Wat wil je weten over acne littekens

Inleiding

Acne is een vervelend probleem. Acne ontstaat meestal in de puberteit. Even een stukje biologie: de talgklieren in je huid produceren huidsmeer. Dit huidsmeer wordt door de poriën naar buiten afgevoerd om te huid te beschermen. In de puberteit veranderen hormonen je lichaam, er wordt bijvoorbeeld meer en dikker talg geproduceerd. De poriën kunnen het niet aan om dit af te voeren en de porie raakt verstopt. Op die manier kunnen puistjes en meeëters ontstaan, ook zie je vaak dat de huid glimmend is. Acne is de totaalnaam voor alle onzuiverheden zoals puistjes en meeëters. Je kan acne in je gezicht hebben, maar ook op bijvoorbeeld je schouders of rug. Behalve dat acne er niet mooi uitziet, kan het ook voor de toekomst gevolgen hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld lelijke littekens onstaan. Wat wil je allemaal weten over acne littekens?

Wat wil je weten over acne?

De meeste mensen hebben last van acne als ze in de puberteit komen. Door de hormonen wordt er meer talg geproduceerd waardoor de poriën verstopt kunnen raken. Acne komt vooral in de puberteit voor, maar het kan ook nog op volwassen leeftijd voorkomen. De meeste mensen hebben een lichte vorm van acne. Ze hebben een paar puisten, welke makkelijk te behandelen zijn. Maar sommige mensen hebben een ernstige vorm van acne. Hun huid ziet er erg onzuiver uit, hij glimt bijvoorbeeld en er ontstaan veel puisten. In principe kunnen gewone puisten geen kwaad, maar bij sommige mensen gaat de puist ontsteken doordat er bactiëren bijkomen. Het gevolg is een grote, kloppende puist met etter binnenin. Wanneer je acne hebt, dan moet je je huid met liefde behandelen. Gebruik bijvoorbeeld de juiste producten. Wat je nooit moet doen is aan je huid krabben. Ga de puisten bijvoorbeeld niet met geweld proberen uit te drukken. Wanneer je je huid open krabbelt of puisten op een verkeerde manier uitdrukt, dan kan je de huid beschadigen. Hierdoor kunnen littekens ontstaan. Littekens die door acne komen worden ook wel acne littekens genoemd.

Acne littekens

Je kunt door acne littekens op je huid krijgen. Je huid is beschadigd en je huid herstelt dit met littekenweefsel. Helaas zal dat er nooit zo mooi uit zien als een gewone gaaf stukje huid. Je kan op verschillende manieren acne littekens krijgen:

  • Sommige puisten gaan ontsteken waardoor er etter inkomt. Dat etter moet er toch een keer uit waardoor er een kop kan ontstaan. Wanneer je deze puist uitknijpt dan kan er een wondje ontstaan. Dit wondje kan uiteindelijk een litteken worden.
  • Je mag ook nooit aan puisten krabbelen, dit werkt vaak alleen maar averechts. De puist gaat er niet van weg, maar je vergroot alleen maar de kans dat deze gaat ontsteken.
  • Bij ernstige gevallen van acne is de kans op littekens groter. De huid is daarbij zo ontregeld dat iemand veel last van acne. Daardoor zijn er meer ontstekingen in de huid en soms zijn er achteraf littekens waar je in principe zelf niks aan kon doen.

Soorten acne littekens

Er zijn verschillende soorten acne littekens:

  • De bekendste acne littekens zijn wel de putjes in het gezicht. Sommige mensen hebben één of twee putjes als gevolg van acne. Maar mensen die veel acne hebben gehad kunnen een gezicht vol putjes hebben. Er zijn verschillende soorten putjes, namelijk icepick littekens (kleine putjes) en appelboorlittekens (grote putjes).
  • Bij andere acne littekens komt juist extra huid bij. Je ziet dus geen putje maar een soort verdikking van littekenweefsel. Dit weefsel is lichter dan de normale huidskleur. Het lijkt alsof het op de huid ligt. Sommige mensen hebben een paar verdikte puntjes, maar bij mensen met een ernstige vorm van acne kunnen er grote stukken met littekenweefsel zijn.

Hoe kan je van je acne littekens afkomen

Je kan nooit helemaal van acne littekens afkomen. Wel zijn er verschillende manieren om de littekens minder duidelijk zichtbaar te maken.

  • Acne littekencreme. Er zijn verschillende crèmes op de markt die acne littekens zouden laten verdwijnen. Helemaal weg gaan doen ze nooit, maar ze kunnen wel vervagen. Deze cremes werken het beste bij de kleinere littekens.

Voor mensen die veel acne littekens hebben zijn er andere oplossingen om deze minder te laten opvallen. Voor deze oplossingen moet je echter wel naar een dermatoloog of chirurg:

  • Peeling. Met een peeling wordt de opperhuid verwijderd. Hierdoor kunnen oppervlakkige littekens verdwijnen en diepere littekens vervagen.
  • Laser. Met een laser wordt de opperhuid stukje voor stukje weg gebrand. Het principe is hetzelfde als bij een peeling behandeling. Al kan met een laser nauwkeuriger worden gewerkt. De resultaten van een laserbehandeling zijn vaak beter dan bij een peeling.
  • Een andere manier om acne littekens te behandelen is door het aanmaken van extra bindweefsel. Dit gebeurt met behulp van onder andere zandstralen en een V-beam laser. Door het extra bindweefsel ontstaat als het ware een extra stukje huid. Een nadeel is dat deze behandeling maar tijdelijk werkt.
  • Grote en diepe littekens kan je laten wegsnijden door een chirurg. Door de operatie ontstaat er echter wel een nieuw litteken.

Conclusie

Acne is een erg vervelend probleem, vooral wanneer je er in meerdere mate last van hebt. Een puistje op zijn tijd heeft iedereen wel eens, maar wanneer heel je gezicht onder de acne zit, dan kan het echt een probleem worden. Maar ook in de toekomst kan je problemen ondervinden van je acne. Zo kan je bijvoorbeeld littekens krijgen. Je huid kan door de acne beschadigen waardoor littekens kunnen ontstaan. Dit kunnen putjes zijn, maar ook verdikkingen. Een paar kleine littekentjes vallen niet zo op, maar andere mensen hebben zoveel littekens dat het blijft opvallen. Des te meer acne iemand heeft of had, des te groter is de kans op (grote) littekens. Acne littekens kunnen nooit helemaal verdwijnen, maar er zijn wel manieren om ze minder te laten opvallen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden