Welk huidtype heb ik

Wat is je huidtype?

Je bent bij de drogist om cosmetica te kopen. De schappen staan vol flesjes en potjes. Het ene merk belooft je nog meer schoonheid dan het andere. Waar ga je je centjes aan uitgeven? Aan dat ene merk dat je de stralendste huid van de wereld belooft? Of toch maar dat goedkopere huismerk?

Wat je ook kiest, belangrijk is dat je jezelf de vraag stelt: "Welk huidtype heb ik?".

Als je een normale, droge of vette huid hebt, dan hebben we het over de talgklierfunctie van je huid. Welk huidtype je hebt, dat hangt af van je aanleg.

Hoera, ik heb een normale huid

Heb je een normale huid, dan bof je. Je hebt dan het meest ideale huidtype. Je huid ziet er mooi gezond uit en je hebt zelden huidproblemen. Als je je huid goed blijft verzorgen en je leeft daarbij ook nog eens gezond, dan heb je een mooie basis om je huid in goede conditie te houden.

Een droge huid

Wanneer je een droge huid hebt, dan heb je minder geluk. Het is niet moeilijk om te bepalen welk huidtype je hebt als je een droge huid hebt. Je huid snakt als het ware naar een crème. Heb je een keertje overgeslagen dan voelt je huid de hele dag onaangenaam strak aan. Wees lief voor je huid want er kunnen door de droogte snel rimpeltjes ontstaan. Verwen haar met vocht (hydraterende crème) en vet (nachtcrème voor een droge huid) en gebruik nooit alcoholhoudende lotion.

Een vette huid

Is een vette huid jouw huidtype, dan zijn je poriën duidelijk zichtbaar en kan je huid gaan glimmen zonder dat je er een crème voor nodig hebt. Een vette huid kan je tot wanhoop brengen omdat er meeëters en puistjes kunnen ontstaan. Het is dan ook verleidelijk de huid eens flink te onvetten met een alcoholhoudend product. Echter, wanneer je je huid te hard aanpakt zal ze nog meer vet gaan produceren om het tekort aan te vullen. Behandel je huid liever met zachtheid en bedenk dat wanneer je ouder wordt je huid vanzelf droger zal worden. Je vette huid heeft ook een voordeel, er onstaan minder snel rimpeltjes.

Twee in één huid

Dan kan je ook nog combinatie van een droge en vette huid hebben. Als dat het geval is, dan heb je een gecombineerde huid. Eigenlijk twee huidtypes. Op je voorhoofd, je neus en je kin zijn de poriën groot en op de rest van je gezicht zie je ze nauwelijks. Het middengedeelte van je gezicht voelt vetter aan dan de rest.

Oh,oh, die rode vlekjes

Een huidtype dat niet specifiek met je talgklierfunctie te maken heeft, is de gevoelige huid. Is je huid gauw geïrriteerd, krijg je regelmatig rode vlekjes in je gezicht, dan heb je een gevoelige huid. Als je een droge huid hebt, dan heb je daar wel meer kans op. Maar ook een vette huid kan gevoelig zijn.

De schoonheidsspecialiste kan je helpen

Vind je het moeilijk om zelf te bepalen welk huidtype je hebt, ga dan naar een schoonheidsspecialiste voor een huidanalyse. Ze kan je dan gelijk vertellen hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen.

Lees ook Hoe pak je acné aan?