Je droge huid vraagt extra verzorging

Heb je te kampen met een droge huid, dan krijgt die het in de winter bijzonder zwaar te verduren. Een droge huid vraagt extra bescherming dankzij een aangepaste verzorging. Allerlei crèmes en zalfjes gaan dan ook bijzonder vlot over de apothekerstoonbank, maar kunnen we ook hier niet beter voorkomen dan genezen? Wat zijn de oorzaken van een droge huid, en wat kun je zélf doen om huidproblemen in het algemeen en een droge huid in het bijzonder te voorkomen?

Water ook belangrijk voor je huid

Water is van bijzonder groot belang om je gezondheid op peil te houden. Het is dan ook niet te verwonderen dat wetenschappers blijven aandringen om dagelijks minstens twee liter water te drinken. Water zorgt niet alleen voor een goede gezondheid en lichaamsconditie, het vormt ook de basis van een stralende, soepele en zachte huid. Niet alleen je lichaam, maar ook je huid bestaat hoofdzakelijk uit water. Als gevolg van je geleverde inspanningen, ademen en zweten, verlies je dagelijks heel wat vocht. Om je vochtbalans, ook die van je huid, in evenwicht te houden, heb je dagelijks minstens twee liter water nodig. Een derde liter water haal je in normale omstandigheden uit je dagelijkse voeding. Hoe zwaarder je lichamelijke inspanningen, hoe meer je zweet en hoe hoger je waterverbruik ligt.


Voeding voor lichaamscellen

Het zijn in de eerste plaats je lichaamscellen die zoveel water verbruiken. Water zorgt immers voor de aanvoer van vitaminen, mineralen en van alle noodzakelijke voedingsstoffen om je lichaamscellen gezond te houden. Water zorgt er ook voor dat alle afvalstoffen tijdig worden afgevoerd. Verder regelt het je lichaamstemperatuur en versterkt het je weerstand. Water is rijk aan calcium en magnesium, beiden onmisbaar voor de ontwikkeling en het behoud van een stevig beendergestel.


Gehydrateerde huid, gezonde huid

Een gezonde, stralende en fluweelzachte huid is in de eerste plaats een gehydrateerde huid. Die hydratatie vindt voornamelijk plaats in de opperste hoornlaag, die uit dertien procent water bestaat. Bij een onvoldoende gehydrateerde huid is het smeren geblazen. Hydraterende crèmes en zalfjes zorgen voor een beschermende laag, waardoor het aanwezige vocht minder snel verdampt. Deze vochtinbrengende zalfjes bevatten vooral vetstoffen, glycerine en hyaluronzuur. Deze twee bestanddelen onttrekken vocht aan hun omgeving, om die vervolgens weer aan je huid af te staan. Dat is de reden waarom dermatologen aandringen om deze vochtinbrengende zalfjes zowel 's morgens als 's avonds aan te brengen. Een goed gehydrateerde huid beschermt tegen veroudering en geven rimpels geen kans.


Weersomstandigheden

Rimpels en een vale, grijze kleur zijn de belangrijkste symptomen van een droge huid, die ook ruw aan voelt. De voornaamste oorzaken van een droge huid zijn de weersomstandigheden. Een schrale wind, belangrijke temperatuurschommelingen en vriestemperaturen liggen aan de basis ervan. Een gedehydrateerde huid kampt niet alleen met een belangrijk vochttekort, maar heeft het ook moeilijk om het aanwezige vocht op te houden. Een droge huid heeft naast een tekort aan water ook nood aan vetten. Je huid maakt dan te weinig talg aan, dé natuurlijke bescherming van je huid.


Extra vochtinbreng met juiste producten

Heb je een droge huid, dan is smeren een noodzaak. Doe dit met aangepaste en juiste producten. Bij een droge huid gebruik je een vette gezichtscrème. Niet alleen als je huid te droog is, ook een gezonde huid heeft nood aan extra vochthoudende bestanddelen. Reinig je huid bij voorkeur met lauw water of een aangepaste bodymilk. Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème met zoveel mogelijk actieve bestanddelen. Kies voor een ph- neutrale zeep en leg wekelijks een hydraterend huidmasker.