Tips om grijs haar te voorkomen

Inleiding Grijs Haar Voorkomen

Wereldwijd zijn er veel mensen die er niet van houden dat ze grijze haren krijgen. Het begint vaak bij de slaap, of bij mannen in hun snor of baar en langzaam word je steeds grijzer. Bij grijze haren komt vaak het besef dat je niet de eeuwige jeugd hebt. Vaak wordt dan ook geprobeerd om de grijze haren te verbergen door middel van verf.

Persoonlijk vind ik grijs haar iets wat je juist meer karakter geeft en meer wijsheid. Bovendien bepaalt grijs haar niet hoe oud of jong je bent, of hoe jong je je voelt. In ieder geval is het mogelijk om je grijze haren nog een aantal jaren uit te stellen op een natuurlijke manier. Hieronder worden daarover een aantal tips gegeven.

Wanneer het erfelijk is bepaald dat je grijs haar krijgt, is het, vooralsnog, niet mogelijk om grijze haren te voorkomen. Wel is het mogelijk om het krijgen van grijs haar uit te stellen.

Grijs Haar en Roken

Stop met roken als je vroege grijze haren wilt voorkomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je rookt je lichaam sneller oud wordt. Dit houdt ook in dat je eerder grijze haren ontwikkeld. Wanneer je grijze haren wilt voorkomen en je rookt, dan is de eerste stap die je moet nemen, het stoppen met roken.

Grijs Haar en Stress

Probeer te ontspannen. Het blijkt dat het hebben van veel stress gelinkt kan worden aan het vroegtijdig grijs worden. Ben je dus iemand die snel in de stress raakt probeer dan een manier te vinden om hier goed mee om te gaan. Probeer je emoties de baas te worden. Dit kun je doen door regelmatig meditatie oefeningen uit te voeren of bijvoorbeeld yoga lessen te nemen.

Grijs Haar en Voedingspatroon

Bekijk eens welk voedingspatroon je hebt. Krijg je veel vitaminen en eiwitten binnen, of eet je juist erg ongezond met veel verzadigde vetten? Grijze haren ontstaan door een afbraak van bepaalde proteïnen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan het mineraal koper in je voedingspatroon. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit mineraal makkelijk binnen te krijgen:

  • Drink multi-vitamine. In de meeste multi-vitamine dranken zit ook koper. Wanner je voldoende multi-vitamine drinkt blijft je koper-niveau op een goede hoogte.
  • Eet veel fruit, noten, en graanproducten. In het bijzonder zijn pompoenzaden, amandel, braam en ananas goede bronnen voor koper. Ook veel vleesproducten bevatten koper.
  • Kruiden. Sommige kruiden schijnen goed te zijn tegen het krijgen van grijze haren. Één van de kruiden die in China vaak wordt voorgeschreven is Shou We, ook wel Fo-Ti genoemd. Dit zegt je waarschijnlijk nog niks, maar vrij vertaald betekend het iets als: 'De zwartharige man'. Mogelijk valt dit in de categorie van 'grootmoeders recepten', proberen kan geen kwaad lijkt me.

Afsluiting Grijs Haar Voorkomen

Als je erfelijke aanleg hebt om vroeg grijs te worden, dan is er weinig wat je er tegen kunt doen. Wanneer je grijs wordt kun je het natuurlijk verven of een haarkleurmiddel gebruiken. Het is echter ook interessant om eens naar de elementen te kijken die in dit artikel genoemd staan. Hopelijk kun je met behulp van de genoemde tips je grijze haren een aantal jaar uitstellen.


Reacties (2)

Reageer
Esen86 reageerde 7 jaar geleden
11 Dec 20:52
Uitzonderingen zijn er blijkbaar altijd Cor.
Cor reageerde 7 jaar geleden
09 Dec 01:59
Verhaal over grijs worden is flauwekul ik rook al van af mijn veertiende ik ben nu 52 en heb nog niet 1 grijze haar dus dat verhaal roken gaat niet op