Wat zijn de symptomen van ebola

Inleiding

Ziektes zijn van alle tijden. In de Middeleeuwen greep de Pest om zich heen en begin vorige eeuw maakte de Spaanse Griep miljoenen doden over de hele wereld. Enkele jaren geleden domineerde de Mexicaanse Griep het nieuws. In 2014 echter stak in West-Afrika een ander enorm dodelijk virus de kop op: ebola. Bij veel mensen was dit virus tot dan toe onbekend. Ebola heeft aan het eind van 2014 al bijna 10.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Ook al is de kans nihil dat het virus ook naar Nederland komt, is het altijd handig om het één en ander te weten over ebola. In dit artikel kun je lezen over de symptomen van het ebolavirus.

Over het virus

Het ebolavirus is vernoemd naar de Ebola-rivier in Congo. Hier in de buurt werd het virus in 1976 ontdekt door Belgische wetenschappers. Sindsdien zijn er meerdere ebola-uitbraken geweest. Telkens wanneer ebola de kop opsteekt, breekt er angst en paniek uit. Hier is een goede reden voor; maar liefst 70% van de mensen die ebola krijgt, overlijdt ook aan het virus. Dit is geen prettig vooruitzicht, zeker wanneer je je bedenkt dat er ook nog geen specifiek geneesmiddel voor ebola is. Het enige wat artsen kunnen doen wanneer iemand ebola heeft, is het toedienen van voedingsstoffen en water. Hierdoor raakt de patiënt niet te veel verzwakt. Ook kunnen er pijnstillers toegediend worden. Er is nog géén algemeen werkend geneesmiddel dat het ebolavirus kan uitroeien. Doordat ebola zo’n hoog sterftecijfer heeft én omdat er nog geen behandeling is, worden ebolapatiënten in strikte isolatie behandeld. Op deze manier kunnen ze niet andere mensen besmetten. Besmetting met het ebolavirus gaat via lichaamscontact via bijvoorbeeld urine, speeksel en alle andere lichaamssappen.    

Symptomen van ebola

Ebola is een slopende ziekte. Het lastige aan de ziekte is dat de eerste symptomen lijken op die van malaria. Malaria is een ziekte die ook veel voorkomt in Afrika maar wél goed te behandelen is. Men kan dus veel kostbare tijd verliezen wanneer er wordt gedacht dat iemand malaria heeft, terwijl het in werkelijkheid ebola is.

De eerste symptomen van iemand met ebola is algehele malaise. Dit houdt in dat de persoon een hevige koorts heeft, zich beroerd voelt, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn heeft. Ook komt vaak geelzucht voor. Dit is meestal het best te herkennen aan geelgekleurde ogen. Pas wanneer iemand symptomen vertoont, is deze persoon besmettelijk. In het volgende stadium van de ziekte worden er nog grotere problemen zichtbaar. De patiënt gaat bloeden uit alle lichaamsholtes (bijvoorbeeld mond, oren, anus). Ook inwendig kunnen bloedingen voorkomen. Verder heeft de patiënt diarree en ademhalingsproblemen. Ebolapatiënten braken verder veel. Het is goed te begrijpen dat door al deze klachten een patiënt enorm verzwakt.

Het ebolavirus heeft ingrijpende effecten op het lichaam. Naast alle genoemde symptomen, vernietigt het ebolavirus namelijk ook je witte bloedcellen. Deze cellen zijn normaalgesproken erg belangrijk bij afweer en het in stand houden van je immuunsysteem. Doordat door ebola je witte bloedcellen worden afgebroken, kan het virus zich makkelijk verspreiden door heel je lichaam. Ook word je vatbaarder voor andere ziektes.

De eerste symptomen van ebola zijn:

  • Algehele malaise
  • Hoofdpijn, spierpijn, keelpijn
  • Geelzucht

En later:

  • Inwendige en uitwendige bloedingen
  • Diarree
  • Ademhalingsproblemen
  • Braken

De ebola-uitbraak van 2014

In 2014 brak er een ebola-epidemie uit in verschillende landen in West-Afrika. De landen Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn het ergst getroffen, met in elk land duizenden doden tot gevolg. In omliggende landen als Nigeria, Mali en Senegal zijn respectievelijk ‘’slechts’’ 20, 8 en 1 doden gevallen. De uitbraak van 2014 is de grootste die de wereld ooit getroffen heeft. Mede hierdoor zijn de ontwikkelingen van een medicijn voor ebola in een stroomversnelling gekomen. Verschillende mensen zijn behandeld met de experimentele medicijnen die hieruit zijn voortgekomen. Sommige patiënten zijn hersteld, anderen niet. Er is nog steeds geen algemeen werkend medicijn voor ebola. Er is echter goede hoop dat deze er in de (nabije) toekomst wel zal komen.

Conclusie

Ebola is een dodelijk virus dat ook erg besmettelijk is. Ebola is in het eerste stadium te herkennen aan een gevoel van algehele malaise, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Hiermee lijkt de ziekte aan het begin op malaria. Naarmate iemand langer ebola heeft, krijgt de persoon last van inwendige én uitwendige bloedingen, diarree en braken. In 2014 brak de grootste ebola-epidemie ooit uit. Dit gebeurde in verschillende landen in West-Afrika. Men is naarstig op zoek naar een goed werkend medicijn, maar tot op heden is die nog niet gevonden. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, United States Departement of Health and Human Services