Hoe kom je af van zweetvoeten

Zweetvoeten is een veel gehoorde klacht. Meisjes van 10, jongens van 12 of oma’s van 83. Iedereen kan er last van hebben. De grote vraag blijft; hoe kom ik er aan? En wat kan ik doen om er vanaf te komen?

Hoe kom je eraan?

Zweetvoeten ontstaan doordat je voeten het warm hebben. Klinkt heel erg logisch, maar hoe zit dat nou? In de meeste gevallen draag je sokken en/of schoenen. Deze houden de voeten warm, maar zorgen ook voor de perfecte leefomgeving van bacteriën. Je voeten scheiden net als de rest van je lichaam vocht uit. Omdat bacterien houden van warmte ontstaat er een soort van afscheiding en sterven ze uiteindelijk af. Dit kan zorgen voor een vreemde geur. Ook wel bekend als zweetgeur.

Hoe kom je er van af?

Voorkomen

De beste manier om zweetvoeten te voorkomen is om de paar uur je sokken te verschonen of geen schoeisel te dragen. Wanneer je wel schoeisel draagt zorg er dan voor dat het materiaal kan ademen. De geurtjes kunnen op die manier ontsnappen. Elke paar uur je sokken verschonen is natuurlijk niet echt te doen. Je neemt niet 5 paar sokken mee naar je werk. Gelukkig draag je over het algemeen je schoenen wanneer je aan het werk bent, maar het kan je wel een onprettig gevoel geven.

Behandeling

Kortdurend

  • voeten wassen
  • desinfecteren (alcohol)
  • geurvreters of inlegzooltjes gebruiken

Langdurend

Gebruik van middelen. Een voorbeeld hiervan is boorzuur. Boorzuur kun je kopen bij je drogist of apotheek. Dit poedervormige boorzuur kan in je sokken of schoenen gestrooid worden. Een andere tip is om je schoenen in een platic zak in de vriezer te leggen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën in het schoeisel gedood worden. Wanneer je met deze tips last blijft houden van zweetvoeten neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan helpen bij het zoeken naar een oplossing. Een huisarts komt dagelijks mensen tegen met dit probleem, dus blijf er niet mee zitten. U wilt toch ook open schoenen en/of slippers dragen deze zomer?

Heel veel succes. Hopelijk komt ook u van dit probleem af! Wie niet waagt, die niet wint.