Wat te doen tegen kiespijn

Als u kiespijn heeft is het raadzaam om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen, zodra hij weet wat er aan de hand is kan hij het misschien verhelpen. In de tussentijd kunt u met de volgende tips uw leed iets verzachten.

Vermijd de oorzaken

De makkelijkste manier om kiespijn tegen te gaan is het voedsel te vermijden wat pijn veroorzaakt. Als u bijvoorbeeld kiespijn krijgt bij het eten van zoetigheden, kunt u deze beter laten staan

Doe rustig aan

Soms kunnen hevige lichaamsinspanningen de kiespijn verergeren. Als u veel beweegt pompt het hart sneller. En uw hart en kaken liggen dichtbij elkaar en kunnen dus de druk opvoeren in uw tanden wat een onaangenaam gevoel kan geven.

Kies verstandig uw eten uit

Omdat u tijdens het kauwen uw kiezen stimuleert kan hij nog meer pijn gaan doen. Niet eten is natuurlijk geen optie, houd het daarom bij zacht voedsel. Kauw altijd met de kant van de mond waar de pijnlijke kies zich niet bevindt. Het beste kunt u ook voedsel vermijden dat pittig, warm of juist heel koud is.

De pijn wegwassen

Bij last van kiespijn is het verstandig om regelmatig uw mond te spoelen met een mengsel van zout en water. Gebruik warm (niet heet) water en spoel zo vaak mogelijk, het zout trekt namelijk dingen weg. Let er wel op dat u het na het spoelen uitspuugt en niet doorslikt.

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie bevat een stofje wat plaatselijk verdovend werkt. Waarschijnlijk zal het niet zo aangenaam smaken, u kunt het vinden in natuurvoedingswinkels. Breng een paar druppels aan op een balletje van katoen en bij zachtjes met de pijnlijke kies op het katoen.

Neem een pilletje

U kunt natuurlijk ook altijd proberen om de pijn te verzachten met een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. Neem er niet teveel van anders wordt uw lichaam er immuun voor en zal het er niet meer op reageren.

Huismiddeltjes

1) Smeer op de pijnlijke kies een beetje scherpe mosterd

2) Ga met uw blote voeten op een koude dweil staan (helpt maar tijdelijk, maar zorgt ervoor dat al uw gevoel eventjes naar de voeten gaan inplaats van de kies.

3) Als u echt hevige kiespijn heeft, neemt u een blaadje van een brandnetelplant en kneus deze fijn. Rol deze dan op tot een klein balletje en stop deze in het oor aan de kant waar de kiespijn zich bevindt. Met een paar minuten is de pijn dan weg. Let erop dat u hem niet te diep in uw oor stopt, zodat u hem er wel weer makkelijk uit kan halen.

4) Wrijf een ijsklontje rond en rond op de palm van uw hand. De zenuwen van uw hand staan in verbinding met die in uw mond. En verzachten op die manier een beetje de pijn van uw kies.

5) Kauw een minuut of 3 op een stuk rauwe ui, dit doodt alle bacterieen in de mond, en zorgt ervoor dat u geen infecties krijgt door de zere kies.

6) Kauw elke dag met uw zere kies op een klein stukje knoflook, het helpt namelijk erg goed om gaatjes te genezen.