Wat te doen bij een schietpartij

Inleiding

Het is de nare realiteit: er vinden dagelijks schietpartijen plaats op de wereld. Een aantal daarvan halen zelfs het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 of aan de schietpartij op een Amerikaanse basisschool begin 2013. Tijdens deze schietpartijen zijn veel mensen gewond geraakt of zelfs gedood. Het is logisch dat je hierdoor bang bent geworden. Wil je bijvoorbeeld weten wat je het best kunt doen als je de onfortuinlijke pech hebt in een schietpartij te belanden? Of wat moet je doen als je schoten in je omgeving hoort?

Instructies

Een schietpartij is een erg angstaanjagende ervaring en wellicht is het voor mensen die het meemaken erg lastig helder te denken tijdens deze situatie. Het is daarom handig om een plan in je achterhoofd te houden:

Wat moet ik doen als ik in een schietpartij kom?

Vluchten

Het eerste wat je moet proberen is vluchten! Ga zo snel mogelijk weg bij de dreiging. Vlucht alleen als je zeker weet dat er een goede vluchtroute is en dat je relatief veilig voorbij de schutter kunt komen. Staat de schutter bijvoorbeeld recht voor een (nood)uitgang, probeer dan vooral niet te vluchten. Kun je wel bij een uitgang komen, ga er dan zo snel mogelijk heen. Laat al je persoonlijke bezittingen achter. Stel dat je andere mensen tegenkomt, help ze dan met vluchten.

Wanneer een persoon zich verzet bij het vluchten, moet je de moeilijke keuze maken om ze achter te laten. In het geval van een schietpartij is je eigen veiligheid het belangrijkst en moet je voorkomen dat andere mensen je ophouden, hoe hard dit ook klinkt. Wanneer je veilig buiten bent, bel dan het alarmnummer en zorg ervoor dat niemand de plek van de schietpartij meer betreedt.

Verstoppen

Als je niet veilig kunt vluchten, verstop je je zo snel mogelijk. Als je in een kamer zit, probeer de deur af te sluiten of te blokkeren met grote en/of zware voorwerpen. De schutter komt hierdoor minder snel naar binnen. Doe alle lichten in de kamer waar je je bevindt uit en zet je mobiele telefoon ook zo snel mogelijk uit. Hierdoor zal de schutter waarschijnlijk niet weten dat er nog mensen aanwezig zijn in de desbetreffende ruimte. Probeer zo stil mogelijk te zijn. Als je je verstopt, is het natuurlijk belangrijk dat je uit het zicht van de schutter ben. Ga daarom achter grote voorwerpen zitten, of ga ergens onder liggen. Het is het verstandigste om achter grote, wellicht ijzeren voorwerpen te gaan zitten. Deze voorwerpen bieden de meeste bescherming tegen eventuele schoten.

Vechten

In het ergste geval kom je oog in oog te staan met de schutter en is je leven in direct gevaar. De laatste mogelijkheid is dan om te vechten. Gebruik zware, harde doch handzame voorwerpen om de schutter onschadelijk te maken. Als je je nog op de plek des onheils bevindt wanneer de hulpdiensten arriveren, moet je wanneer mogelijk je handen in de lucht houden. De politie weet dan dat jij geen gevaar vormt. Wanneer de politie aankomt, moet je vooral niet gaan schreeuwen of wijzen. Dit kan namelijk ook de aandacht van de schutter trekken.

  • Vlucht wanneer mogelijk. Doe dit zo snel mogelijk en laat alles achter.
  • Verstop je achter grote voorwerpen. Sluit deuren, doe lichten en telefoons uit.
  • Vecht in het uiterste noodgeval. Probeer de schutter onschadelijk te maken.

Cijfers

  • Het aantal schietincidenten in Nederland stijgt de afgelopen jaren. Precieze cijfers zijn niet bekend. Naar schatting waren er in 2011 meer dan 200 schietincidenten.
  • In 2012 stierven 24 mensen door politiekogels in Nederland.
  • De dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten ooit was de schietpartij op de universiteit Virginia Tech in 2007. Een man schoot 32 mensen dood.
  • Eén van de dodelijkste schietpartijen ooit in Nederland vond plaats op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam toen daar het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd werd. Meerdere Duitsers schoten 19 mensen dood en verwondden er ruim 100.

Conclusie

Het is verschrikkelijk om in een schietpartij te zitten. Als je er toch in zit, is het handig te weten wat je moet doen. Probeer eerst te vluchten. Wanneer dit niet lukt moet je een beschutte schuilplek vinden waar de schutter je niet kan zien zitten. In het uiterste geval zal je geweld tegen de schutter moeten gebruiken. Doe dit alleen in het uiterste geval en wanneer je leven direct in gevaar is. Ga niet heldhaftig op proberen te treden door de schutter bijvoorbeeld van achteren aan te vallen. Je eigen leven is je belangrijkste bezit. Je moet jezelf dus zo snel mogelijk in veiligheid brengen.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Nemo5576