Tips om blaren te voorkomen bij nieuwe schoenen

Blaren voorkomen bij nieuwe schoenen

Niets is zo vervelend als het krijgen van blaren door het dragen van nieuwe schoenen. Blaren zijn pijnlijk en verdwijnen meestal niet zo snel. Het doorprikken van blaren dient bovendien zo hygiënisch mogelijk te gebeuren omdat de kans op infecties anders te groot is. Gelukkig zijn er echter meerdere trucs die je kunt toepassen om blaren te voorkomen. Hieronder staan de meest simpele en meest gebruikte manieren beschrevenn

De beste tips om blaren te voorkomen

  • Draag altijd sokken of panty's bij het dragen van schoenen. Blaren worden namelijk veroorzaakt door wrijving. Wanneer de huid aan te veel wrijving met de schoen wordt blootgesteld, raakt de huid zodanig geïrriteerd dat er een blaar ontstaat. Het is dus belangrijk om deze wrijving zo veel mogelijk op te vangen. Sommige specialisten adviseren zelfs om twee paar dunne sokken van hoge kwaliteit te dragen. Niet alleen voor het comfort, maar ook omdat sokken overmatig zweet absorberen en er hierdoor minder irritaties zullen ontstaan. Door het dragen van sokken of panty's zul je bovendien je schoenen ook beschermen tegen de gevolgen van vuil en zweet, zodat de schoenen langer mee kunnen gaan.
  • Houd je voeten droog met speciale voetpoeders of zelfs talkpoeder. Je voeten blijven hiermee fris en schoon. De wrijving met de schoen wordt geminimaliseerd als de voeten droog zijn. Zweetvoeten worden namelijk blootgesteld aan meer wrijving. Mocht er een blaar ontstaan, dan raakt deze veel eerder vuil wanneer men last heeft van zweetvoeten. Hierdoor worden de kansen op infecties vergroot. Zorg daarom altijd voor schone en droge voeten om blaren te voorkomen.
  • Let vooral in de zomer op met blaren, omdat het dan warmer en vochtiger is en de kans op infecties groter is. Bovendien loopt men in de zomer vaak op slippers en/of sandalen rond en het staat dan natuurlijk niet mooi als je voeten onder de blaren zitten. Bovendien is het dan extra pijnlijk als je ergens tegen aan stoot of als iemand per ongeluk op je voet stapt.
  • Blarenpleisters zijn er niet voor niets! Het gebruiken van blarenpleisters beschermt je voeten op de gebieden die extra gevoelig zijn voor blaren. Weet je van jezelf waar je snel blaren krijgt? Plak daar dan een anti-blaar pleister en je zult merken dat er zich geen blaren zullen vormen omdat de huid schoon en droog blijft en bovendien niet in aanraking komt met wrijving. Vervang de pleister echter wel minimaal eenmaal per dag.
  • Probeer om altijd schoenen aan te schaffen die precies jouw maat zijn. Het is bekend dat te strakke schoenen blaren kunnen veroorzaken omdat je voeten te weinig ruimte krijgen, maar ook schoenen in een maat te groot veroorzaken dikwijls blaren. Je hoeft heeft namelijk geen optimale steun en zal vaak tegen de schoen aan wrijven waardoor de huid geïrriteerd raakt.
  • Pas schoenen altijd voordat je ze koopt. Uiteraard koop je schoenen in je eigen maat, maar neem geen risico's omdat schoenen (net als kleding overigens) soms te klein of te groot vallen.
  • Loop schoenen altijd in voordat je ermee naar buiten gaat. Het is belangrijk om rustig op te bouwen zodat er geen blaren zullen ontstaan. Draag je schoenen daarom af en toe een half uurtje binnen en je zult zien dat de kans op blaren aanzienlijk afneemt.
  • Wissel zo nu en dan met de soort schoenen die je draagt. Draag je áltijd sportschoenen? Dan zijn je voeten als het ware gewend aan sportschoenen en krijg je heel snel blaren als je eens op andere soort schoenen loopt. Wen jezelf daarom niet om iedere dag dezelfde schoenen te dragen, maar wissel dit zo vaak mogelijk af. Bovendien is dit een goede methode om de vorming van spataderen uit te stellen!

Conclusie

Het krijgen van blaren is pijnlijk en vervelend en bovendien loop je ook nog eens kans op infecties. Maar als je je aan bovenstaande adviezen houdt, zal je merken dat het onnodig is om blaren te krijgen met de juiste voorbereiding!