Hoe maak je je tanden op een natuurlijke manier witter

Inleiding

Een mooie, witte glimlach, wie wil dat nou niet? Een wit gebit wordt in de Westerse wereld gezien als een belangrijk schoonheidsideaal, maar je tanden laten bleken bij de tandarts kost je handen vol geld en vaak ben je na een aantal maanden of jaren weer terug bij af. Gelukkig zijn er manieren waarop je kosteloos je lach steeds iets witter kunt krijgen. Verwacht echter geen wonderen: de middelen die in dit artikel beschreven zijn, zijn geen tovermiddelen. Maar hoe maak je je tanden op een natuurlijke manier witter?

Fruit

Fruit is een uitstekende en lekkere manier om je tanden te bleken. Er zijn verschillende soorten fruit die kunnen helpen bij het witter maken van je tanden. Zo is groene appel uitermate geschikt omdat hierin bepaalde zuren zitten die tandplak weghalen, waardoor je tanden er al snel witter uit zien. Na het eten lekker even op een stukje appel kauwen om je mond wat frisser te maken is dus een goed idee.

Een ander, bekender soort fruit dat kan zorgen voor witte tanden is de aardbei. Ook in aardbeien zitten bepaalde zuren die je tanden witter maken, en dan voornamelijk in het witte gedeelte van de aardbei. Mensen die hun tanden snel willen bleken maken soms ook wel een papje van geprakte aardbei en wrijven hun tanden hiermee in. Of het de tanden echt sneller witter maakt, valt te betwijfelen, maar lekker is het zeker wel!

Citroenen staan er ook om bekend dat ze tanden witter maken en dan voornamelijk in combinatie met bakzout (natriumcarbonaat, te koop bij de betere taartenwinkel of op internet). Door een papje te maken van citroensap en natriumcarbonaat en dit op je tanden te smeren, zullen je tanden een paar tinten witter worden. Let wel op! Als je vaak citroenzuur op je tanden smeert kan dit je tandglazuur aantasten. Een andere citrusvrucht die goed gebruikt kan worden bij het bleken van je tanden is een sinaasappel. Door op de schil (de witte kant) van deze vrucht te kauwen, activeer je een zuur dat je tanden witter maakt. 

Kurkuma

Veel mensen afkomstig uit het Midden-Oosten en Azië lijken gezegend te zijn met een witte glimlach. Toch hebben ook zij hier een trucje voor. Indiase scholieren bijvoorbeeld poetsen hun tanden vrijwel dagelijks met kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Dit knalgele poeder zorgt ironisch genoeg voor een stralende en witte lach. Wanneer je je tanden poest met kurkuma zal je merken dat het echter geen lekkere smaak heeft, je kunt dit verhelpen door wat van het poeder te vermengen met je tandpasta, of je houdt gewoon in je achter hoofd dat iemand die mooi wil zijn, pijn moet lijden, al is de pijn in dit geval relatief. Overigens kun je je tanden het beste in de avond poetsen met kurkuma, omdat de rest van je mond behoorlijk geel blijft zien na het poetsen.

Kruiden

Naast het gedroogde geelwortelpoeder en de verschillende soorten fruit, zijn er ook nog een aantal kruiden die kunnen zorgen voor een hagelwit gebit. Kruidnagel is een van die kruiden. Misschien heb je er al wel eens van gehoord dat kruidnagel vroeger werd gebruikt om tandpijnen te verlichten, tegenwoordig is men erachter dat dit scherpe kruid ook kan zorgen voor een mooi wit gebit. Je kunt op kruidnagel kauwen of wat kruidnagelolie (te koop bij de supermarkt of toko) mengen met je tandpasta. Ook het kauwen op salie en basilicum kan helpen voor een mooie, witte lach. De precieze invloed van deze kruiden is echter niet bekend.

Conclusie

Een mooie witte lach is niet lelijk, helaas kost het laten bleken bij de tandarts handen vol geld en is vaak bleken ook nog een schadelijk voor je gebit. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke manieren waarop je je tanden een stuk witter kan maken. Als je van fruit houdt is het kauwen op aardbeien, sinaasappelschillen of zure appels een goede optie. Ook kan een mengsel van citroen en bakzout je tanden witter maken. Veel Indiase studenten gebruiken kurkuma en tot slot kan ook het kauwen op kruidnagel, salie en basilicum je tanden net een paar tinten witter maken! Weet jij nog meer natuurlijke manieren waarop je je tanden witter kan maken? 

Bron afbeeldingen: Wikimedia Commons, Walter J. Pilsak, Waldsassen, Elke Wetzig