Merinowol in thermo ondergoed

Wat is merinowol?

Nu de winter weer op komst is, zie je steeds vaker reclame waarin thermo kleding met merinowol wordt aangeboden. Wat is nu eigenlijk merinowol en waar komt het vandaan? Waarin verschilt het van gewone wol en wat zijn de voordelen ervan?

Waar komt merinowol vandaan?

Afb.1. Het merinoschaap!

Merinowol is afkomstig van het merinoschaap (afb.1).

Merinoschapen zijn er in twee soorten;

  1. Schapen zonder hoorns of alleen kleine stompjes.
  2. Merinoschapen met hoorns die lang en spiraalvormig zijn, en dicht bij het hoofd groeien.

De rammen (mannetjes) hebben meestal hoorns en de ooien (vrouwtjes) niet.

Herkomst van het merinoschaap

Merinoschapen komen van oorsprong van de berbers uit Noord-Afrika. Spanjaarden veroverden het gebied en namen de oorspronkelijke schapen mee. Deze werden gekruist met Spaanse schapen, waar uiteindelijk het huidige merinoschaap uit voortgekomen is.

Het fokken van merinoschapen was nog niet zo gemakkelijk, daarom specialiseerde Spaanse boeren zich hierin. Hierdoor werd het merinoschaap exclusief. Het schaap werd dan ook als geschenk aan hooggeplaatste gasten gegeven.

Waar wordt het merinoschaap voor gebruikt?

Pas na 1519 namen Spaanse troepen de merinoschapen mee de landsgrenzen over. Vanaf die tijd werden steeds meer merinoschapen geëxporteerd.

Momenteel zijn merinoschapen voornamelijk terug te vinden in Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en het westelijk deel van de Verenigde Staten.

Het merinoschaap wordt gebruikt om zijn wol en vlees, maar is het meest bekend om zijn wol.

Omdat het merinoschaap veel huidplooien heeft, kan één schaap wel vijf kilo wol per jaar produceren.

Waarom zit merinowol in thermo ondergoed?

De merinoschapen leveren niet alleen veel wol, maar ook wol van hoge kwaliteit. Dit heeft te maken met de hoge dichtheid van de haartjes, die is wel tien keer zo hoog als bij andere schapen. Daarnaast zijn de haartjes fijn van structuur.

Toepassingen van merinowol zijn;

  • Het wordt verwerkt in gordijnen.
  • Het wordt gebruikt om mee te vilten.
  • Het wordt gebruikt in kleding, bijvoorbeeld sokken, sportkleding en thermo ondergoed.

Merinowol kan zowel in de zomer als winter gedragen worden, in de winter houdt de merinowol je warm en in de zomer juist koel. Dit komt omdat merinowol vocht goed afvoert en geen geurtjes vasthoudt.

Daarnaast kriebelt merinowol niet en voelt zacht en soepel aan. Merinowol bevat de juiste eigenschappen voor dagelijks gebruik of om mee te sporten in de winter.

Merken als Icebreaker, Janus, Sugoi en Helly Hansen maken gebruik van merinowol en dan voornamelijk verwerkt in thermo shirts en thermo broeken.

Nadelen van merinowol

Naast alleen maar voordelen zijn er ook nadelen aan merinowol. En dan niet zozeer aan de wol zelf, maar de behandeling van het schaap kan beter.

Afb.2. De blowfly!

Merinoschapen hebben doordat zij zoveel vacht hebben, last van het feit dat uitwerpselen soms in de vacht rond de anus blijven hangen. Een ander dier doet hier zijn voordeel mee. De vlieg Lucilia cuprina, leeft van deze uitwerpselen. De bijnaam van deze vlieg is ook wel “blowfly” (afb.2).

De vlieg leeft niet alleen van deze uitwerpselen, hij legt ook zijn eitjes rond de anus van het schaap.

Als de larven uit de eitjes komen, voeden zij zich met het vlees van het schaap (als parasieten). Daarbij scheiden ze ammoniak uit, wat de wond rond de anus verder infecteert. Daarnaast ontstaan er vergiftigingsverschijnselen, waaraan het schaap uiteindelijk kan sterven.

Schaven van de anus van het merinoschaap

Als oplossing tegen deze vlieg, heeft men bedacht om rond de anus van het schaap de huid eraf te schaven.

Hier groeit dan geen wol, waardoor de vlieg niet kan leven van uitwerpselen en geen eitjes meer legt.

Op zich prima, ware het niet dat dit afschaven van de huid heel grof gebeurd, waardoor de schapen eerst met wonden rondlopen.

Het schaven zou op een betere manier kunnen, bijvoorbeeld onder verdoving.

Tot slot

Merinowol is een hoge kwaliteit wol, die breed toepasbaar is, maar voornamelijk in thermo kleding en thermo ondergoed wordt gebruikt.

Lees ook

Lees hier meer specifieke informatie over thermo kleding.

Wil je meer lezen over parasieten? Lees dan verder in /wetenschap/biologie/dierkunde/dieren/38843/symbiose/ .