Last van jeukende huid

Een jeukende huid

Iedereen heeft het ooit wel eens gehad, een jeukende huid! Jeuk is erger dan pijn, het liefst wil je lekker krabben, maar dan krijg je rode striemen, of erger nog blauwe plekken.

Bij sommige mensen leidt jeuk tot slapeloosheid, depressie en agressie!

Wat is jeuk?

Jeuk is een aanhoudende prikkel via de zenuwen die aan de hersenen wordt doorgegeven. Krabben kan deze prikkel tegenhouden of verminderen.

Hoe erg de jeuk ook is, afgeraden wordt te krabben omdat je de veroorzaker van de jeuk soms verder kunt verspreiden en dat wil je al helemaal niet.

Hoe wordt een jeukende huid veroorzaakt?

Er zijn zeer veel factoren die een jeukende huid kunnen veroorzaken. Deze zijn van zeer uiteenlopende aard.

Planten

Een van de oorzaken van een jeukende huid kan contact met een plant geweest zijn. Bijvoorbeeld berenklauwen en brandnetels kunnen een branderig gevoel op de huis veroorzaken. Krabbel hier niet aan, dit maakt de plek nog meer geïrriteerd en blijft dan langer jeuken.

Primula’s kunnen een allergische reactie veroorzaken, de huid wordt rood en vertoont blaren en zwellingen. Alleen het aanraken van de primula veroorzaakt deze symptomen en als je daarna met de handen je gezicht aanraakt kun je daar ook huidreacties krijgen.

Wasverzachter

Het gebruiken van een verkeerde wasverzachter kan leiden tot jeuk. Ook dit kan een allergische reactie opwekken. Probeer eens Neutral als je last hebt van jeuk over het hele lichaam na gebruik van handdoeken of beddengoed.

Textiel

Bepaalde typen van textiel. Wol kan een aardige jeuk veroorzaken, waar weinig tegen te doen is , behalve er iets onder te dragen of gewoon helemaal niet.

De huid afdrogen

Te hard afdrogen van de huid met een handdoek, als je schuurt krijg je sneller jeuk dan dat je jezelf droogdept. De haartjes gaan dan minder overeind staan en veroorzaken minder jeuk.

Insecten

Afb.1. Een muggensteek veroorzaakt een klein jeukend bultje!

Insecten kunnen ook jeuk veroorzaken. Het meest bekend is wel de mug (zie afbeelding 1), maar deze is niet giftig.

Andere niet giftige insecten zijn vlooien en luizen. Je krijgt dan een klein bultje, wat normaal snel weg is.

Er zijn echter ook giftige insectenbeten, bijvoorbeeld beten van bijen, wespen, hommels, hoornaars, horzels en sommige mieren.

Bij een beet of steek van deze insecten komt de allergische afweer op gang, waarbij vaak een grote schijf met zwelling ontstaat. Deze schijf jeukt heel erg en is moeilijk af te blijven, krab je het echter open dan bestaat de kans op een bacteriële infectie met pusvorming en korstjes.

Huidziekten

De laatste grote factor die jeuk kan veroorzaken zijn huidziekten. Hieronder vallen bijvoorbeeld eczeem (in 100% van de gevallen jeuk), psoriasis (in 84% van de gevallen jeuk), galbulten en een te droge huid (ontstaat door ouderdom).

Hoe kom je van je jeukende huid af?

Regelmatig invetten, bijvoorbeeld met body lotion of

Hitte vermijden, zoals de sauna

Natuurazijn of appelazijn op de insectenbeet of bultjes deppen

Ammonia op de insectenbeet deppen

Mentholpoeder op de jeukende plek smeren,

Olijfolie smeren op de huid

Schil van een citroen of sinaasappel, op de jeukende plek leggen

Schijfjes rauwe aardappel over de plek wrijven

De huid voorzichtig droogdeppen na het douchen

Huisstof vermijden, in geval van eczeem

De huid verkoelen, door bijvoorbeeld koud te douchen

In de zon gaan, in geval van psoriasis

Lidocaïne smeren, is tegelijk ook verdovend

Tot slot

Jeuk kan erg vervelend zijn en heeft vele oorzaken. Het beste is om niet te krabben op de jeukende huid en de oorzaak te achterhalen.

Er zijn verscheidene middeltjes tegen jeuk, die zelf toe te passen zijn. Voor ernstige jeuk moet je naar de huisarts en kan je lidocaïne krijgen, wat tevens verdovend werkt.

Wil je meer lezen over jeuk? Kijk dan verder in  van jeuk aan de hand van foto's.