Wat is de Tsjechoslowaakse Wolfhond

Inleiding

Tsjechoslowaakse wolfhond

Hond of wolf?

De soepele sluipgangen, de wendbaarheid, het uithoudingsvermogen, de overlevingdrift en de onafhankelijkheid zijn kenmerkend voor de Tsjechoslowaakse Wolfhond. Dit zeer intelligente en gevoelige dier, van oorsprong een kruising tussen wolf en Duitse herder, stamt uit Tsjecho-Slowakije en werd hier ingezet voor grensbewaking en politietaken.

Kenmerken

Wanneer je de hond ziet ben je gelijk in de ban van zijn natuurlijke wilde schoonheid. Hij lijkt op een wolf maar is een hond. Er stroomt echter zowel wolvenbloed als Duitse Herdershondenbloed door zijn aderen en dit maakt hem anders dan een gewone huishond. Het is dan ook geen hond voor een doorsnee gezin. Deze hond vraagt om een consequente, duidelijke africhting waarbij de eigenaar een meer dan gemiddelde kennis dient te hebben van hondengedrag. Het is een erg eenkennige hond die voor 'zijn' roedel door het vuur gaat. Alles wat tot zijn roedel behoort zal hij accepteren. Zowel dieren als kinderen. Alles wat vreemd is zal hij voorzichtig benaderen en de omgang met andere honden is vaak erg problematisch. Veel valt en staat met een goede socialisatieperiode waarin de hond kennismaakt met de wereld om hem heen. Dit zorgt er later voor dat hij stabiel reageert op uiteenlopende situatie.

Uiterlijk De hond is gespierd en heeft een rechte sterke rug. De staart is hoog aangezet en wordt, bij ontspanning, hangend gedragen. Hij heeft een droge gespierde hals die mooi vloeiend over gaat in het lichaam. De Tsjech heeft een mooi hoofd, matige stop, een rechte neusrug en strakke lippen. De ogen zijn schuin in het hoofd geplaatst. De vacht is stokharig met een dichte ondervacht. Deze honden verharen doorlopend. Dit vraagt om regelmatige borstelbeurten. De kleur van de vacht varieert van zilvergrijs tot donkergrijs met lichte bijna witte kleur aan onderzijde hals en borst. de honden hebben een schaargebit. De schouderhoogte van de teven is minimaal 60 cm en van de reuen minimaal 65 cm.

De Tsjechoslowaakse wolfhonden zijn erg speels. Zelfs als ze ouder worden. Hun spelgedrag lijkt veel op het spel van wolven. Dit is prachtig om te zien. Ze graven graag, blaffen weinig en hebben een gigantisch uithoudingsvermogen. Ze hangen erg aan de baas en de roedel waarin ze opgegroeid zijn. Ze kunnen dan ook erg waaks zijn en tolereren geen vreemden in hun territorium. De eigenaar dient bij onverwachts bezoek van vreemden de hond onder appèl te hebben.

Tips

Alhoewel veel mensen vallen voor het prachtige uiterlijk van deze hond is hij geen hond voor iedereen. Eigenzinnig en onafhankelijk van aard kan de Tsjech bij verkeerde opvoeding erg dominant worden met alle gevolgen van dien. De pups zijn vaak slopers en zetten hun vlijmscherpe gebit graag in meubilair en andere mooie spullen. Een bench is geen luxe bij de opvoeding van een Tsjecho-Slowaakse Wolfhond. De hond heeft veel beweging nodig en daarmee bedoel ik lange tochten door de natuur zodat hij zijn energie kwijt kan. Een blokje om het winkelcentrum voldoet niet. Aanstaande eigenaren houden (als het even kan) zelf van sportieve lange wandel- of fietstochten. Het gezelschap van een goed opgevoede Tsjecho-Slowaakse wolfhond maakt zo'n tocht tot een onvergetelijk avontuur.

Handige links


Wil je meer informatie over deze hond kijk dan op de website van Ned. Vereniging. http://www.wolfhond.org.