Kleuren van ontlasting en de betekenis

Inleiding

Indien u zich ooit heeft afgevraagd: "waarom is mijn poep bruin", of: "Waarom is mijn poep groen", dan zal je hier vinden waar dit mee te maken heeft. soms kan dat door wat je eet, of door een medische reden dat de ontlasting van kleur afwijkt dan het "normale" bruine drolletje.

De samenstelling

allereerst is het bewust zijn van de samenstelling van poep noodzakelijk om de rest van de informatie een plek te kunnen geven. want, zeg nou zelf, het is toch ook logisch om eerst te kijken welke factoren een rol kunnen spelen bij de kleur van de ontlasting. een van meest voorkomende factor die de kleur bepaald van je poep is bilirubine, een andere factor die kan bepalen welke kleur je ontlasting word is gal, deze factor hangt ook samen met de te lange aanwezigheid in de darm. daarnaast zijn er nog andere factoren die de kleur bepalen zoals: ijzer, alcohol, bloedingen en nog meer.

Kleur: bruin

de gewoonlijke kleur van een drol zal naar verwachting bruin zijn. deze kleur is de meest natuurlijke kleur van de ontlasting, het wijst je erop dat je lichaam het meest in balans staat en hem dus ook wel gezond kunt noemen. deze gezonde kleur ontstaat dan ook door de stof bilirubine, dit is één van de bovengenoemde factoren. deze stof, bilirubine, word aangemaakt bij de afbraak van rode bloed cellen, en dan in het bijzonder de dode rode bloed cellen. het lever zorgt voor de afbraak van deze cellen en is dan ook verantwoordelijk van een gezonde ontlasting (bruin).

Kleur: groen

Maar wat nou als je poep groen is? heb je dan veel planten gegeten? het antwoord is nee. deze kleur ontwikkelt zich door twee verschillende oorzaken. het ene is dat je dan te veel gal in je lichaam hebt. en het tweede is dat jouw ontlasting een te lange tijd heeft door gebracht in het darmstelsel. conclusie: poep word groen door te veel gal en een te lange tijd in de darm

Afsluiting

Dat wat jij eet levert dus niet de directe reden voor de kleur van jouw ontlasting. het kan zo zijn dat je eetgewoonten is wijzigt waarbij je jouw lichaam niet meer op pijl hebt en dat daardoor jouw ontlastingskleur verandert. als je zoiets merkt hoef je meestal niet veel meer te doen dan weer het oude eetpatroon oppakken. en soms is er nog een andere reden. naast de boven genoemde kleuren zijn er ook andere kleuren van de ontlasting, ik heb slechts de twee meest gevraagde kleuren behandelt, er zijn ook kleuren zoals geel, grijs, zwart of bruin gecombineerd met rode strepen, de oorzaken zijn als volgt:

  • Gele ontlasting kan wijzen op alcoholgebruik, het lever schijt de afvalstoffen uit van de alcohol, deze afvalstoffen zorgen voor de gele kleur van de ontlasting.
  • Een grijze ontlasting duit op een grote gisting en/of een tekort aan gal. de grote gisting kan tot stand gekomen zijn door de omstandigheden van de verantwoordelijke van de gisting te gunstig zijn geworden, een voorbeeld is de temperatuur de hoger/lager geworden is.
  • Een zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in de darm of een gebruik van ijzertabletten. een te hoge ijzerconcentratie in het bloed word gefilterd door het lever en aan de ontlasting mee gegeven, deze afvalstoffen zorgen dan voor de zwarte ontlasting.
  • Rode strepen kunnen u er op wijzen dat er een aambei bloed. de onlasting is langs deze aambei gekomen welke ervoor heeft gezorgd een rode streep achter te laten. een andere mogelijkheid voor rode strepen is een scheurtje dat bloed bij de anus.