Wat kan je doen tegen koude handen en voeten

Inleiding

Veel mensen hebben wel eens last van koude handen en/of voeten. De meeste mensen hebben last van koude handen en voeten in de winter, vooral als ze buiten zijn. Je voeten worden snel koud omdat die het dichst bij de grond staan. De grond is vaak kouder dan de lucht. Handen kunnen snel koud worden omdat ze uitsteken en niet optimaal bedekt zijn. Sommige mensen hebben al heel snel last van koude handen en voeten. Zelfs wanneer ze binnen zitten voelen hun handen en voeten koud aan. Denk maar aan de koude voeten in bed. In principe kan het geen kwaad, maar het voelt wel vervelend aan. Wat kan je tegen koude handen en voeten doen?

Oorzaken koude handen en voeten

Het is moeilijk te verklaren waarom de ene persoon wel koude handen en voeten heeft, terwijl ze bij een ander lekker warm zijn. Vrouwen hebben over het algemeen vaker en sneller last van koude handen en voeten dan mannen. 80% van de vrouwen heeft hier wel eens last van. Ook is het opvallend dat het vaak slanke mensen zijn met koude handen en voeten. Een extra vetlaagje houdt je net wat warmer, al gaat dit niet voor iedereen op.

Een andere oorzaak die genoemd wordt voor koude handen en voeten is een slechte bloedsomloop. De bloedvaten reageren bij de ene persoon sneller op temperatuurverschil dan anderen. Als de bloedvaten vernauwen als het kouder wordt kan het bloed er niet goed door heen stromen. Hierdoor kan je koude handen en voeten krijgen. Vaak is dit een erfelijke kwestie.

Punten oorzaken koude handen en voeten

 • Meer vrouwen dan mannen.
 • 80 procent van de vrouwen heeft wel eens koude handen en voeten,
 • Slanke mensen
 • Slechte bloedsomloop
 • Erfelijk

Wat kan je tegen koude handen doen

Koude handen zijn erg vervelend. Je wilt je handen toch vrij hebben om iets te doen. Wanneer je naar buiten gaat kan je handschoenen aantrekken. Zorg ervoor dat de handschoenen niet te strak zitten zodat je handen niet afgekneld worden. Ook kan je ze insmeren met handcreme of vaseline om de warmte in je handschoenen beter vast te houden. Maar wat kan je doen als je binnen ook last hebt van koude handen?

 • Zorg voor warme kleding. Wanneer je lichaam niet warm is, zullen je handen zeker niet warm worden.
 • Draag niet te strakke kleding. Strakke kleding kan er voor zorgen dat het bloed niet lekker kan doorstromen, hetzelfde geldt voor sieraden.
 • Warm je handen op door ze onder een kraan met lauw water te doen. Handen die eenmaal koud zijn, worden meestal niet snel uit zichzelf weer warm.
 • Warme dranken drinken zoals thee of chocomelk.
 • Je vingers bewegen voor een betere doorbloeding.
 • Wanneer je binnen echt veel last hebt van koude handen kan je handschoenen zonder vingertoppen dragen, zodat je je handen toch vrij hebt.

Wat kan je tegen koude voeten doen

De meeste mensen hebben last van koude voeten als ze buiten rondlopen, maar ook in bed kunnen de voeten opeens erg koud aanvoelen. Wanneer je overdag binnen koude voeten hebt, is de oplossing om lekkere dikke sokken of pantoffels te dragen. Wat kan je verder tegen koude voeten doen?

Koude voeten als je buiten bent

 • Draag warme laarzen die van binnen gevoerd zijn.
 • Draag een dik paar sokken.
 • Smeer je voeten in met vaseline of voetencreme voordat je je sokken aantrekt.
 • Doe geen sokken overal elkaar heen en zorg ervoor dat ze niet te strak zitten.

Koude voeten in huis en in bed

 • Draag binnen dikke sokken of pantoffels.
 • Wanneer je zit, leg een dekentje over je benen en voeten,
 • Zorg dat je warme voeten hebt als je naar bed gaat.
 • Doe je voeten in een warm voetenbad.
 • Stap onder een warme douche voordat je gaat slapen.
 • Leg een kersenpit kussen of een kruik in bed.
 • Een elektrische deken in bed.

Conclusie

In principe zijn koude handen en voeten een onschuldige kwaal. Meer vrouwen dan mannen hebben last van koude handen en voeten, zeker wanneer de winter er aan komt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je handen en voeten warm te krijgen en te houden. Wanneer je naar buiten gaat, draag goede handschoenen, warme kleren en gevoerde laarzen met een dik paar sokken. Ook wanneer je binnen bent kan je makkelijk je koude handen en voeten opwarmen. Verwarm je handen met lauw water of een lekkere bak thee. En pak je voeten lekker dik in door pantoffels aan te trekken of onder een dekentje te gaan zitten. Je mag jezelf best wel een beetje verwennen als je last hebt van koude handen en voeten!


Reacties (1)

Reageer
Mark reageerde 11 jaar geleden
20 Feb 23:28
Ik ben nou 25jaar en heb al zolang,ik me kan herinneren heel,snel koude handen en voeten. zomers zijn mijn handen ook altijd koud. in de,winter word,dit alleen maar erger met wit uitslaande vingers en,tenen die zeer moeizaam opwarmen. Opwarmen onder een lauw/warme kraan doet soms zelfs pijn.voorbeeldjes: bij het bouwen aan de carnavalswagen ben ik altijd goed ingepakt met 2paar sokken, werkhandschoenen 2dikke truien en trainings enspijkerbroek aan en gewoon een jas. dan zou je zeggen dat je wel ff vooruit,kan... Lichamelijk vind ik t niet koud en soms zelfs warm, maar mijn handen en,voeten killen me echt! iedereen heeft warme handen door de,arbeid maar de mijne slaan wit uit en kan na paar werkzaamheden niet veel meer omdat mn handen geen gevoel meer hebben en moet ze dan echt weer eerst opwarmen...... Vandaag was het buiten2graden geloof ik, heb voor mijn doen warme,handen als ik uit de,auto kom. ik stap uit, pleeg buiten,2 korte telefoontjes van minder dan 2min en op dat moment,heb ik al,koude handen,dat mn gevoel al,weg gaat.. Ik moest nog,wat fotos vd auto schieten, dus dat duurde max 10min, maar die laatste,fotos,waren,echt niet te doen, mn handen gaan,kei hard trillen als ik alleen al het knopje,vd camara wil,indrukken.... Wat zouden jullie mij,aanraden? ik zou toch graag mijn vriendin wel weer een keer vast willen,houden,in,bed. Gr mark. ps.sorry voor de vele komma's dit komt door de telefoon waar ik dit nu mee plaats.