Hoe blijf je warm in de winter

Inleiding

De wintertijd staat voor de deur. Een witte kerst, lekker sneeuwballen gooien of wandelen in een witte natuur. Of misschien zit er dit jaar zelfs een Elfstedentocht aan te komen? Er zijn genoeg mensen die sneeuw en vrieskou geweldig vinden, maar lang niet iedereen weet de wintertijd te waarderen. Veel mensen hebben het namelijk ontzettend koud in de winter. Ze proberen zichzelf vaak warm te houden, maar doen dit op de verkeerde manieren, waardoor ze het uiteindelijk juist kouder krijgen. Maar hoe houd je jezelf dan wel goed warm in de winter? 

De juiste kleding

Iets wat erg voor de hand ligt, maar waar veel mensen toch niet aan denken, is het dragen van de juiste kleding. Zo voorkom je dat de uiteinden van je lichaam snel afkoelen en je het dus koud krijgt. Doe dus een extra vest aan of trek sokken aan die wat hoger vallen, zodat niet alleen je voeten, maar ook je onderbenen beschermd zijn.  Draag bovendien schoenen met een dikke zool en handschoenen. Ook een winterjas dragen is natuurlijk slimmer dan een dunne zomerjas dragen.

Een ander kledingstuk dat vaak wordt onderschat in zijn mogelijkheid om het lichaam warm te houden is een hemd. Door een hemd onder je kleding aan te trekken zorg je ervoor dat je romp meer warmte vasthoudt, zodat er meer warmte naar de uiteinden van je lichaam getransporteerd kunnen worden.

Eten en drinken

Ook het eten en drinken van het juiste voedsel kan ervoor zorgen dat je jezelf tijdens de wintermaanden een beetje opwarmt. Wat veel mensen waarschijnlijk al weten is dat warme dranken, zoals warme melk, chocolademelk of een kop thee, er voor zorgen dat het lichaam wat opwarmt. Als je de kop of de mok bovendien met blote handen vasthoudt, worden ook deze alvast wat opgewarmd. Veel mensen denken dat alcohol ook meehelpt met het opwarmen van het lichaam, maar dat is niet waar. De warmte wordt naar je huid getransporteerd, hierdoor voel je jezelf even warm, maar daarna daalt je lichaamstemperatuur snel.

Wat veel mensen echter niet weten is dat pittig gekruid eten ook bijdrage levert bij het opwarmen van je lichaam. Gebruik in je voedsel extra chilipeper of sambal. Als je niet zo houdt van deze scherpe smaken kun je ook iets mildere specerijen gebruiken. 

De juiste activiteiten

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om goed te blijven bewegen als je het koud hebt. Zit je achter de computer  of voor de TV, sta dan op en loop eens een rondje, waarschijnlijk heb je het daarna al een stuk warmer. Ook kun je even een frisse neus halen door in de kou buiten een rondje te gaan lopen. Door de beweging krijg je het al warmer en als je daarna terug binnenkomt is het daar ook ineens stukken warmer. Wanneer je echt last hebt van de kou is het misschien slimmer om in de wintermaanden binnen te blijven als je kunt. Verder kun je in plaats van de fiets ook een keer het openbaar vervoer of de auto pakken. 

Conclusie

Om het in de winter warm te houden zijn de juiste kleding, het juiste eten en de juiste bezigheden belangrijk. Om warm te blijven is het slim om dikke kleding te dragen die de uiteinden van je lichaam goed warm houden, zoals schoen met dikke zolen, handschoenen en warme sokken. Ook het dragen van een hemd is slim. Qua eten is het slim om pittig gekruid eten te eten, daarvan krijg je het namelijk warm. Ook warme dranken zorgen voor opwarming van het lichaam. Alcohol helpt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet om het warm te houden. Verder is het belangrijk om in beweging te blijven. Als je echt niet tegen de kou kunt, is het slim om in de winter binnen te blijven. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Olavtenbroek