Winterkwalen, je handen

Inleiding

Nu de herfst begonnen is gaan we de winter weer tegemoet. Aan de ene kant is de winter gezellig. De feestdagen zoals Kerstmis en Oud en nieuw komen er weer aan. En het is toch heerlijk om lekker warm en knus binnen te zitten als het buiten koud en donker is. Als het dan ook nog gaat sneeuwen en vriezen kan de pret helemaal beginnen. Toch is je lichaam en met name je handen en voeten niet zo blij met de winter. Vooral je handen kunnen het zwaar krijgen. Je kunt last krijgen van allerlei vervelende winterkwalen. Wat zijn de bekendste winterkwalen en wat kun je er tegen doen?

Winterhanden

De huid is gevoeliger wanneer het koud is. Dit komt omdat het temperatuurverschil erg groot is vergeleken met je lichaam. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de kou dan anderen. Een veelvoorkomende kwaal in de winter zijn de winterhanden. Winterhanden ontstaan wanneer het buiten koud en vochtig is. De luchtvochtigheid is belangrijker dan de temperatuur. Min vijf met een vochtige lucht kan net zo koud aanvoelen als min tien met een droge lucht. Ongeveer één op de tien mensen heeft wel eens last van winterhanden.

Bij warmte verwijden de bloedvaten in de handen. Daardoor kan er meer bloed doorheen stromen. Wanneer er een groot temperatuursverschil is reageren de bloedvaten niet snel genoeg. Hierdoor wordt er teveel bloed toegevoerd en kan het niet goed doorstromen. Het bloed kan niet weg. Hierdoor worden de bloedvaten en de huid beschadigd. Klachten van winterhanden zijn bijvoorbeeld rode vlekken, zwellingen, jeuk en tintelingen. Winterhanden doen erg pijn!

Het krijgen van winterhanden is van een paar factoren afhankelijk:

  • De temperatuur en de luchtvochtigheid
  • Hoe lang de handen worden blootgesteld aan de kou
  • De snelheid van het opwarmen en afkoelen

Ook hebben sommige mensen meer kans op winterhanden dan anderen. Dit kan komen door:

  • Erfelijkheid
  • Een flink ondergewicht of overgewicht
  • Veel buiten in de koude lucht of in koude ruimtes werken.
  • Een aandoening aan de bloedvaten
  • Het gebruik van betablokkers (een medicijn tegen een hoge bloeddruk).

Je kunt eigenljk niks doen om winterhanden helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden om de klachten zo veel mogelijk te verminderen.

  • Houd je winterhanden warm door warme kleding en handschoenen, zoals thermokleding.
  • Zorg dat de kleding niet teveel knelt, maar juist ruim zit.
  • Veel bewegen, dat is goed voor de bloedsomloop.
  • Wisselbaden. Leg je winterhanden drie minuten in warm water en daarna 30 secondes in koud water. Sluit altijd af met warm water. Dit kan ook gunstig voor de bloedsomloop zijn.
  • Wanneer je heel veel last heb van winterhanden zijn er medicijnen verkrijgbaar.

Nooit doen: Heb je last van winterhanden gaan er niet aan zitten krabben. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Ga je winterhanden ook niet tegen elkaar warm wrijven. Hierdoor beschadigt de huid nog meer.

Kloven

Kloven zijn weer een ander winterkwaal. Het is een winterkwaal die vooral bij vrouwen voorkomt, maar mannen kunnen er ook last van hebben. Kloven zijn barsten en scheuren in de huid. Kloven onstaan wanneer de huid erg droog is. De huid is als het ware helemaal uitgedroogd en kan daardoor bij wijze van spreken niet meer bewegen. Uiteindelijk zal de huid scheuren of barsten. Kloven kunnen erg diep zitten en zijn daardoor erg pijnlijk. Je kunt kloven krijgen bij je handen en dan met name je vingers of bij je voeten.

Wanneer het koud is droogt de huid sneller dan bij een warme temperatuur. Verder is de lucht droger. Wanneer het buiten echt vriest, is de lucht meestal droog. Ook binnen is de lucht droger dan normaal door gebruik van de verwarming. Verder kunnen je handen uitdrogen door water, bijvoorbeeld als je je handen wast.

Het enige dat je tegen kloven kunt doen is de huid soepel houden. Je moet ervoor zorgen dat de huid niet teveel kan uitdrogen. Je handen insmeren met een handcreme of een andere hydraterende (vochthoudende) crème zal de kans op kloven verkleinen.

Dode vingers

Bij sommige mensen wordt de bloedsomloop door de kou helemaal gestopt. Het bloed stroomt dan niet verder. De vinger komt er "dood" uit te zien, namelijk helemaal wit en stijf. Ook zit er bijna tot geen gevoel meer in de vinger. Het kan voorkomen bij één vinger, maar ook bij meerdere vingers. Het rare is dat je eigenlijk nooit alle tien je vingers "dood" zijn. Dode vingers zijn niet een typische winterkwaal. Het hoeft namelijk niet heel koud te zijn om ze te krijgen. Wanneer het bijvoorbeeld een graad of tien is kunnen de vingers al dood zijn. Tegen dode vingers is eigenlijk niets te doen. Probeer de handen zoveel mogelijk warm te houden. Ook kan bewegen tegen deze kwaal helpen. Wanneer je dode vingers hebt, warm ze dan op door ze onder lauw water te stoppen. Wanneer de handen te snel worden opgewarmd, worden ze rood en gaan ze tintelen.

  Conclusie

Winterkwalen aan je handen zijn erg vervelend. Je kunt veel last van je handen hebben, terwijl je je handen toch veel nodig hebt. Bekende winterkwalen zijn bijvoorbeeld winterhanden, kloven en dode vingers. Het beste is om te voorkomen dat je handen in de koude buitenlucht komen. Trek altijd handschoenen aan zodat je handen niet te koud worden. Verder moet je je handen goed verzorgen in de winter. Smeer ze altijd in met een lekkere handcreme. Help je handen de winter door!