Hoe behoud je witte tanden na het bleken

Hoe blijven je tanden wit na het bleken

Wanneer je je tanden professioneel laat bleken, zal je merken dat het resultaat de eerste paar weken sterk terugloopt. Na 2 tot 4 jaar hebben je tanden zelfs weer dezelfde kleur als voor de bleekbehandeling. Hoe lang je tanden wit blijven na het bleken, hangt sterk af van je eetgewoonten en leefstijl. Zo zijn er voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je tanden snel minder wit worden. Maar gelukkig zijn er ook trucjes die je kunt toepassen om zo lang mogelijk witte tanden te behouden na het bleken.

Vermijd zure voedingsmiddelen

Zure voedingsmiddelen (met name dranken en zuur fruit) zorgen ervoor dat het tandglazuur oplost. De witheid van je gebleekte tanden wordt hierdoor aangetast en bovendien zullen de tanden sneller kleur opnemen uit ander voedsel, waardoor je tanden niet lang wit kunnen blijven. Wees daarom voorzichtig met:

Frisdrank

Frisdrank. Alle dranken die prik bevatten en limonade zijn grote boosdoeners voor het gebit. Ze lossen het glazuur langzamerhand op en hierdoor zal je gegarandeerd niet lang kunnen genieten van je witte tanden. Wees vooral ook voorzichtig met sportdranken en energiedrankjes. Bovendien zijn zure en zoete dranken bijzonder schadelijk voor het gebit. Wil je af en toe écht frisdrank drinken? Drink dan altijd door een rietje, zodat de frisdrank minder schade aanricht.

Alcohol

Alcohol. Alcohol is vaak zuur of juist heel zoet, of erger nog: gecombineerd. Drink daarom niet te veel alcohol.

Zuur fruit

Zuur fruit. Wees voorzichtig met citrusvruchten (grapefruit, sinaasappel, mandarijn, citroen etc.), ananas, kiwi en bessen. Kies fruit dat een vrij lichte kleur en een zachte, niet al te zoete smaak heeft. Goede keuzes zijn o.a. banaan, appel en peer.

Aangezuurde levensmiddelen

Vermijd azijn (alle soorten), bewerkte slasaus en citroenzuur.

Voorzichtig met koffie en donkere sauzen

Minder koffie

Is het je opgevallen dat mensen die veel koffie drinken vaak donkerdere tanden hebben dan mensen die geen koffie drinken? Dat is niet voor niets! Koffie verkleurt de tanden vanwege de intense donkere kleur. Probeer de schade zo vele mogelijk te beperken door je aan onderstaande tips te houden.

  • Probeer niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken.
  • Vervang dagelijks één of meer koppen koffie door witte thee.
  • Neem direct na het drinken van koffie een paar slokken water om de mond te spoelen.

Geen donkere sauzen meer

Donkere sauzen, zoals sojasaus en intense rode pastasaus, laten een aanslag achter op de tanden die je niet zo gemakkelijk ongedaan krijgt. Vervang donkere sauzen daarom zo vaak mogelijk door lichte, romige sauzen.

Stoppen met roken!

Rokers hebben vaak gele tanden omdat nicotine de tanden verkleurt. Het zou zonde zijn om je mooie witte tanden snel te zien verkleuren vanwege die sigaretten. Stop daarom vandaag nog met roken!

Tanden poetsen na iedere maaltijd

Maak er een gewoonte van om je tanden na iedere maaltijd te poetsen; het liefst met whitening tandpasta. Etensresten krijgen op deze manier geen kans om ongewenste schade te veroorzaken, waardoor je tanden extra lang wit zullen blijven. Let wel op dat je je tanden nooit een half uur vóór of na het eten van iets zoets of zuurs poetst, omdat de extreme verandering van zuurgraad schade aanricht.

Bleek je tanden af en toe thuis

Hoe veel tijd en aandacht je ook besteedt aan het wit houden van je gebleekte tanden, ze zullen na verloop van tijd steeds geler worden. Om altijd parelwitte tanden te hebben, zal je je tanden om de 2 à 4 jaar moeten bleken. Wil je je tanden tussendoor optimaal wit houden? Volg dan bovenstaande tips én bleek je tanden zo nu en dan thuis met speciale whitening strips of gels. Laat je door de tandarts of mondhygiënist adviseren welke whitening strips het beste voor jouw gebit zijn.