Wat zijn sproeten

De een heeft er honderden en de ander maar een paar. Soms zitten ze op een mooie plek, maar af en toe ook op hele vreemde plekken. Veel mensen zien de sproeten niet eens. Er zijn ook mensen die minder blij zijn met hun eigen sproeten. Sproeten kunnen erg in het oog springen of zorgen voor een raar aangezicht. Vaak zijn sproeten lichtbruin tot donkerbruin van kleur, maar er zijn uitzonderingen. Rode of zwarte sproeten komen ook voor. Dit is afhankelijk van je huidtype en kleur.

Hoe krijg je sproeten?

Sproeten heb je meestal al vanaf je geboorte. Door de zon kan je meer sproeten krijgen. Ook verdwijnen sproeten soms naarmate je ouder wordt. Sproeten ontstaan veelal door zonschade. Als je als kind vaak bent verbrand krijg je ook vaker sproeten, zelfs op latere leeftijd. Mensen met een heel lichte huidskleur hebben vaak meer sproeten. Dit komt doordat de melanine die in je huid verstopt zit bij hen wat onregelmatiger verdeeld is. Ook verbranden mensen met een lichte huid en vaak ook lichtere haren sneller.

Soorten sproeten

Je kan twee soorten sproeten onderscheiden. Er zijn zomersproeten, die vaak in de zon te voorschijn komen en je hebt sproeten die er altijd zijn. Deze sproeten worden genetisch bepaalde sproeten genoemd. Je bent er dan mee geboren!

Behandelen

Sproeten worden over het algemeen niet behandeld. Wanneer je je aan een sproet ergert kan deze eventueel worden weggehaald. Dit doet men vaak door lasertherapie in te zetten. Met een kleine laser wordt de sproet dan verwijderd. Bespreek dit met een huisarts of huidarts.