Wat is Endometriose

Inleiding

Endometriose is een aandoening van het baarmoederweefsel, het endometrium. Ook wel bekend als baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatie groeit het slijmvlies aan bij de volgende menstruatie wordt dit weefsel afgevoerd en verlaat met het menstruatiebloed het lichaam van de vrouw. Bij een endometriose patiënt gaat dit weefsel het lichaam in en nestelt zich op een willekeurige plek. Geliefde plekken zijn de buikholte, eierstokken en eileiders, maag, blaas of darmen. Deze verdwaalde stukje slijmvlies (menstruatiehaarden) doen mee tijdens de maandelijkse bloeding. Zij bloeden dus ook alleen kan dit bloed het lichaam niet verlaten zoals het menstruatiebloed wel doet.

Dit kan erg vervelende consequenties hebben. Er kunnen zich cystes vormen, gezwellen, verklevingen en er kunnen littekens ontstaan. Ook kan endometriose tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Er zijn ook vrouwen die de aandoening hebben maar er totaal geen last van hebben. Veel  patiënten met deze aandoening echter, hebben  hele zware en pijnlijke menstruaties. Dit laatste is vaak de reden dat vrouwen bij de gynaecoloog terecht komen.

Wat kun je er tegen doen?

  • Medicijnen innemen op basis van hormonen.
  • Progestageen bijvoorbeeld vermindert de hoeveelheid slijmvlies buiten de baarmoeder. Met Gonadoreline agonisten wordt de aanmaak van het slijmvlies geremd en dit heeft een gunstige invloed op endometriose.
  • Pijnstillers nemen bij veel pijn tijdens de menstruatie.
  • Heb je grote cystes in de buik dan zullen deze operatief verwijderd moeten worden.
  • Verder zal je moeten leren omgaan met endometriose. Het kan erg vervelend zijn maar er is een lichtpuntje...na de overgang verdwijnt de aandoening.

Handige links

meer info over Endometriose:


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden