Negatieve ionen, vitamines in de lucht

Inleiding

Er wordt altijd gezegd “een beetje frisse lucht doet wonderen” en iedereen zal beamen dat dat waar is. Maar waarom eigenlijk?

Weet u waarom u zich zo goed voelt na een wandeling in de bossen, of waarom u zich zo lekker rozig voelt na een lange strandwandeling?

Wel, dat komt door de “vitamines” in de lucht, negatieve ionen van afgebroken luchtmoleculen.

Die blijken zo goed voor ons te zijn dat er tegenwoordig zelfs gebruik van gemaakt wordt bij de behandeling van allerlei gezondheidsproblemen, in de vorm van negatieve ionentherapie, onder andere bij een winterdepressie.

Wat zijn negatieve ionen

Voor iedereen die nooit scheikunde heeft gehad, of het wel heeft gehad maar er een hekel aan had of alles inmiddels weer vergeten is, nog even een kleine uitleg.

Alle materialen (stoffen) om ons heen bestaan uit deeltjes. Al die materialen kunnen we verkleinen, door ze te breken, of op te lossen, of te vermalen of te laten verdampen. Als we dat blijven doen, net zo lang totdat je bij het allerkleinste deeltje bent, dat nog wel alle eigenschappen en karakteristieken van het oorspronkelijke materiaal vertoont, heb je een molecuul bereikt. Een molecuul is dus het kleinste bouwsteentje van dat materiaal, bijvoorbeeld een luchtmolecuul, een ijzermolecuul of een watermolecuul.

Nu zijn deze moleculen ook wel weer opgebouwd uit kleiner deeltjes, de atomen, maar een losstaand atoom is geen materiaal. De atomen, ofwel scheikundige elementen, hebben allemaal een naam en een nummer. En de combinatie van bepaalde atomen samen in een scheikundige verbinding vormen een molecuul. Een zuurstofmolecuul is bijvoorbeeld opgebouwd uit 2 O-atomen, een waterstofmolecuul uit 2 H- en 1 O atoom.

Deze atomen zijn in principe ongeladen, dat wil zeggen, electrisch neutraal. Wanneer ze om een of andere reden wel een electronische lading krijgen, dan heet het een ion. In een waterstofmolecuul zijn 2 H-atomen met een positieve lading (2 maal 1+) gebonden aan 1 O-atoom met een dubbele negatieve lading (1 maal 2-).

Hoe ontstaan negatieve ionen

Negatieve ionen ontstaan in de natuur doordat luchtmoleculen onder invloed van zonlicht, straling, bewegende lucht of bewegend water uit elkaar vallen. De luchtmoleculen botsen tegen iets aan, breken uiteen in kleinere stukjes en de losse atomen met een negatieve lading (zoals de O-atomen met een dubbele negatieve lading) blijven rondzweven.

Je kunt ze niet zien, ruiken of proeven, maar in de buurt van bergen, het strand en watervallen, of na een goede onweersbui zitten er grote hoeveelheden van in de lucht.

In het voorjaar en in de zomer komen negatieve ionen in grotere aantallen in de lucht voor dan in de winter.

Waarom worden ze vitamines van de lucht genoemd?

Volgens diverse wetenschappelijke onderzoekers, waaronder professor Howard, schrijver van The Owners Manual for the Brain: Everyday Applications from Mind Brain Research en hoofd onderzoek van het Centrum voor Toegepaste Cognitieve Wetenschappen in Amerika, verhogen negatieve ionen de toevoer van zuurstof naar de hersenen waardoor onze vermoeidheid afneemt, onze alertheid toeneemt en ons mentale energie niveau stijgt.

Naast deze reeds behoorlijk grote positieve effecten is er uit Japans onderzoek nog veel meer gunstigs boven tafel gekomen. Negatieve ionen zouden onder andere ons immuunsysteem versterken. Voor alle positieve effecten van negatieve ionen en de toepassing ervan in negatieve ionentherapie, lees verder in het artikel Wat is negatieve ionentherapie.

Ioniserende spaarlampen

Omdat men inmiddels overtuigd is van de werking, zijn er tegenwoordig ioniserende spaarlampen op de markt om een hoger gehalte aan negatieve ionen in je omgeving te bewerkstelligen. Je kunt ook heel veel You Tube filmpjes vinden waarin de werking bewezen wordt.  

'De belangrijkste 'luchtzuiverende spaarlampen met ingebouwde ionen generator op de markt zijn:  

  • LightCloud: er zijn 32 ioniserende spaarlampen in het assortiment, gecertificeerd en online te bestellen
  • Lightfresh: zij hebben naast een uitgebreid assortiment tevens een plug in, een ionisator voor in het stopcontact.
  • Curlite

Link

Wat is negatieve ionentherapie