat is eigenlijk de bouw van de binnenkant van de neus? 

De binnenkant van de neus

De wand van de neus is opgebouwd uit drie verschillende plooien, de zogenaamde neusschelpen. In de bovenste neusschelp bevindt zich het reuzintuig: het zintuig waarmee e geuren van de lucht waar kunt nemen. De neusholte is bekleed met een soort van slijmvlies: het neusslijmvlies. Op de buitenste laag van het slijmvlies zitten heel veel kleine haartjes. Dit wordt het trilepitheel genoemd. In dit trilhaarepitheel bevinden zich cellen die slijm produceren. Het trilhaarepitheel zorgt er dus eigenlijk voor dat de neusholte vochtig is. Aan het einde van de neusholte bevindt zich de huig, deze kan de neusholte afsluiten als er bijvoorbeeld voedsel in de slokdarm wordt geduwd. De neusholte komt uit in de keel. 

Voordelen van inademen door de neus

Het inademen via de neus heeft een aantal voordelen ten opzichte van het inademen via de mond en is daarom ook gezonder. De meeste voordelen hebben te maken met de bouw van de neus.

  • De neusharen van het trilepitheel houden de grote stofdeeltjes die je inademt tegen. Als je via de mond in zou ademen, zouden deze grote deeltjes in je luchtpijp terecht komen, wat zorgt voor irritatie. Het gevolg is dat je gaat hoesten. Dit gebeurt over het algemeen niet wanneer je door je neus inademt.
  • De kleinere stoffen en ziekteverwekkers blijven niet hangen tussen de neusharen, maar blijven kleven aan het slijm van het neusslijmvlies. Als er genoeg deeltjes zijn opgehoopt wordt het slijm met de daarin klevende ziekteverwekkers en kleine stofdeeltjes afgevoerd naar de keelholte en daar met het speeksel vermengt, waarna het in de slokdarm verdwijnt. De ziekteverwekkers komen op deze manier niet in de bloedbaan. Wanneer je door de mond inademt kunnen de ziekteverwekkers en kleine stofdeeltjes waarschijnlijk tot aan de longen komen, wat zorgt voor irritatie of zelfs voor ziekte. Het gevolg is dat je ziek wordt (ziekteverwekkers), of, net zoals bij de grotere stofdeeltjes, gaat hoesten (grotere stofdeeltjes). 
  • De binnenstromende lucht wordt via de neus verwarmd. Buitenlucht heeft doorgaans een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius, terwijl de temperatuur in het lichaam rond de 37 graden Celsius ligt. Door de bloedvaatjes die in de wand van de neus aanwezig zijn, wordt de binnenkomende lucht verwarmd. Dit heeft later in de longen voordeel met het opnemen en afgeven van stoffen. 
  • Het neusslijmvlies in de neusholte zorgt er bovendien voor dat de binnenstromende lucht vochtig gemaakt wordt. Als de lucht vochtig is, kan deze beter worden vervoerd. Verder zal er niet zo snel prikkeling of irritatie optreden bij vochtige lucht als bij droge lucht.

Conclusie

Door je neus ademen is gezonder dan door je mond ademen. Dit heeft te maken met de bouw van de neus. Als je door de neus inademt worden grote stofdeeltjes tegengehouden door de trilharen van het trilhaarepitheel. De kleinere stofdeeltjes en de ziekteverwekkers blijven plakken in het neusslijmvlies. Bovendien zorgen de bloedvaatjes in de wanden van de neusholte ervoor dat de lucht verwarmd wordt en zorgt het slijmvlies ervoor dat de lucht bevochtigd wordt.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Maksim