Wat is een muggenbult en hoe kun je deze behandelen

Inleiding

Vooral in de zomer zijn ze actief...muggen. Ze houden je de hele nacht uit je slaap met hun gezoem en als je 's morgens wakker wordt zit je met een beetje pech onder de jeukende bulten. Maar waar komen die bulten nu vandaan; waarom jeuken ze zo? En nog veel belangrijker> wat kun je er aan doen om de jeuk zo min mogelijk te laten zijn?

Wat is een muggenbult

Een muggenbeet ontstaat wanneer vrouwelijke steekmuggen (Culicidae) hun zuigsnuit door je opperhuid prikken en zo een gaatje in je huid maken om er bloed uit te zuigen. Het bloed hebben zij nodig om eitjes te kunnen leggen. Deze eitjes leggen zij gebieden waar veel water is (of waar het heel vochtig is zoals moerassen ed); vandaar dat er veel muggen voorkomen in de buurt van open water. Als ze je buiten/ steken, spuiten ze een in hun speeksel een goedje in je lichaam dat het stollen van het bloed voorkomt. Het speeksel bevat lichaamsvreemde eiwitten die door je lichaam worden gezien als gif. De aanwezige zenuwen raken geïrriteerd, geven een alarmsignaal af en de jeuk begint.   En hiermee is de ellende begonnen.

Klachten

  • Jeuk!
  • Soms kan de huid een ergere reactie geven zodat er een blaasje ontstaat op de plaats van de beet

Het nadeel van teveel aan de bulten krabben is dat de huid nog meer geirriteerd raakt en harder gaat jeuken. Als je de muggenbult een aantal keren hebt opengekrabt, kunnen er littekens ontstaan doordat de huid zich niet goed heeft kunnen herstellen.

Weetjes en Tips

Steekmuggen kunnen veel schade aanrichten vanwege de vaak dodelijke ziekten die ze kunnen verspreiden, zoals de beruchte West-Nijlziekte. In tropische gebieden verspreiden muggen op grote schaal ziekten (onder andere malaria). Met deze wetenschap in je achterhoofd, wil je dit soort wezens natuurlijk zo min mogelijk in je huis (én op je huid)! Kijk voor tips op de site "Hoe voorkom je een muggenbeet Hier staan een aantal tips benoemt om de muggen buiten te houden of hoe je de kans zo klein mogelijk maakt dat ze je willen steken.

Hoe behandel ik een muggenbult

Het ergste van een muggenbult is de jeuk....Wat kan je doen om de jeuk van deze nare bulten te verminderen?

Behandelen

Er zijn een aantal natuurlijke behandelmogelijkheden zoals de volgende: Breng het volgende aan op de bult/ beet:

  • dep wat azijn of ammoniak op en rond de bult
  • kneus wat weegbree en wrijf dit over de bult
  • lik aan een aspirine en wrijf deze over de bult (doe dit niet als je gevoelig bent voor de bestanddelen in aspirine)
  • bedek de bult met een dun laagje tandpasta (denk om je kleding)
  • maak een kruisje in de bult met je nagel (denk hierbij wel aan de gevolgen als je de bult open krabt> er kunnen littekens ontstaan)

Als bovenstaande niet voldoende is, of als je bovenstaande niet voor handen hebt kun je ook onderstaande op de bult aanbrengen.

  • breng een dun laagje tea tree oil aan op de bult
  • smeer corticosteroïd zalf op de jeukende plek


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden