Voeten en goede schoenen Zorg voor je lichaam

Inleiding

Als er weer pijntje ergens in het lichaam opsteekt beseffen mensen vaak niet dat het een gevolg is van een onjuiste houding. Volgens Schuurman-schoenen wordt dit in een deel van de gevallen veroorzaakt doordat je voeten niet de juiste steun krijgen. Door de juiste schoenen te vinden kun je ervoor zorgen dat de relatief grote krachten die je voeten moeten verwerken kunnen worden verdeeld over het gehele oppervlak van je voetzolen.

Het probleem

Veelal kopen consumenten schoenen om het design en vergeten daarbij dat urenlang lopen op verkeerde schoenen serieuze klachten kan opleveren aan de voeten. Bijvoorbeeld de hiel bij te platte schoenen en bij hoge hakken een doorgezakte voorvoet. De overgrote meerderheid van de mensen kan dit helpen voorkomen door een niet al te hard zooltje in de schoen te leggen. Dit vangt de krachten op bij het lopen. Maar pas op dat hierdoor de voeten niet klem komen te zitten omdat er door de dikte van het zooltje te weinig binnenruimte overblijft. Houdt dit dus in gedachten bij het kopen van nieuwe schoenen. Anders kun je namelijk de bloedvaten in de voeten afknellen. Waardoor je sneller problemen met de bloedsomloop in je benen kan krijgen, wat tot vorming van spataderen kan leiden. Bovendien kunnen door de afknelling je voeten eerder koud worden. Voor mensen die vaak last hebben van koude voeten is dit dus een goede tip.

Oplossing

Zoals gezegd is een goede houding van de voeten en dus van goede schoenen een belangrijk gegeven in het voorkomen van verdere klachten aan rug, de vermoeide en zware benen en uiteraard de voeten zelf. Bij een scheve houding van de voeten, veroorzaakt door bijvoorbeeld platvoeten, te vaak hoge hakken dragen of uitgelopen schoenen kan namelijk de rest van je lichaam, vooral benen en de kwetsbare rug, door deze langdurige druk op de spieren ontstaan er dus pijnen. De oplossing is het kopen van stevige en goede schoenen. Hier is niet specifiek een duur merk voor vereist, het zit hem in een aantal punten:

  • De zool: een stevige zool waarbij er een beetje hak is, dus meer zool bij de hiel dan rond de bal van de voet, is aan te raden. Zorg voor het kopen van gripzolen met profiel dit verlaagt de belasting omdat je anders namelijk bij elke stap een stukje doorglijdt, wat op de lange termijn rugklachten kan opleveren. Zorg voor een stevige zool die buigt en meegeeft, maar niet dubbel kan klappen, dit kan namelijk de spieren in het midden van de zool van de voet extra belasten
  • Het materiaal: de rest van de schoen is aan te raden van natuurlijk materiaal te zijn, zoals leer. Zoals leer ook ooit huid is geweest, ademt dit. Dus het zorgt voor de juiste temperatuur in de schoen, zodat je geen zweetvoeten krijgt.
  • De sluiting om de voet: Zoals eerder is aangegeven, niet te nauwe schoenen kopen. Echter moet het wel steun geven aan de voet en dan voornamelijk van hiel tot enkel, dus enkelhoge stevige schoenen zijn aan te raden. Dit om glijden in de schoen te voorkomen. Verder zijn veters de beste sluiting omdat je hiermee het best de finesses in de strakheid kunt bepalen.
  • Ruimte aan de voorkant: Laat ongeveer een centimetertje extra ruimte. Je voeten schuiven namelijk altijd iets bij het lopen en dit voorkomt knelling. Je voeten schijnen het grootst te zijn rond namiddag/begin avond, dus als het kan kun je dan het best je schoenen kopen.

Afsluiting

Het merk van de schoen zegt niet alles, maar ervaring leert dat goedkope schoenen vaak niet aan bovengenoemde eisen voldoen. Ze zijn vaak van synthetische materialen, waardoor ze niet ademen en je ze sneller uitloopt. Goede schoenen gaan langer mee, waardoor ze dus uiteindelijk als goedkoper kunnen worden beschouwd. En als je dan toch mooie en niet zo goede schoenen wilt dragen, denk er dan aan een zooltje erin te doen. Veel loopplezier toegewenst!