Likdoorns voorkomen en verwijderen

Likdoorns voorkomen en verwijderen

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke ingegroeide eeltplekken en komen vaak voor op plaatsen waar wrijving wordt uitgeoefend op de huid. Hierdoor wordt steeds meer eelt gevormd. Likdoorns komen over het algemeen voor op de voetzool, teentop, bovenzijde van de teen of in de handpalm. In de likdoorn verzamelen zich dode huidresten en dit is te zien aan de donkere kleur. Likdoorns zijn zeer pijnlijk en wanneer je ooit een likdoorn hebt gehad, ben je vast geïnteresseerd in de manieren om likdoorns te voorkomen. Daarom staan hieronder effectieve manieren beschreven om likdoorns te voorkomen. Daarnaast zijn er ook tips gegeven om likdoorns te verwijderen.

Manieren om likdoorns te voorkomen

  • Draag altijd schone en droge sokken. Wie last heeft van zweetvoeten, heeft meer kans op likdoorns omdat likdoorns minder snel ontstaan bij droge voeten. Zorg ervoor dat je altijd een extra paar schone en droge sokken bij je hebt zodat je deze kunt verwisselen als dat nodig blijkt te zijn.
  • Sommige mensen dragen schoenen in huis. Om likdoorns te voorkomen is het echter beter om binnenshuis op blote voeten of slechts sokken te lopen. Zelfs de meest comfortabele schoenen kunnen nog likdoorns veroorzaken.
  • Wanneer je nieuwe schoenen koopt, zorg er dan voor dat je schoenen in je eigen maat koopt en dat de schoenen de natuurlijke vorm van de voet volgen. Als je rechte en smalle schoenen koopt (die niet de vorm van de voet volgen), kunnen deze schoenen eeltknobbels en likdoorns veroorzaken. Ook het dragen van ballerina's wordt afgeraden.
  • Draag geen schoenen die strak om de tenen zitten. De tenen wrijven dan namelijk de hele dag tegen de binnenkant van de schoenen en deze wrijving kan likdoorns veroorzaken.
  • Het wordt aangeraden om schoenen te dragen die extra vulling hebben. De voeten behouden dan namelijk hun natuurlijke vorm en er staat geen onnodige druk op de voeten.

Manieren om likdoorns te verwijderen

  • In drogisterijen en apotheken kun je speciale likdoornpleisters aanschaffen. Dit is een heel voordelige en effectieve methode om snel af te komen van de likdoorn(s). Gebruik ook siliconen kussentjes om de druk te verlichten.
  • Bezoek eens een podotherapeut wanneer je last hebt van likdoorns. Deze zal je precies kunnen vertellen wat de oorzaak van de likdoorn is en hoe je deze kunt verwijderen en voorkomen in het vervolg.
  • Overweeg chirurgie alleen in extreme gevallen wanneer de likdoorns, ondanks vele inspanningen, blijven terugkeren.

Conclusie

Het is geen pretje om last te hebben van likdoorns. Zelfs als je nog nooit een likdoorn hebt gehad, doe je er goed aan om likdoorns proberen te voorkomen. Het belangrijkste hierbij is om de juiste schoenen aan te schaffen, omdat verkeerde schoenen een grote veroorzaker van likdoorns zijn. Wanneer je al een likdoorn hebt, kun je het beste eerst proberen om van de likdoorn af te komen door middel van likdoornpleisters. Hierna kun je eventueel een podotherapeut bezoeken en als laatste optie kun je chirurgie overwegen.

Lees ook

Een ander, veel voorkomend, probleem zijn blaren. Gelukkig kun je ook blaren gemakkelijk voorkomen met de juiste voorbereiding. Lees daarom ook het artikel Tips om blaren te voorkomen bij nieuwe schoenen