Hoe pigmentvlekken in onze huid verwijderen

Inleiding

Er zo lang mogelijk jong en dus rimpeloos uitzien, is de betrachting van ons allemaal. We hebben er dan ook veel voor over om de tekens des tijds zo lang mogelijk te verdoezelen, of ze (definitief?) te laten verwijderen. Ouderdomsrimpels en kraaienpootjes zijn al lang geen probleem meer. Maar hoe zit het nu eigenlijk met pigmentvlekken in onze huid? Wat kunnen we daar tegen doen? Biedt de recent ontwikkelde pigmentlaser uitkomst, en is deze behandelingsmethode wel voor iedereen geschikt? Hoe gaat zo een behandeling met de pigmentlaser eigenlijk in zijn werk?

Whitening hype

Nu zowel ouderdomsrimpels als de ontsierende kraaienpootjes gladgestreken en opgevuld zijn, richt de schoonheidsindustrie zich op deze pigment-of ouderdomsvlekken. Als het van dezelfde schoonheidsspecialisten afhangt, zijn we binnenkort ook van deze ouderdomskenmerken definitief verlost. Er zijn vandaag al heel wat oplichtende en vlekverwijderende middelen op de markt. Met de pigmentlaser gaat men nu dus nog een stapje verder. De huidige whitening hype kwam overgewaaid vanuit Japan, waar een lichtere en egale huidskleur geldt als een echt statussymbool. Voor ons Europeanen betekent zo een heldere en egale teint slechts één ding: er zo jong mogelijk uitzien. Valt het dan nog te verwonderen dat de belangstelling voor de pas ontworpen pigmentlaser nu al overweldigend is?

Wat zijn pigmentvlekken?

Ouderdoms-of pigmentvlekken zijn vlakke en donkere vlekken, die hoofdzakelijk op die plaatsen voorkomen die het meest aan het volle zonlicht werden blootgesteld. Met ouder worden, vermindert het aantal melanocyten in ons lichaam aanzienlijk. Deze melanocyten zijn huidcellen, waarin melanine wordt aangemaakt. Melanine bezorgt onze huid zijn egale teint. Doordat dit melaninegehalte in onze cellen met het ouder worden drastisch vermindert, is onze huid meteen ook een pak minder beschermd tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Het zijn deze schadelijke UV-stralen die het DNA van onze huid grondig wijzigen. Door deze verandering in ons DNA-materiaal ontstaan er allerlei huidbeschadigingen, met pigment-of ouderdomsvlekken tot gevolg.

Té diep in de huid

Deze ouderdoms- of pigmentvlekken wegwerken met allerlei zalfjes en crèmes, is volgens wetenschappers onbegonnen werk. Ze zijn immers meestal tot diep in onze huid doorgedrongen.

Pigment verbrijzelen

De pigmentlaser pakt ouderdomsvlekken erg grondig aan. Met behulp van licht, is hij in staat pigmenten te verbrijzelen en te laten afbreken in onze huid zelf. Wanneer we te kampen hebben met een heleboel vlekjes, is deze recente behandelingsmethode echter ongeschikt. Het is immers onmogelijk alle pigmentvlekjes apart te behandelen.

Medium depth peeling

Maar daarom zeker niet getreurd. Voor mensen met veel pigmentvlekjes, werd een medium depth peeling ontworpen. Dergelijke peeling dringt tot diep in onze tweede huidlaag door. Op die manier worden ouderdomsvlekjes weggebleekt. De huidzone rond de ouderdomsvlekjes wordt mee opgefrist. In vergelijking met de pigmentlaser, is deze medium depth peeling minder doeltreffend. De kans dat alle ouderdomsvlekjes verdwijnen, is minder groot. Het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken, als gevolg van ons verouderingsproces, is erg groot.

Zon is grote boosdoener

De échte oorzaak van ouderdomsvlekken, zijn de schadelijke UV-stralen van de zon. Het is ook de zon die onze melanine-productie extra stimuleert. Het is daarom van groot belang dat we onze huid steeds voldoende beschermen tegen zonnestralen. Een goed beschermde zonnecrème (beschermingsfactor vijftig), is zeker geen overbodige luxe. En niet alleen tijdens de zomermaanden, maar een jaar lang. Huidige pigmentvlekken zijn het resultaat van huidbeschadiging door de zon tijdens onze kinder- en/of jaren. Nu beginnen met zonnecrème smeren is nooit te laat, maar het verouderingsproces van onze huid is spijtig genoeg niet meer te stoppen.

Fruitzuren

Naast de pigmentlaser, zijn het aantal zalfjes en crèmes die beloven komaf te maken met ouderdomsvlekken, ronduit overweldigend. Al deze zalfjes zijn meestal vervaardigt op basis van plantenextracten. Volgens dermatologen hebben hoofdzakelijk glycolzuur en andere chemische varianten van (fruit)zuren, veruit het meest effect op onze ouderdomsvlekken.