Hoe kom je aan een slechte adem

Slechte stinkende adem

Naar schatting een op zeven mensen hebben er last van: een slechte adem. Toch wel een vervelend probleem een onfrisse adem. Niemand is er blij mee: collega's, partner en jijzelf want je weet het meestal niet. Hoe vertel je iemand  dat hij of zij een slechte adem heeft? Tips over plat gezegd: stinken uit je bek!

 

Oorzaken van een stinkende adem

Mondholte
 • Halitose is de medische term voor een slechte adem (halitus= adem/geur en osis=abnormaal).
 • In zowat 8 gevallen op 10 is slechte adem te wijten aan een binnen de mond gelegen oorzaak.
 • We ruiken een slechte adem als de uitgeademde lucht vluchtige zwavelverbindingen bevat die het gevolg zijn van stofwisselingsprocessen in de mond. In een gezonde mond heeft uitgeademde lucht/de adem geen geur.
 • De zwavel producerende bacteriën hebben hun belangrijkste verblijfplaats in de diepe groeven achter op de tong. Dat is een zuurstof arme plek die de groei van dergelijke bacteriën stimuleert.
 • Ook bacteriën in de holle ruimten rondom tanden en kiezen van mensen met parodontitis (ontsteking van het tandvlees) dragen aktief hun steentje bij tot de vorming van zwavelverbindingen en dus een vieze adem.

Andere mogelijke oorzaken van orale aard:

Blaasjes
 1. Ontstekingen of infecties: sommige ontstekingen/ infecties in de mond (bv. bepaalde schimmelinfecties, koortsblaasjes die veroorzaakt worden door het herpesvirus…) kunnen aan de basis liggen van een slechte adem.
 2. Speekselgebrek: sommige geneesmiddelen veroorzaken een (te) droge mond omdat de speekselafscheiding vermindert. Dit kan bijdragen tot een slechte adem.
 3. Slapen: 's morgens is er bij iedereen sprake van een minder goede, zeg maar slechte adem door de mindere speekselproduktie tijdens de nacht. Dit verdwijnt meestal na het drinken van een glas water of fruitsap. Ook het poetsen van de tanden voor het slapengaan vermindert de kans op een slechte ochtendadem.
 4. Eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden…)
 5. Tabak
 6. Alcohol
 7. Anatomische factoren zoals een meer dan normaal ruwe tong kunnen ervoor zorgen dat bacteriën kunnen groeien.

Ziekten

 1. Maagzweer of een ander maag-darmprobleem;
 2. Hernia van het middenrif;
 3. Nier- of leverziekte;
 4. Ontsteking van de ademhalingswegen;
 5. Suikerziekte.

De behandeling

Slechte tanden.jpg
 1. Wanneer u regelmatig last hebt van een slechte adem, raadpleegt u best een tandarts. Misschien hebt u een tandvleesprobleem of cariës, misschien lijdt u aan bepaalde infecties en dergelijke.
 2. Belangrijk is verder een goede dagelijkse mondhygiëne.

Dat betekent o.m.:

 • dagelijks minstens tweemaal tandenpoetsen en beter nog na elke maaltijd.
 • Bij het tandenpoetsen moet ook de onderkant van de tong geborsteld worden. Er bestaan ook speciale tongreinigers om de diepst gelegen gedeelten van de tong te kunnen bereiken.
 • Reinig ook regelmatig de holten tussen de tanden met tandflos of met speciale borsteltjes.
 • Mondspoelmiddelen op basis van chlorexidine mogen slechts gedurende korte tijd worden gebruikt vanwege de mogelijke nevenwerkingen. Gebruik ze alleen op aanwijzing van uw tandarts.
 • Mondspoelmiddelen en andere producten op basis van eucalyptus, munt en dergelijke hebben slechts een cosmetisch effect. Ze doen geen kwaad maar ze lossen het probleem dat aan de basis van de slechte adem ligt ook niet op.

Links

, , , ,